Izvođenje

Bandažiranje: Kako sanirati pukotine između gipskartonskih ploča

Pukotine na gipskartonskom zidovima i plafonima nisu retka pojava. Pogledajte kako da sanirate ovaj problem i saznajte koliko to košta.

Pukotine na gipsanim plafonima i zidovima se javljaju usled pomeranja potkostukcije i to uglavnom na spojevima dve gipskartonske ploče. Cena sanacije pukotina u gipsu se kreću od 1 do 1,5 evra/m pukotine. U ovu cenu je uključen materijal a najveći udeo u jediničnoj ceni ima ukupna dužina naprslina. Za dužine iznad 20-30 metara cena je niža.

Sanacije započinje skidanjem farbe, gleta i stare mrežice. To se može izvesti skalpelom blagim zasecanjem celom dužinom pukotine (slika 1).

krpljenje-pukotina-na-gipsu-1

Zatim se prostor oko pukotine premaže podlogom kako bi se odstranila prašina i okrnjeni delovi površinskog sloja oko pukotine (slika 2).

premazivanje-podloge-2

Nakon što se područje oko pukotine potpuno osuši potrebno je gipsom t.j. masom za ispune popuniti dubinsku pukotinu uz pomoć špakle (slika 3)

bandaziranje-3

Odsecite komad trake odgovarajuće dužine i prilepite ga preko pukotine na zidu (slika 4).

lepljenje-bandaz-trake

Preko postavljene mrežice u tanjem sloju nanesite još jednom špaklom Knaufovu masu za ispunu i sačekajte da se ona osuši. Nakon što se masa stvdne,  zid možete početi gletovati i krečiti. Jednostavno, zar ne?

krpljenje-gipsa

Pogledajte uputstva za rad i za ostale gipsarke radove.

Foto: Gradnja.rs

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Kako najlakše izvesti pregradne zidove i koliko to košta | Gradnja

    […] Savet 9: Bandažiranje se vrši u najmanje dva sloja (preporučljivo je i u tri) gde se u drugom sloju postavlja bandaž-mrežica koja ne dozvoljava nastanak mikro pukotina na spojevima ploča. Ukoliko se bandažiranje ne uradi na dobar način postoji mogućnost pucanja glet mase na ovom mestu. Pročitajte detaljnije o bandažiranju. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *