Eksportdrvo u Rijeci; Foto: Matija Kralj
Izdvojeno, Regionalni projekti

Exportdrvo u Rijeci: Kako je revitalizovano nekadašnje najsavremenije skladište u Jugoslaviji

Jedna od žila kucavica društvenog života grada na ušću reke Rječine u budućnosti bi trebalo da postane savremeni prostor za sajamske i kongresne aktivnosti.

Objekat preduzeća Exportdrvo, koji se nalazi u Rijeci i koji je izgrađen 60-ih godina prošlog veka, smešten je u zoni Lučke uprave i bio je zatvoren za javnost sve do državnog projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture.

Zgrada Exportdrva i prednji trg su tokom pomenutog projekta doživotno ustupljeni gradu, te nekad zapušteni objekat danas predstavlja živahan prostor za organizovanje raznovrsnih javnih događaja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Hala ima površinu od 5.400 kvadratnih metara; Foto: Sandro Lendler

Rekonstruisane dve trećine objekta

Hala Exportdrva, površine od 5.400 kvadratnih metara, po uređenju 2020. godine postala je novo kulturno središte Rijeke namenjeno izložbama, muzičkim i scenskim nastupima, navodi se na zvaničnom sajtu ovog primorskog grada.

Intervencije koje potpisuje Iva Križaj Leko obuhvatile su rekonstrukciju celokupnog krova i postavljanje mostova između galerija. Rekonstrukcija je površinom obuhvatila dve trećine objekta, a osim pomenutih intervencija postavljene su i nove instalacije i protivpožarne stepenice.

Minimalne intervencije sprovedene na objektu imale su za cilj pretvaranje zgrade u bezbedno mesto za organizovanje gradskih programa, na način da se prostor organizuje u skladu sa propisima o zaštiti od požara i zakonima o javnoj bezbednosti i pristupačnosti.

Dosadašnja iskustva korišćenja prostora pokazala su velike mogućnosti za organizovanje raznorodnih manifestacija koje imaju turistički potencijal. Obnovljen prostor skladišta daje dodatni podsticaj razvoju većih turističkih manifestacija, kulturnog, ali i sajamskog i komercijalnog karaktera.

Planirano je da hala postane savremeni prostor za sajamske i kongresne aktivnosti; Foto: Jure Živković

U svoje vreme smatrano je jednim od najsavremenijih skladišnih objekata u Jugoslaviji.

Hala Exportdrvo izgrađena je po projektu Arhitektonsko projektnog biroa ”Novak” iz Zagreba 1961. godine.  Bilo je to prvo savremeno skladište za smeštaj drvenih finalnih proizvoda koji se transportuju kroz luku.

Skladište je zamišljeno otvorenog tipa, gde se putem 3 koloseka roba trebala iskrcavati vagonima i prihvatati visećim kranom koje je imao nosivost 3 tone. U svoje vreme smatrano je jednim od najsavremenijih skladišnih objekata u Jugoslaviji. Do njega su u trenutku puštanja u rad vodili železnički koloseci i bile mu na usluzi dve pokretne dizalice.

Foto: Jure Živković

Svetla budućnost na vidiku

Međutim, budući da je nakon dve godine korišćenja stanje hale Exportdrva trenutno daleko od idealnog, iz Rijeke ovih dana stižu najave da bi se u narednim godinama to ipak trebalo promeniti, odnosno popraviti, otkriva portal Fiumen.hr.

Kako je potkraj novembra izjavio riječki gradonačelnik Marko Filipović, grad Rijeka, uz podršku Turističke zajednice grada, u narednom investicionom periodu planira revitalizaciju zgrade Exportdrva, te njeno pretvaranje u višenamenski prostor u funkciji razvoja turizma i lokalne privrede.

Planirani projekat obuhvata obnovu i prenamenu brownfielda, odnosno bivše industrijske zgrade, u savremeni prostor za sajamske i kongresne aktivnosti, a deo zgrade biće fleksibilan prostor za različite namene s mogućnošću transformacije u prostorne module po meri događaja i korisnika.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *