Aktuelno, Softver

Piraterija i nezaposlenost u projektovanju

Provredna komora Beograda sprovela je istaživanje „Primena CAD softvera u građevinarstvu“ a rezultati govore da je nedopustivo veliki broj nezaposlenih projektanata kao i da je korišćenje nelicenciranog softvera u projektovanju ogromno.

Rezultati su takođe ukazali i na potrebu uvođenja specijalizacije poslova u kompanijama, kao što su pozicije specijalizovanih CAD menadžera kao i proširivanje zastupljenosti savremenih trendova i mogućnosti u primeni CAD/BIM tehnologije.

Ovo istraživanje je sprovedeno u periodu od 15.marta do 16.aprila kao web anketa, kojoj je pristupilo 997 zainteresovanih, od kojih je ju je njih 656 kompletno završilo, od čega 612 iz Srbije.

Prema rezultatima ankete, o nabavci softvera odlučuje vlasnik firme (sa 42,79%), a kao presudni faktor koji je uticao na izbor CAD paketa koji koriste ispitanici je vrsta posla sa 31,09%, a zatim saradnici i kolege sa 27,04%. Takođe, ispistanici su odgovorili da od softvera najviše očekuju funkcionalnost (prosečna ocena 4,50), zatim efikasnu obuku (prosečna ocena 3,66). Najviše učesnika ankete probleme u korišćenju CAD/BIM softvera pokušavaju da reše samostalno (27,59%) i konsultovanjem kolege (njih 26,70%), a najmanje ih se odlučuje da angažuje teničku podršku isporučioca softvera (njih 3,18%), što je svakako posledica korišćenja nelicenciranih softvera.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *