Miljan Mikić, CEO kompanije OROOK za zapošljavanje u građevinskoj industriji
Intervju, Izdvojeno

Miljan Mikić: Platforma OROOK pomaže u zapošljavanju arhitekata i građevinaca

Ova domaća platforma može pomoći stručnjacima u građevinskoj industriji da lakše nađu novi posao, dok kompanijama ona nudi mogućnost da brže dođu do pravog kandidata.

Građevinska industrija u regionu se danas susreće sa čitavim nizom izazova, a neki od njih nisu jedinstveni samo za ovu sferu. Najupadljiviji su svakako odliv radne snage u zemlje kao što su Nemačka i Rusija i deficit kvalifikovane radne snage, od radnika, majstora i tehničara, do inženjera. Zabrinjavajuć je takođe i podatak da se broj diplomaca na tehničkim fakultetima, koji nude obrazovanje za inženjere, smanjuje iz godine u godinu.

Na našem tržištu već je prisutno više stotina angažovanih radnika koji dolaze iz Indije i Pakistana. Ako se situacija ne bude menjala na bolje, može se reći da je samo pitanje trenutka kada će građevinske firme biti prinuđene da počnu sa zapošljavanjem i inženjera sa drugih svetskih tržišta.

Problem sa kojim se građevinski sektor takođe susreće je i nedostatak informacija o realnom stanju ponude poslova na tržištu.

Firmama iz građevinske industrije treba pomoći da se bolje predstave kandidatima i dođu što brže do preciznijih informacija o dostupnosti određenih profila na tržištu i potrebama/uslovima koje kandidati i zaposleni očekuju.

Problem sa kojim se građevinski sektor takođe susreće svakako je i nedostatak informacija o realnom stanju ponude poslova na tržištu. Umesto jedinstvene, pregledne baze dostupnih poslova za otvorene pozicije najčešće se saznaje praćenjem više različitih nespecijalizovanih portala ili putem preporuka.

Platforma OROOK osmišljena je i dizajnirana da odgovori na dobar deo ovde opisanih izazova. U razgovoru za naš portal, dr Miljan Mikić, diplomirani građevinski inženjer, govori u platformi OROOK u kojoj je osnivač i CEO. Predavač je na Građevinskom fakultetu Univerzitet u Beogradu, a trenutno radi i na Univerzitetu u Lidsu u Velikoj Britaniji.

OROOK tim je usmeren na povezivanje građevinskih stručnjaka i kompanija u Srbiji i regionu

Koji su izazovi s kojim se susreću građevinske kompanije u pogledu zapošljavanja?

Premda je svaka kompanija jedinstven ekosistem i teškoće sa kojima se susreće pri odabiru i zapošljavanju odgovarajućih kandidata mogu biti rezultat specifičnosti konkretne situacije, možemo izolovati i izvesne, lako uočljive izazove koji su često zajednički za većinu građevinskih firmi u regionu.

Tradicionalni kanali za oglašavanje otvorenih pozicija, premda su u aktivnoj upotrebi, sve se ređe doživljavaju kao pouzdan način za stupanje u kontakt sa odgovarajućim kandidatima. Takođe, pisanje oglasa, prikupljanje i analiziranje biografija, pravljenje užeg izbora i organizovanje intervjua kompanijama oduzimaju dragoceno vreme, pri tom ne garantujući da će rezultati biti vredni uloženog truda.

Za kompanije ovo znači da se, da bi upoznali profesionalce koji poseduju potrebna znanja u veštine, moraju dovijati da pronađu načine da ovo ostvare. Česta su zapošljavanja inicirana putem usmenih preporuka…

Kako su usluge headhunting i HR agencija često veoma skupe, rizik da se za utrošeni novac neće dobiti odgovarajući rezultati veoma je visok.

Da li HR i headhunting agencije pomažu u pronalaženju stručnjaka?

Kako tradicionalni pristup procesu zapošljavanja kompanijama često oduzima previše vremena, neke organizacije se odlučuju da potraže pomoć HR stručnjaka ili headhunter-a.

U izvesnim slučajevima, ovakve agencije jednoj kompaniji mogu uštedeti vreme, pa čak i pronaći relevantnog kandidata, ali osim visoke cene za usluge, osnovni problemi ovakvog pristupa zapošljavanju leže u dva ključna momenta. Pre svega, HR agencije nemaju dovoljno veliku, reprezentativnu bazu kandidata iz struke, pa njihovi oglasi često ostaju “nevidljivi” za značajan broj relevantnih profesionalaca.

S druge strane, profesionalcima koji ne rade u građevinskom sektoru često nije poznato da u ovoj sferi postoje brojne discipline, usmerenja i specijalnosti. Stoga se dešava da HR agenti ne poseduju stručno znanje neophodno da bi se specifični zahtevi poslodavca prepoznali i uporedili sa faktorima kao što su obrazovno usmerenje, oblast rada i specifično iskustvo.

Kako su usluge headhunting i HR agencija često veoma skupe, rizik da se za utrošeni novac neće dobiti odgovarajući rezultati veoma je visok kada se radi o zapošljavanju u građevinarstvu.

Šta je OROOK i kome je namenjen?

OROOK je specijalizovana platforma namenjena arhitektama i građevinskim, mašinskim, i inženjerima elektrotehnike, kao i menadžerima projekata, ekonomistima, pravnicima, konsultantima, administrativnom osoblju i svim onim stručnjacima koji već rade u građevinskoj industriji ili žele da otpočnu svoju karijeru u ovoj sferi.

Za studente završnih godina koji su u potrazi za informacijama o otvorenim pozicijama za stručne prakse i usavršavanje, kao i za kolege u potrazi za projektima i part-time angažmanima, OROOK takođe predstavlja izbor koji uveliko pomaže u pronalasku odgovarajućeg posla.

S druge strane, kompanijama koje posluju u oblasti građevinarstva, bilo da su investitorske, projektantske, izvođačke ili konsultantske, OROOK omogućava ubrzavanje i pojednostavljivanje procesa identifikacije i selekcije kandidata i, u zavisnosti od odabranog paketa usluga, garanciju da će stupiti u kontakt sa profesionalcima koji su najbolji “match” za poziciju koju oglašavaju – Orook picks.

OROOK tim okuplja veliki broj stručnjaka iz oblasti građevine, kao i niz specijalista iz oblasti IT tehnologija, upravljanja ljudskim resursima, marketinga i konsaltinga.

Hoće li se platforma širiti van regiona?

U trenutnoj fazi razvoja platforme, OROOK tim je usmeren na povezivanje građevinskih stručnjaka i kompanija u Srbiji i regionu. U vremenu koje dolazi, nadamo se i verujemo da će nam povratne informacije i rast platforme dati osnova i poleta da ovu priču proširimo, najpre na zemlje članice Evropske Unije, a zatim možda i šire.

Osim pojednostavljivanja procesa zapošljavanja u sferi građevinarstva, ciljevi OROOK tima i platforme su mnogostruki i višeslojni. Želimo da učestvujemo u stvaranju profesionalnog ekosistema u kome su zaposleni zadovoljni uslovima rada i spremni da pruže svoj maksimum, a poslodavci podstiču i podržavaju produktivnost i uživaju u plodovima dobre saradnje.

Naša misija je da kreiramo prostor u kome će članovi stručne zajednice deliti znanja i iskustva, dok zajedno radimo na negovanju dugoročnih profesionalnih odnosa i unapređivanju industrije u kojoj radimo i svakodnevno se usavršavamo.

Šta velike kompanije dobijaju ovim servisom, a šta manji biroi?

Ponuda paketa za kompanije i druge profesionalne organizacije sačinjena je nakon iscrpnog istraživanja potreba i mogućnosti firmi različitih profila, veličina, i potreba. Svaka kompanija može odabrati opciju usluge koja odgovara specifičnostima njene konkretne situacije ili dugoročnih ciljeva.

Trenutno su najtraženiji građevinski inženjeri i arhitekte u izvođenju i menadžmentu projekata.

Za velike kompanije koje, između ostalog, žele da sastave besprekoran oglas koji će privući najbolje kandidate, brzo i lako ih rangiraju i naprave uži izbor, garantovano privuku profesionalca koji odgovara njihovim potrebama i pritom koriste usluge stručnih konsultanata u ovom procesu, paketi koji nude OROOK Picks funkcionalnost biće pravi izbor.

S druge strane, za manje biroe čiji budžeti ne podržavaju sve opcije koje platforma može da ponudi, nudimo odličnu alternativu koja omogućava postavljanje oglasa na uvid usko specijalizovanoj zajednici, neposrednu komunikaciju sa kandidatima, poređenje i rangiranje prijavljenih kandidata za jako povoljan i konkurentan iznos naknade.

Koje struke i profili su najtraženiji na osnovu vašeg servisa?

Ono što za sada možemo izdvojiti na osnovu upita koje smo dobili i realizovali, jeste da su trenutno najtraženiji građevinski inženjeri i arhitekte u izvođenju i menadžmentu projekata. Za njima idu slični profili u projektovanju za različite vrste objekata, a potom i mašinski i elektroinženjeri u projektovanju, tehničkoj pripremi i stručnom nadzoru.

Pored pomenutih profesionalaca, na ceni su i stručnjaci koji se bave upravljanjem troškovima, pravnici i inženjeri specijalizovani za ugovaranje, administrativno osoblje, kao i veoma deficitarni tehničari različitih usmerenja.

Važno je naglasiti i to da kompanije podjednako često traže i juniore i iskusnije stručnjake sa odgovarajućom licencom u navedenim oblastima.

Platformu OROOK možete posetiti na ovom linku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *