Aktuelno

Osniva se Komora arhitekata Srbije (KAS)

KAS se osniva u cilju redefinisanja uloga arhitekata i arhitekture uopšte, kao matične struke za pitanje ukupnog kvaliteta naše građene sredine i uređenja arhitektonske delatnosti.

U Beogradu je formiran Inicijativni odbor za osnivanje Komore arhitekata Srbije (KAS) koji sačinjavaju: Udruženje arhitekata Srbije, Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije, Akademija arhitekture Srbije, kao i predstavnici visokoobrazovnih institucija Srbije, Fakulteta, departmana i studijskih programa iz oblasti arhitekture. Inicijativni odbor, odnosno organizacije i institucije koje u njemu učestvuju, usvojili su Deklaraciju o osnivanju Komore arhitekata Srbije i dostavili ovaj dokument Vladi Republike Srbije, odnosno Ministarstvu građevinarstva i urbanizma.

Ocenjeno je kao neophodno da i arhitekti imaju svoju samostalnu, društveno i zakonski prepoznatu i institucionalno organizovanu strukovnu organizaciju.

Organizacija treba da se bavi svim pitanjima vezanim za arhitektonsko projektovanje, urbanističko i prostorno planiranje, pejzažnu arhitekturu, standarde i normative, kao i drugim temama bitnim za status ove odgovorne društvene uloge.

Stoga je kao i drugde neophodno urediti ovu oblast posebnim Zakonom o Komori arhitekata Srbije, odnosno drugim zakonima koji regulišu ovu delatnost. Imajući u vidu navedene ciljeve, Inicijativni odbor je već sačinio predlog nacrta zakona koji će biti dostavljen svim relevantnim subjektima: Vladi, odnosno Ministarstvu građevinarstava i urbanizma, i svim nadležnim odborima Skupštine Srbije.

Izvor: UAS

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *