Aktuelno, Antigradnja

Nekad i sad: Pošta kod Železničke stanice u Beogradu

Koja zgrada vam je lepša?  Stara ili nova? 

Ovo je još jedan u nizu primera kako se u našoj zemlji ne poštuje graditeljsko nasleđe koje nasleđujemo.

Objekat koji vidite na slikama ispod je zgrada Pošte kod Železničke stanice u Beogradu. Stara zgrada je bila oštećema u Drugom svetskom ratu, pa je nova vlast odlučila da napravi lepšu i stariju.

Beograd bi zaista izgledao mnogo lepše da su zadržane i obnovljene stare fasade.

 

 

 

 

 

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. bilja

  bas je lepa bila zgrada. Kakva steta?

 2. perica

  Ta zgrada je bila srusena do temelja u drugom svetskom ratu. Posle rata morala je da se obnovi u rekordnom roku u siromasnoj drzavi izmucenoj ratom, u kojoj je vecina neimara i majstora izginula. Nije bilo drugih opcija nego sagraditi bilo kako. Lako je sada traziti zamerke ali to je bilo najbolje i najlepse sto se moglo uraditi u tim uslovima. I na kraju krajeva kada je o ukusima rec ona stara zgrada je bila previse kicasta

 3. bosanac

  Svaka je na svoj nacin lijepa. Samo ako cemo raspravljati o razlicitim stilovima gradnje, to onda nije tema za „antigradnju“. Prethodni komentar da je zgrada napravljena bilo kako, ne moze nikako da prilici jer u BG, a i u ostalim gradovima postoje citava naselja izgradjena u ovom stilu i koji nemaju veze sa poslijeratnom neimastinom.

 4. taj i taj

  Bogu hvala na socrealistima i ostalim komunistima kakav je i drug Perica da nas prosvetle i objasne nam sta je kicasto a sta monumentalno i prilicno.

  Slava davno nestalom Beogradu, mnogo pre nemackih i americkih bombi i komunistickih pijuka i lopata.

 5. Nikola

  I druga bi imala lepotu kada bi bila okrecena i kada ne bi imala klima uredjaje po fasadi. Pitam se gde su svu ti stručnjaci srpski koji ne vide sta je napravljeno na fasadama sa klimama!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *