Arhitektura kao atraktor turista i posetilaca; Render: Visual Ascension
Izdvojeno, Regionalni projekti

U slovenačkim Alpima niče naselje od montažnih kuća

Na Mariborskom skijalištu Pohorje planira se izgradnja turističkog naselja od sedam drvenih montažnih kuća atraktivnog izgleda i dizajna.

Montažne kuće jedni su od natraženijih proizvoda građevinske industrije u godinu dana. Razlozi su svima dobro poznati. I dok domaći proizvođači (najčešće) nude tipska rešenja, drvene montažne kuće moguće je graditi i po originalnom dizajnu. Potrebno je samo malo dobre volje, ideje i mašte.

O dometima savremene arhitekture i mogućnostima drvene montažne gradnje najbolje svedoči „A Frame House“ – ekološki čista kuća od prirodnih materijala, čiji dizajn potpisuju arhitekte iz studija Qubicul. Atraktivnog i autentičnog izgleda, ova drvena montaža kuća će naći svoje mesto na Mariborskom skijalištu Pohorje, koje se nalazi na manje od 6 km od grada, na planinskom masivu u Donjoj Štajerskoj.

Prema rečima arhitekata, planirana je izgradnja 7 ovakvih kuća. Novo naselje montažnih kuća biće namenjeno boravku gostiju i skijaša, domaćih i stranih turista.

Posetioci skijališta Pohorje imaće prilike da uživaju u savremenoj arhitekturi; Render: Visual Ascension

Drvena vikendica projektovana kao “A Frame House“ sa kosim krovom sve do poda.

Gabarit projektovanog objekta postavljen je u okviru zacrtanih građevinskih linija. Visinska regulacija definisana je spratnošću objekta koga čine prizemlje i galerija, te jako strm krov. Okvirno, površina prizemlja kuće iznosi 50 m2 (gabarit osnove iznosi 7x7m). Površina galerijskog prostora iznosi oko 27 m2, te ukupna površina objekta iznosi 77 m2.

U pogledu oblikovanja, drvena vikendica projektovana kao “A Frame House“ sa kosim krovom sve do poda, kvadratnim postamentom i obodnom terasom. Fasada objekta obložena je drvenom oblogom s jedne strane, dok je druga ugaona strana u potpunosti otvorena.

U pogledu oblikovanja, drvena vikendica projektovana kao “A Frame House“

Forma sledi funkciju

Unutrašnja struktura kuće je rešena tako da se na prizemlju nalaze: dnevni boravak s kaminom, kuhinja i trpezarija, ostava za vešeraj, kolektor kišnice, wc i ulaz. Spavanje se predviđa na potpuno otvorenoj galeriji.

Sadržaji na prizemlju se razvijaju po dijagonali. Središnji elementi orijentacije i organizacije su kuhinja i čelično stepenište koje povezuje prizemlje i galeriju.

Konstrukcija i materijalizacija

Kuća je postavljena na betonsku ploču ili AB temeljne stope (u zavisnosti od konfiguracije terena). Materijalizacija zidova ispune u objektu je montažni zidni panel, sa termičkom ili zvučnom izolacijom (u zavisnosti od pozicije u sklopu). Pravilno sklapanje i raspored elemenata u prostoru obezbeđuju tačnost i uštedu pri izgradnji. Naime, za proizvodnju drvene građe koriste se najnovija softverska rešenja, automatizacija i CNC mašine.

Krovni pokrivač je trapezasti lim u antracit boji, što kući daje prepoznatljiv izgled. Finalna obrada podova je hrastov parket, a u sanitarnim prostorijama i kuhinjama kao i predulazu su keramičke pločice raznih tonova i dezena. Pod terase je drveni deking sistem. Finalna obrada zidova i plafona unutar objekta je daščana obloga sa zaštitnim premazom.

Finalna obrada zidova i plafona unutar objekta je daščana obloga sa zaštitnim premazom; Render: Visual Ascension

Predviđena je i ugradnja kamina s otvorenim ložištem za potpuni planinski ugođaj.

U objektu su predviđene sve standardne instalacije koje podrazumeva ovaj tip objekta: instalacije vodovoda i kanalizacije uključujući sakupljanje kišnice u kolektor (nalazi u ostavnom delu objekta). Tu su još i termotehničke instalacije (grejanje i hlađenje), instalacije jake i slabe struje. Predviđena je i ugradnja kamina s otvorenim ložištem za potpuni planinski ugođaj.

Ugodna atmosfera uz kamin i vino; Render: Visual Ascension

Gradnja drvetom

U generalnom plasmanu materijala prema stepenu uticaju na životnu sredinu, drvena građa ubedljivo pripada najboljoj i najvišoj ekološkoj klasi. Na tržištu postoji mnogo tehnologija za izgradnju montažnih kuća i vikendica, ali drvene montažne kuće jedna su od najboljih opcija za izgradnju ekološki prihvatljivih objekata visokog standarda, uravnoteženog odnosa cene i kvaliteta.

Kao što znamo (u protekloj godini), interesovanje za vikendicama i nacionalnim turizmom dostiglo je svoj istorijski vrhunac. Potražnja za montažnim kućama je još veća. Zbog svoje niske cene i ekoloških kvaliteta drvena građa ponovo ulazi na velika vrata – barem kada su u pitanju objekti za kraći boravak ili iznajmljivanje. To je velika prilika za sve arhitekte da tržištu ponude nova i orginalna rešenja.

