Izvođenje, Materijali

Kako se pravilno boje zidovi i koje farbe treba odabrati

Želite da sami krečite* zidove i plafone? Ovo video-uputstvo će vam u tome pomoći!

Bojenje zidova i plafona jedan je od onih poslova u enterijeru koje možete obaviti i sami, naravno, ako znate kako se to pravilno radi i koje boje treba da odabrati. Krenimo od odabira boja.

Koju boju odabrati

Postoje tri vrste boja za farbanje zidova i plafona: poludisperzija ili obična boja, disperzija i akrilna boja.

Poludisperzija nije periva i uglavnom je grublje strukture, to jest, na njoj se vide granule. Cena materijala iznosi od 0,2 do 0,5 evra/m2 površine koja se boji.

Disperzija je periva boja koja je skuplja od poludisperzije. Finije je strukture i ima bolju pigmentaciju od poludisperzije, a samim tim i bolju pokrivenost od poludisperzije. Cena materijala kreće se od 0,4 do 1 evra/m2. Najjeftinija je, naravno, bela a cena raste s tamnijim tonovima.

Akrilne boje su visoko kvalitetne boje koje su takođe perive. Izuzetno su fine teksture i nanose se u tankom sloju pošto imaju veliku moć pokrivanja. Međutim za njih je potrebna posebna priprema, to jest, gletovanje dva do tri puta i to pod reflektorima. Cena akrilnih boja kreće se od 1 do 1,5 evra/m2 u zavisnosti od nijanse. Postoje akrilne boje koje koštaju i do 3 evra/m2!

Ukoliko ne želite da mažete ruke, za ruke majstora treba da izdvojite dodatnih 1 do 1,5 evra/m2 na ove cene materijala. U ovoj ceni uglavnom je uključena i zaštita poda, parket lajsni, prozora. Ako ste spremni za mazanje, čitajte dalje!

Poludisperzija je najjeftinija, disperzija bolje pokriva, a akrilna boja je najkvalitetnija. Koju onda izabrati?

Postupak krečenja

Pre bojenja potrebno je zidove preći podlogom. Postoje dve vrste podloga: akrilna i podloga za boju. Podloga je bitna jer tek kada se ona nanese vidi se u kakvom stanju je zid ili plafon. Cena podloge je oko 0,5 evra/m2 s uračunatim materijalom i rukama.

Pogledajte kako se pravilno boji zid:

Pre početka krečenja prvo zaštite parket i nameštaj. Koliko se na početku posvetite zaštiti koliko ćete na kraju uštedeti na čišćenju nakon krečenja. Celofan ili karton su zato obavezni pomoćnici! Računajte da zaštita poda s kartonom i folijom košta oko 0,65 evra/m2 podne površine. Cena kartona je oko 0,35 evra/m2, cena folije oko 0,2 evra/m2 i krep traka koju ćete potrošiti na spajanje kartona, zaštitu parket lajsni i  maski oko 0,1 evra/m2.

Sledeći korak je da pažljivo skinete postojeće maske utičnica i prekidača.

Na spoj plafona i zida postavite krep traku. S njom ćete napraviti ravnu liniju na spoju dve boje.

Krep traka debljine 2 cm za spoj zida i plafona

Rešite se svih pukotina i neravnina na zidu pre krečenja! Pukotine zapunite gipsom nanoseći ga špaklom i potom taj deo išmirglajte. Pogledajte kako da se rešite pukotina na plafonu, a kako da popunite rupe u gipsanom zidu.

Popunjavanje neravnina i rupa gipsom pre bojenja

Podloga za krečenje mora biti čista i suva, bez prašine. U ovome vam pomaže podloga, to jest, prajmer koji se nanosi pre krečenja, a koji služi da se površina zida očisti. Ona se nanosi četkom ili valjkom.

Nakon ovoga možete krenuti s krečenjem. Prvo je potrebno da razredite boju sa vodom. Boja ne treba da je preretka jer će se onda razlivati. Ako je pregusta neće se lepo nanositi na zid. Majstorski savet je da dodate vode otprilike koliko fali u kantici do same ivice. Naravno, mešanje izvedite u većoj kanti.

Farba se prvo nanosi četkom i malim valjkom na ivicama, oko prekidača i oko vrata.

Uglove, mesta oko utičnica i spojeve prvo ofarbajte četkom i malim valjkom

Tek nakon toga boja se nanosi velikim valjkom na celu površinu. Rešite se viška boje tako što ćete valjkom preći preko preko rešetke.

Velikim valjkom nanosi se boja na veliku površinu zida

Nakon nanošenja prvog premaza boje potrebno je da prođe 2 do 3 sata pre nanošenja drugog završnog sloja boje.

Ponovite postupak bojenja, skinite krep traku, vratite maske od utičnica, očistite sobu i uživajte u vašem novom zidu. Ceo postupak ponovite (bar) svake tri godine…

* Krečenje ili bojenje? Pravilno se kaže bojenje zidova zato što se ne koristi kreč već boja.

Foto, video: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Petar

  U tekstu piše da je za akrilne boje potrebno gletovati zidove i do tri puta. Da li je moguce farbati zid akrilnom bojom koji nije prethodno izgletovan npr u nekom rustičnom seoskom ambijentu ili hacijendi koji ne zahteva savršeno glatke zidove, gde je podloga malter ili vec disperzijom farban malter? Hvala Pozdrav

  1. Somi

   Naravno da može, samo uzmi neku svetliju nijansu da se manje vidi „pomorandžima kora“, samo da nemaš rupa koje moraju da se popune ako su debčje ispunom za knauf pa gletom onda će biti malo ružno, uzmi Viteksove boje, iz jedne ruke pokrivaju, čak i crvenu, kod nekih proizvoodjača crvenu tek iz trećeg puta možeš pokriti.

 2. Lazar

  Pozdrav, interesuje me kako dobiti sjaj na zidu?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *