28.932 pregleda; Ilustracija: Gradnja.rs
Konkursi

130 radova pristiglo na konkurs za Malu montažnu kuću u prirodi

Na konkursu portala Gradnja.rs učestvovalo je 215 arhitekata iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U cilju da dođe do najboljih idejnih rešenja male montažne kuće u prirodi, da okupi arhitekte zainteresovane za tipologiju malih kuća i da se sredstvima kreativnosti i inteligencije unapredi postojeći načini gradnje, portal Gradnja.rs u saradnji sa kompanijom Alumil raspisao je konkurs za Malu montažnu kuću u prirodi. Arhitektama je bio postavljen zadatak da osmisle stambenu jedinicu visokog standarda, veličine do 48 kvadrata.

130 pristiglih radova

Konkurs je privukao veliku pažnju stručne javnosti. Sam raspis konkursa na portalu Gradnja pročitan je 31.465 puta i videlo ga je 28.322 jedinstvenih korisnika. Prosečno zadržavanje po poseti iznosilo je 3:48 minuta, što je ukupno zadržavanje od čak 119.568 minuta.

Na konkursu Mala montažna kuća u prirodi učestvovalo je 215 arhitekata iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Ukupno je pristiglo 130 radova. Od tog broja, 124 radova ispunjava uslove predviđene raspisom, dok je 6 radova eliminisano i ne konkuriše za nagradu.

Na konkursu je učestvovala 112 arhitektica i 103 arhitekata.

Prema strukturi, na konkursu je učestvovala 112 arhitektica i 103 arhitekata. Najviše učesnika bilo je iz Srbije – 152 autora. Zanimljiva je činjenica da je najviše projekata bilo je sa šifrom koja započinje sa brojem „1“ – čak 78 radova, što iznosi oko 60 posto.

Svi autori koji nisu dobili potvrdu o prijemu rada, neka se jave najkasnije do 9. juna na 064-352-8-073.

Svestrana medijska podrška

Konkurs je podržalo i prenelo preko 30 stručnih udruženjainstitucija i portala. Partneri (azbučnim redosledom) su: Arhitektonski fakultet Banja Luka, Arhitektonski fakultet Beograd, Arhitektonski fakultet Maribor, Arhitektonski fakultet Podgorica, Arhitektura.rs, Asocijacija arhitekata u BiH, Balkansko Arhitektonsko Bijenale, Časopis ARHITEKTA, Časopis ARHITEKTON, Časopis PROSTOR, Centar za stanovanje, Dizajn Enterijera, Društvo arhitekata Beograda, Društvo arhitekata Niša, Društvo arhitekata Novog Sada, Društvo arhitekata Zadra, ECO Kuća Magazin, Gradnja.me, Industrija.rs, Krov.rs, Nabavke.com, NovaS, ORIS, Orook, Savez arhitekata Crne Gore, SeeCULT, SFERA Mostar, Udruženje arhitekata Srbije, VIZKULTURA i Žensko arhitektonsko društvo.

Objava rezulata konkursa počeće 14. juna, a završiće se 17. juna kada će biti proglašen pobednik.

Pitanja za konkurs je bilo mnogo. Do 14. aprila – do kada je trajao rok za postavljanje pitanja, javilo se preko 40 autora/autorskih timova. Na našu adresu stiglo je preko 80 upita vezano za „prijavu i pravila“, „projektni zadatak“ „sadržaj konkursnog rada“ i „odabir lokacije“. Sve odgovore sabrali smo na jednom mestu.

Kriterijumi:

Pristigli radovi biće vrednovani prema kriterijuma:

1. mala – usklađenost obrazaca organizacije i oblikovanja prostora male kvadrature,
2. montažna– ekonomija i postupak gradnje, smislenost sklopa prema tipskom standardu,
3. lokacija – primerenost i atraktivnost izabrane lokacije, uspostavljanje veze predela i arhitekture,
4. kvalitet – energetska efikasnost, usklađenost materijala, opreme i nameštaja visokog cenovnog ranga.

Nagrade:

Ukupni nagradni fond iznosi 2.500 evra. Objava nagrađenih radova počinje 14. juna i obavlja će se sa sledećim rasporedom:

14. jun – objava pet priznanja,
15. jun – obraja treće nagrade,
16. jun – objava druge nagrade,
17. jun – objava prve nagrade.

Žiri:

Nagrade će dodeliti žiri u sastavu:

sekretar: Dragan Marković, menadžer za razvoj portala Gradnja.rs.

Sponzor:

Sponzor konkursa Mala montažna kuća u prirodi je kompanija Alumil.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Mihal Weisser

  Arh. Mihal Weisser Prag.
  Sa zadovoljstvom pratim.
  Veoma zainteresovan za razmenu informacija, iskustava i saradnju…..

 2. Dragana

  HAHAH! Bravo za ARHITEKTICE!!! – ARHI TETKICE, pardon, kako ono treba po novom?!!!

  1. Dragan Marković

   U Hrvatskoj se zvanično koristi „arhitektica“. Kada unesem ovaj pojam u Google pretraživač izlazi mi „arhitektica Vedrana Ergić“, „arhitektica Zoja Dumengjić“…

   Možda bi po našem trebalo da je „arhitektinja“, al mi to nakaradno zvuči. Možda neki lingvista da uskoči u pomoć 😀

Ostavite odgovor

Obavezna polja *