Faktografija:

 • naziv objekta: A Frame House
 • mesto: Pohorje, Maribor (Slovenija)
 • investitor: privatni
 • autori projekta: Studio Qubicul
 • arhitektura: Haris Delić
 • enterijer: Haris Delić i Lamija Radončić
 • godina projektovanja: 2020.
 • površina: 50 + 27 m2
 • konstrukcija: drvena montažna kuća
 • spratnost: prizemlje + galerija
 • renderi: Visual Ascension

Grafički prilozi:

Osnova drvene montažne kuće
Osnova drvene montažne kuće
Galerija drvene montažne kuće
Galerija drvene montažne kuće

Renderi:

Ugodna atmosfera uz kamin i vino; Render: Visual Ascension
Ugodna atmosfera uz kamin i vino; Render: Visual Ascension

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

20 komentara

 1. Anton

  Odlična arhitektura!

 2. arhitekta

  najbolja montažna kuća do sada 👏👏

 3. Dejan

  Samo ne napisaste kolika je cena i gde moze da se naruci.

  1. Dragan Marković

   Poštovani,

   Možete stupiti u kontakt sa arhitektama putem LinkedIn-a.

   Njihova imena data su u Faktografiji.

 4. Kosta

  Odlicna je kuca, idealna za vikendicu a nije ni mala po kvadraturi.

  Ono sto me interesuje ako neko moze da pomogne savetom je dali se na planini moze graditi vikendica sa ravnim krovom? Mnogo mi je lepa ideja da imam krovnu terasu, mozda i mesto za rostilj, mesto gde ce leti biti glavna zona okupljanja. Plasi me sto je to na 1000m nadmorske visine, i ne znam da li ce zbog snega biti izvodljivo napraviti nesto takvo. Hvala unapred.

  1. Dragan Marković

   Poštovani Kosta,

   Moguće je graditi kuću sa ravnim krovom i na 1.000 m nadmorske visine.

   Trebaju vam dobra statika i dobra hidroizolacija.

 5. miki

  slovenija, sretna zemlja sa sretnom arhitekturom! srbija, nesretna zemlja sa ravnim terasama na plus 1000m visine, šta reći, a ne zaplakati!?

  1. Kosta

   Mozete i zaplakati, ali bi mnogo svrsishodnije bilo da nekom ko nema iskustva i trazi savet, date isti, ili u najmanju ruku konstruktivnu kritiku ako ste vec odvojili vreme da komentarisete. Hvala.

   1. miki

    hahaha poštovani kosta ,pa ja sam vam upravo konstruktivno odgovorio! znači direktno treba da vam kažem da pitate za neopevane gluposti pored slike fantasičnog bungalova pojašnjenog do najmanjih ili sitnih detalja uz realistične slike ili rendere unutrašnjosti, koja vam može poslužiti kao ideja, treba direktno konstruktivno da vam se kaže da se na planinama nigde u svetu osim srbsitana ne prave kuće od betona sa pvc stolarijom, kuće sa ravnim krovovima uključujući čak i hollywood-ska topla brda, naravno usled klime i terena koji diktiraju sve i kako vam je sve to kolega lepo objasnio,ne bih ja više ništa osim …veliki pozdrav!

    1. Kosta

     Iskreno se nadam da kada radite sa klijentima slusate dosta pazljivije. Nigde nisam pomenuo betonsku konstrukciju ni pvc stolariju. Zapravo, razmisljam o kuci od kedra, lamelnog ili celog brvna jos ne znam. Ne znam da li takva gradja moze izdrzati tu tezinu, ali za sada samo sakupljam ideje i informisem se. Inace, u poslednjih par dana sam video da je internet je pun slika i snimaka kuca sa ravnim krovovima koje itekako lepo mogu da izgledaju. Veliki pozdrav i Vama!

     1. arhitekta

      poštovani Kosta

      problem je u tome što hoćete da gradite kuću/vikendicu a još uvek niste angažovali arhitekt pa ste zapeli kod najosnovnije dileme

      kao što vidite klijent iz Slovenije se nije pitao da li „kos“ ili „ravan“ krov već je angažovao arhitektu
      pa mu je arhitekta rešio sve

     2. Kosta

      Hvala Vam na komentaru.

      Ova ideja je nova, kao sto sam napisao, za sada sam samo hteo da sakupim par ideja i dobijem neki savet. Naravno da cu angazovati arhitektu kada se priblizi planiranje gradnje, pa cu sa njim resiti sve nedoumice kada za to dodje vreme. Samo sam pitao da li je koncept ravnog krova moguc u planinskim uslovima.
      Moji kasniji komentari su, nazalost, bili iznudjeni.

      Sve najbolje!

 6. Anđela

  Bajkovito!
  Sve pohvale!

 7. Goran

  Retko lep projekat. Svaka čast.

 8. Vlada

  Prelepa .
  Baš mi se svidja .
  Jedan od najlepših projekata za modernu planinsku vikendicu koji sam do sada video ,
  Naravno ko voli moderno…
  Koja bi bila cena po kvadratu za ovako nešto?

 9. Mario Ivanković

  Pozdrav,
  Da li mogu doboti kontakt osobe s kojom mogu razgovarati o realizaciji ove vikendice
  lp

 10. Marinko Vujica

  Oprostite, zanima me cijena ove kuće ?

 11. Marko Kaluđerović

  Poštovanje. Baš mi se sviđa vikendica, da li biste mogli da mi kažete koliko košta sa prevozom za Crnu Goru? Hvala puno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *