Prva nagrada na konkursu otišla je Dejanu Todoroviću
Izdvojeno, Konkursi

Pobedničko rešenje za novu zgradu Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu

Tri bela korpusa naglašene vertikalnosti čine okosnicu arhitektonskog rešenja Dejana Todorovića za nove kulturne sadržaje u Nišu.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj grada Niša dodelila je prvu nagradu na konkursu za izradu idejnog rešenja nove zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu autoru Dejanu Todoroviću iz beogradske firme Beopotez.

Arhitektu Todorovića znamo pre svega po projektu rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti ali i po pametnoj kući na Kosmaju koja je bila nominovana za nagradu Kuća godine portala Gradnja.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Izlaskom korpusa iz ulične regulacije bočne ulice se dodatno proširuje njen izuzetno mali gabarit, dok se objekat sugestivno otvara prema reci.

Novi objekat se formira na matrici od tri korpusa koji funkcionalno odvaja Muzej u južnom, depoe u srednjem i Galeriju u severnom korpusu, kaže arhitekta za naš portal.

Glavna fasada prema Keju Kola srpskih sestara se zadržava na uličnoj regulaciji dok se prema ulici Milorada Veljkovića Špalje korpusi postepeno udaljavaju od ulične regulacije. Time se formirajuju pristupni platoe sa efektom smaknuća glavne fasade kako bi se kompenzovao nedostatak širine ulice.

Izlaskom korpusa iz ulične regulacije bočne ulice se dodatno proširuje njen izuzetno mali gabarit, dok se objekat sugestivno otvara prema reci.

Prvonagrađeno rešenje Dejana Todorovića

Ulične fasade od belog veštačkog kamena su formirane u gustom rasteru elegantnih pilastara.

Maksimalna zadata visina od 20 metara za sva tri korpusa omogućava formiranje zajedničkog venca kojim se vezuju korpusi što novi objekat čini skladnim u odnosu na postojeće objekte sličnih visina iz okruženja, kaže arhitekta za naš portal.

Ulične fasade od belog veštačkog kamena su formirane u gustom rasteru elegantnih pilastara u vidu savremene interpretacije tih klasičnih arhitektonskih elemenata koji će osenčenim nišama formiranih između njih davati konstantnu dinamičnost fasadama nadomeštajući tako izostatak plastike.

Koncept 3x

Njihova izražena vertikalnost takođe doprinosi eleganciji novog objekta i diskretno ga uvodi u postojeću urbanu matricu. Fasadani beli veštački kamen u debljini između 4 i 5cm je na pojedinim mestima obogaćen diskretnim geometrijskim motivima u tehnici zgrafito.

Koncept 3x je takođe jasno primenjen i na glavnim ulazima za publiku. Iz Keja Kola srpskih sestara je glavni ulaz u Narodni muzej posle koga sledi izdvojen ulaz za multifunkcionalnu salu u srednjem korpusu, a zatim i ulaz u Galeriju SLU, oba sa novoformiranih platoa.

Svi pešački ulazi su u neprekinutom nizu što je od izuzetnog značaja za bezbedno funkcionisanje objekta. Kolski ulaz za podzemni parking kao i pristup kamiona su nezavisni ali grupisani na severnoj strani parcele, zaključuje arhitekta za naš portal.

Lokacija buduće zgrade; Foto: Google Earth

Konkurs koji je podigao prašinu

Povod za raspisivanje konkursa ogleda se u činjenici da se u samom centru Grada Niša nalazi stari, ruinirani objekat koji narušava izgled samog centra grada. Namera Grada Niša je da izgradnjom objekta kulture započne revitalizaciju centralne zone i atraktivizuje centralni deo grada izgradnjom trga kao mesta okupljanja.

Želja Grada bila je da se javnim takmičenjem pribave što kreativnija, investiciono prihvatljiva i kvalitetnija rešenja.

Međutim, ovaj konkurs izazvao je prilično burne reakcije arhitekata zbog kratkog roka, kao i izuzetno malog nagradnog fonda. Rok je u međuvremenu produžen ali iznos nagrade nije.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

  1. Kimi

    Opet beograđani kroje kapu nišlijama….

  2. Zoran

    Pa ja nemam reci.
    gde je ovde fasadno oblikovanje i lepota iste?____
    jaoooo. Ali zaista je tužno meni ovo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *