Izdvojeno, Izvođenje, Video

Mašinsko malterisanje: kako se pravilno izvodi i koliko košta

Pravilno izmalterisani zidovi su preduslov za prave i ravne zidove na kojima se neće pojaviti pukotina. Pogledajte naše video-uputstvo i saznajte koje su to male tajne ovog zanata!

Zašto se pojavljuju pukotine na zidovima? Zašto zidovi nisu ravni? Da bismo dali odgovore na ova česta pitanja, obišli smo gradilište i proverili kako se pravilno malteriše, koliko to košta i na šta je potrebno da obratiti pažnju kako kasnije ne bi dolazilo do problema. Proces nije komplikovan ali ga je potrebno izvesti tačno i precizno.

Pogledajte naše video uputstvo:

Priprema za mašinsko malterisanje

 • Iseći metalne delove “ankere” koji vire iz zida
 • Postaviti vođice i ugaone lajsne
 • Premazati betonske zidove premazom za bolje prijanjanje
 • Postaviti mrežice na spoju dva različita materijala

Pre nego što se krene u malterisanje, potrebno je uraditi pripremu. Kao prvo, treba uraditi pripremu svih betonskih delova, tako što će se sva armatura koja viri iz betonskih površina poseći, čime će se obezbediti da se ne pojavljuje rđa na završnoj obradi zida.

Nakon što se poseče sva nepotrebna armatura, betonske površine se premazuju Beton kontaktom, sredstvom koje obezbeđuje da malter što bolje prione uz beton, to jest, da ne otpada.

Da bismo obezbedili da nam zidovi budu ravni, upotrebićemo vođice i pocinkovane ugaone lajsne koje služe kako kao pravci za ravnanje ali i za zaštitu uglova od oštećenja. Vođice i ugaone lajsne se postavljaju tako da obezbede debljinu maltera do 2cm. Ugaone lajsne postavljaju se kako na uglove zidova tako i na sve uglove oko prozora i terasnih vrata.

Ugaone lajsne štite uglove od oštećenja

Smatra se da pukotine na zidovima nastaju usled sleganja zgrade ali zapravo to je uglavnom posledica nekorišćenja mrežica na spojevima dva materijala.

Takođe, pre nanošenja maltera potrebno je da se postavi mrežica na sve spojeve betona i zidanog zida kao i na sva mesta bužira ili većih rupa. Ova mrežica postavlja se u malteru i štiti od kasnijeg pucanja zidova. Mnogi smatraju da su pukotine koje nastanu na zidovima novih zgrada nastala usled sleganja zgrade ali zapravo to je uglavnom posledica nekorišćenja ovih mrežica.

Roza boja na betonu je sredstvo Beton kontakt. A na spoj dva materijala (betona i cigle) obavezno se postavlja mrežica

Redosled malterisanja

 • Prvo plafoni pa zidovi
 • Ravnanje površina ravnjačom
 • Fino ravnanje letvom i grebačem
 • Popravljanje ulegnuća

Sada je sve spremo za malterisanje! Mašinski postupak je najbolji jer je utrošak materijala najmanji a i postupak je znatno brži. Mašinski malter dolazi u gradilišni silos, odakle se sa silomatom, odnosno pumpom, on meša sa vodom i izbacuje po spratovima na kojima se malteriše.

Važno je znati da se prvo malterišu plafoni pa tek nakon njih zidovi. Malter se mašinski nanosi horizontalno u formi zmijugice vodeći računa da se šprica između vođica koje su prethodno postavljene. Odmah nakon toga se malter grubo ravna ravnjačom. Ovo je samo grubo ravnanje, fino ravnanje dolazi naknadno.

Ravnjačom se proverava pravilnost plafona i zidova

Letva služi da se skine malter ali i da se proveri koliko su plafoni i zidovi ravni.

Nakon nanošenja maltera, potrebno je da prođe oko 2 do 3 sata da se malter malo slegne. Onda se prelazi na ravnanje letvama kojima se skida višak maltera. Ranije postavljene vođice i ugaone lajsne pomažu da se tačno zna koji deo maltera je višak kojeg treba odstraniti kako bi se dobio ravan zid.

Letva za maltere ima dve strane, oštru koja služi za sečenje, to jest, skidanje maltera i ravnu sa kojom se kontroliše koliko je zid ili plafon ravan. Osim letve, za ravnanje površine se koristi i grebač.

Posebnu pažnju posvetiti donjim delovima zidova kako bi i on bio ravan. Ukoliko ovo nije slučaj, parket lajsne će pokazati sve neravnine i talase.

Nakon malterisanja i ravnanja, na zidovima će ostati rupe, to jest, ulegnuća koja se naknadno popunjavaju malterom uz pomoć špakle.

Brzina sušenja maltera zavisi od vremenskih uslova, godišnjeg doba (zima, leto) ali i od toga kolika je vlažnost. Ako je napolju oko 30 stepeni, potrebno je 7 dana da bi se osušio 1cm maltera što znači da je za debljinu od 2cm potrebno 14 dana.

Grebač za fino skidanje viška maltera

Prednosti mašinskog malterisanja

Osnovna prednost mašinskog postupka je brzina malterisanja, međutim najznačajnija prednost jeste to što se troši znatno manje maltera u odnosu na ručno malterisanje. Upravo zbog toga, ovaj način malterisanja se primenjuje veoma često u stanogradnji u našoj zemlji.

Cena mašinskog malterisanja

Cena zavisi od površina koje se malterišu. Ukoliko su u pitanju kompletne zgrade ili kuće, cene se kreću od 4,5 do 6,5 evra po metru kvadratnom. U ovu cenu majstori računaju kako rad tako i kompletan materijal. Dakle, malter, mrežice, lajsne, premaze i slično. Ista cena je i za malterisanje plafona i za zidova.

Foto, video: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. miloš

  Ja znam,iako ste lepo rekli u klupu hocu da mi napisete u komentaru debljinu maltera…ispod koje debljine u masinskom malterisanju ne treba ici?

  1. Igor Conić

   Plafon se malteriše 4-5mm, dok se zidovi mogu malterisati i do debljine od 1 cm ali je optimalno oko 2 cm, zbog pucanja maltera, jer prilikom sušenja, ako je previse tanko na spojevima u zidu i na mestu bužira, mogu se javiti pukotine. Isto se može javiti ako je malter predebeo – 4cm ili više.

 2. Vasa

  Možete li mi reći iz kot razloga nastaju pukotine po trasi kuda ide elektroinstalacija, iako su kanali pre malterisanja potpuno popunjeni i izravnati.

  1. Igor Conić

   Verovatno pucaju zato sto niste stavili mrežicu. Pogledajte uputstvo ovde kako se saniraju pukotine u zidu: https://www.gradnja.rs/kako-ukloniti-pukotine-u-zidu/

 3. zoran

  Da li se i na plafonu stavljaju lajsne?I da li se lajsne posle vade ili ostaju u malter?

 4. Safet halilovic

  Interesira me molim asresu i broj firme koja radi

 5. Branka

  Posle mašinskog malterisanje povlačenjem rukom po zidu malter spada, šta uraditi? Mogu li se gletovati takavi zidovi?

 6. haris

  haris beganovic ratim se radovi poslati

 7. Mikele

  Postovani mozete li mi proslediti kontakt telefon od majstora -izvođača malterisanja .Hvala unapred.Inače jako dobro ste objasnili i napravili video prezentaciju,vrlo kvalitetno i pedantno uradjeno.

 8. Nemanja

  Dali mozete da nam ostavite broj telefona da vas kontaktiramo?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *