Fotografije i projekat obnove barokne crkve u Kastvu: Nenad Fabrijanić
Regionalni projekti

Napuštena crkva u Istri oživljena čeličnom kapsulom

Nedavno je na hrvatskom primorju oživela stara crkva iz 18. veka, čime je Istra dobila novo javno kulturno dobro koje će se koristiti kao letnja pozornica.

Arhitekta Nenad Fabijanić završio je projekat Letnje pozornice u mestašcu Kastav pored Rijeke. Projekat je razvijen u okviru arheoloških ostataka barokne Crekvine, najveće crkvene građevine na ovoj strani jadranske obale za koju je i dalje nejasno kada je tačno podignuta i kada je (i u kakvim okolnostima) srušena.

Insertacija je napravljena od kortena, čelika koji jako brzo poprima finu rđu, a koja se u kratkom vremenu stabilizuje.

Danas je u ostatke stare barokne crkve umetnut čelični objekat pravih uglova, čime je postignut jasan kontrast u materijalu i formi i stvarajući direktan dijalog između savremene arhitekture i istorijske baštine. Insertacija je napravljena od kortena, čelika koji jako brzo poprima finu rđu, a koja se u kratkom vremenu stabilizuje.

Bi-funkcionalan objekat

Kako prenosi DesignBoom, Fabrijanović je sa ovim projektom želeo da postigne visok nivo funkcionalnosti i estetike, te je u skladu sa projektnim zadatkom, objekat zamišljen kao bi-funkcionalan. Leti će se koristiti kao pozornica za kulturne događaje u Kastvu, a ostatak godine kao slobodan i pristupačan trg i sa osmatračnicom.

Ruševine crkve poslužile su kao idealna scena za arhitektonsku intervenciju.

Ostaci crkve čine prostornu školjku, idealnu scenu za arhitektonsku intervenciju. Intervencije na objektu su stvorile uslove za formiranje terase kojoj se pristupa spiralnim stepenicama unutar objekta. Raspored terase je definisan tipologijom crkve, a nakon uspona na ovaj nivo, posetioci mogu da uživaju u fantastičnom pogledu na okolinu.

Čelična kapsula

Pre dve godine, tačno nakon završetka prve faze rekonstrukcije, Fabrijanović je za Novi list naveo da će prostor glavnog oltara biti pretvoren u prostor spektakla sa impresivnom letnjom pozornicom, dok će čelična kapsula unutar zidina poslužiti kao garderoba za izvođače.

Fotografije i projekat: Nenad Fabrijanić

Kad ste već ovde

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *