22.974 pregleda; Foto:
Građevinarstvo, Izdvojeno

KATTUN: Obrnutim inženjerstvom do montažne kuće koja niče za 15 dana

Ova mala drvena kuća arhitekata iz BiH može biti na vašoj adresi za dve nedelje po ceni od 10.000 evra.

Da li je kuću atraktivnog izgleda i dizajna moguće sagraditi brzo i povoljno? Haris Delić i Lamija Radončić, arhitekte iz Studija Qubicul, smatraju da je to izvodljivo. Oni su osmislili kuću KATTUN koja se može sagraditi za 15 dana i po ceni od 10.000 evra – što je povoljnih 278 evra/m2. Njihov plan je da se u realizaciju ovog projekta uključe domaći proizvođači montažnih kuća.

Poučeni pozitivnim iskustvom i velikim uspehom projekta montažnih kuća u slovenačkim Alpima, ovo dvoje mladih arhitekata upustili su se u avanturu osmišljavanja tipične kuće atraktivnog izgleda namenjene za masovnu proizvodnju. Iz tog razloga, celokupni dizajn kuće prilagođen je montažnom tipu gradnje od prefabrikovanih drvenih elemenata.

Krenulo se otpozadi

U postupku projektovanja primenjen je princip obrnutog inženjerstva. Krenulo se otpozadi, odnosno od mogućnosti lokalne proizvodnje, tipičnih dimenzija drvene građe i dostupnih proizvoda na tržištu. Raspoloživi materijali i tehnike gradnje potom su uklopljene u objekat atraktivnog izgleda i dizajna.

Glavna atrakcija objekta je krovna laterna

36 m2 komfora u drvetu

„Unutrašnjost je dimenzionalno usklađena do najmanjeg detalja kako bi se postigla najveća ugodnost boravka“ – naglašavaju projektanti. Osnova objekta je 6×6 m. U prizemnom delu od 24 m2 smešteni su prostor za zajednički boravak, stambena kuhinja, degažman sa ugradnim kupatilom i kupatilo sa tuš-kabinom. Tu je i trem koji stepenuje prostor po liniji privatnosti. Galerijski prostor od 12 m2 predviđen je kao prostor za intimni boravak i prenoćište do četvoro ljudi. Posebna atrakcija je krovna laterna kvadratnog oblika.

Kuća je postavljena na betonsku ploču površine 36 m2 koja se izvodi na licu mesta. Osim u zoni temelja, aluminijumske stolarije i finalne obrade fasade od rebrastog lima, kuća je u potpunosti izvedena od drvenih konstruktivnih elemenata. Enterijer je, takođe, u celosti izveden od drveta – koji upijaju zvuk, a ambijentu daju karakterističnu toplinu.

Materijalizacija zidova ispune u objektu je montažni zidni panel, sa termičkom ili zvučnom izolacijom. Pravilno sklapanje i raspored elemenata u prostoru pružaju milimetarsku preciznost, uštedu materijali i vremena pri izgradnji. Za proizvodnju drvene konstruktivne građe koriste se najnovija softverska rešenja, automatizacija proizvodnje i CNC Mašine.

U funkcionalnom smislu, kućica se sastoji od prizemlje i galerije

Ostavljena je mogućnost spajanja dva KATTUN-a uz opciju prilagođavanja unutrašnjosti.

Projekat je, takođe, zamišljen kao modularni. „Ostavljena je mogućnost spajanja dva ista uz opciju prilagođavanja unutrašnjosti“ – ističu arhitekte. Izgled fasade je moguće menjati u skladu s željama krajnjeg korisnika, kao i klimatskim uslovima. Spoljašnjost i unutrašnjost kuće svaki klijent, na neki način, može prilagoditi svojim željama.

Boja trapezastog i vrsta lima se može menjati po želji klijenta. „Što se tiče izvođenja, u fazi smo pregovora sa par firmi i iz BiH. Naš cilj je da plasiramo objekte kao tipske. Pošto smo mi arhitektonski studio, a ne proizvođač montažnih kuća, pokušavamo da ostvarimo saradnju sa firmama koje bi malo odstupile od principa unificiranog tipskog objekta i pokušali implementirati malo arhitekture u montažnu gradnju“ – navodi Haris Delić za naš portal.

Drvo je materijal koji dominira u enterijeru

Atraktivne vikendice po pristupačnoj ceni

U poslednjih godinu dana, interesovanja za montažnim kućama dostiglo je svoj istorijski vrhunac i dalje nastavlja sa svojim rastom. Postoji veliki broj primera pozitivne prakse u zemlji i regionu. Tu su Vipend House ili A Frame House. Ali, reč je o takozvanim „singularnim objektima arhitekture“ – koji se izvode po originalnom projektu za poznatog klijenta.

Da li graditi montažnu ili zidanu vikendicu – večita je dilema. Mišljenja su podeljena. No, kako bi što većem broju ljudi približili prednostima dobre arhitekture i pogodnostima boravka u prirodi, arhitekte iz Studija Qubicul otišle su korak dalje. Oni su se odlučili da osmisle i realizuju tipičnu modularnu kuću namenjenu proizvodnji u velikim serijama. Nadamo se da će u svojim nastojanjima i uspeti.

Faktografija:

 • naziv objekta: KATTUN
 • mesto: Trebević (Bosna i Hercegovina)
 • investitor: privatni investitor
 • autori projekta: Studio Qubicul
 • autorski tim: Haris Delić i Lamija Radončić
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina izgradnje: 2021.
 • površina: 36 m2 (24m2 + 12m2)
 • spratnost: prizemlje i galerija
 • vrednost investicije: 10.000 evra (bez enterijera)

Renderi enterijera:

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Davor

  Poštovani,
  da li je poznato da je neko počeo proizvornju ovih montažnih kućica „KATTUN“ i može li se dobiti njihov kontakt?

  Unaprijed zahvalan
  Davor

  1. Dragan Marković

   Za više informacija, možete se javiti kolegama iz Studija Qubicul: [email protected]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *