Aktuelno

Legalizacija u Hrvatskoj ne može bez aero snimaka iz Beograda

Bez obzira na to ima li vlasnik potvrdu da mu je kuća sagrađena pre 1968, to se neće uvažiti sve dok iz Beograda ne dođu snimci iz vazduha .

Dva specijalna skenera teška 400 kilograma, od kojih svaki košta 200.000 evra, trenutno u vojnom arhivu bivše JNA u Beogradu rade punom parom na skeniranju 40.000 aerofotosnimaka iz Hrvatske, koje su 1968. snimali avioni po celoj bivšoj državi.

U Evropi ima samo nekoliko takvih skenera jer su moderne države odavno prešle na digitalni oblik snimanja, pa će jedan jedini takav u vlasništvu Hrvatske, uskoro postati raritetan podsjetnik na nekadašnji način pretvaranja celuloznih aerosnimki u digitalni format.

zagreb-legalizacijaMeđutim, on mora obavljati tekuće poslove u Državnoj geodetskoj upravi Hrvatske, pa je nastao problem gde naći dva takva skenera. Kada su u DGU i ministarstvu pre nekoliko meseci već pomislili da od toga ništa, uskočile su kolege iz Srbije. Beograd poseduju dva skenera i počeli su s poslom 5. jula ove godine. Međutim, pošto je taj posao krenuo presporo, jedan skener pozajmljen je od Makedonaca, a drugi od Slovenaca. Oni su upravo na putu prema Beogradu. Trenutno tamo posao odrađuje desetak naših geodeta, a zbog dva nova skenera moraćemo zaposliti još barem toliko. O samom skeneru se, pak, brine stručnjak iz Nemačke. Pravi međunarodni timski rad!

Nekome radost, nekome razočarenje

Koliko je bitno skeniranje stanja iz davne 1968., obeležene vrhuncem euforije hipi pokreta, dokazuje podatak da su građani lani predali samo 69 uverenja da je njihova građevina sagrađena pre 1968., što automatski znači da je legalna i da neće morati plaćati geodete, arhitekte, naknade i doprinose kao oni koji su gradili nakon te godine. Međutim, od početka ove godine do 1. jula, kada je istekao rok za predaju zahteva za legalizaciju u Hrvatskoj, područne kancelarije za gradnju primili su ukupno 131 hiljada takvih zahteva. Naime, bez obzira na to ima li vlasnik nekretnine potvrdu da mu je kuća sagrađena pre 15. februara 1968., to se neće uvažiti dok ne dođu snimci iz Beograda na kojima će se videti je li na nekoj čestici te godine postojala kuća koja postoji i danas, i to u istim gabaritima.

Kada snimke dođu i budu objavljene, neko će se veseliti jer će svoju kuću videti u prošlosti, tačnije 15. februara 1968. godine, a neko tugovati jer je sagrađena koji mesec kasnije. I taj će morati platiti legalizaciju, isto kao i komšija koji je kuću ilegalno sagradio pre tri godine.

(Izvor: Jutarnji list)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *