Aktuelno

Gradi se most do Ribarskog ostrva u Novom Sadu

Novi Sad će ove godine početi gradnju pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo, saznaje 021.

U Zavodu za izgradnju grada su potvrdili da će u narednom periodu biti raspisana javna nabavka za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta, nakon čega će se znati svi detalji ove investicije. Most će se graditi četiri godine nakon arhitektonskog konkursa. Prema pobedničkom radu novi most koji će povezati Kej i Ribarac, biće izgrađen na sedam stubova na šipovima i konzolama.

most-ribarsko-ostrvo-2

Arhitektonsko rešenje predviđa da konstrukcija mosta bude u kombinaciji čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja.

3most-ribarsko-ostrvo-2

– Most će biti širok od 5,5 do 7,5 metara na vidikovcu, središnjem delu i najvišoj tački prelaza, a dugačak 270 metara i minimalne visine od 9 metara što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu.

Ispod mesta će nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, a takođe i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama, jer je to prvenstveno pešačko-biciklistički most.

3most-ribarsko-ostrvo-4

Očekuje se da će most svojim atraktivnim izgledom postati jedno od obeležja Novog Sada i samim tim doprineti povećanju turističkih potencijala grada, a njegovom izgradnjom podstaći će se i razvoj popularnog Ribarca.

3most-ribarsko-ostrvo-5

U ZIG-u su naveli da dok se ne završi ovaj postupak neće biti poznata vrednost investicije. S druge strane, u budžetu grada je navedeno da je za granju ovog mosta planirano oko 115 miliona.

 

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *