Aktuelno, Izvođenje, Video

Černobilj se pokriva novom čeličnom školjkom

Ukrajinci danas obeležavaju 26. godišnjicu havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilu, najgore nuklearne nesreće u svetskoj istoriji.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič svečano će otkriti početnu konstrukciju čeličnog svoda koji će po okončanju izgradnje prekriti ostatke nuklearnog reaktora.

Svod novog sarkofaga dovoljno je veliki da se u njega smesti njujorška Statua slobode – njegova dužina biće 257 metara, širina 150 metara, a visina 108 metara. Predvideno je da se novi sarkofag postavi preko postojećeg koji je izgrađen u rekordnom roku, nedugo nakon eksplozije u nuklearki.  Novi čelični svod biće napravljen od 20.000 tona čelika a investicija će koštati čak 785 miliona dolara.

Kada bude dovršen u junu 2015, moći će da počne opasan posao rastavljanja reaktora i čišćenja velike količine radioaktivnog otpada.

Posle eksplozije u reaktoru 26. aprila 1986, radioaktivni oblak proširio se iznad najvećeg dela severne hemisfere, a stotine hiljada ljudi pobegle su iz svojih domova u najteže pogođenim oblastima u Ukrajini, Belorusiji i zapadnoj Rusiji.

Pogledajte kako će se praviti čelična školjka

Novi sarkofag trebalo bi da bude bezbedan u narednih 100 godina, a činiće ga 180 metara postojećeg sarkofaga za smanjenje uticaja radijacije na radnike.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *