Novi najviši neboder Japana sa oko 390 metara visine; Foto: Mitsubishi Jisho Sekkei
Svetski projekti

Nova najviša kula u Japanu imaće trg na vrhu zgrade

Na oko 300 metara visine nalazi se javni prostor sa peščanim brdom za okupljanje ljudi.

Sou Fujimoto Architects obelodanili su projekat Torch Towera u Tokiju na 544.000 kvadratnih metara, a koji će nakon otvaranja, po trenutnim saznanjima, biti najviši neboder Japana sa oko 390 metara visine. Specifičnost ovog projekta kule na placu 31.400 kvadrata jeste i što plan predviđa za izgradnju velikog javnog prostora u formi trga koji će se nalaziti na oko 300 metara visine.

Na oko 300 metara visine nalaziće se trg u formi peščanog brda za okupljanje ljudi.

Sa konceptom „srećne i zdrave zgrade koja povezuje grad sa budućnošću“, kako kažu arhitekte za ArchDaily, novi objekat sa 63 sprata generiše novu tipologiju visokih zgrada budućnosti.

Sou Fujimoto Architects su zajedno sa Mitsubishi Jisho Sekkei osmislili da se na oko 300 metara visine nalazi peščano brdo poput plaže za okupljanje ljudi. Umesto da se pažnja usmeri na objekat, ova gradska intervencija ima za cilj da se super-visoka zgrada približi lokalnim građanima.

Dizajnirajući gornji deo zgrade, arhitekte su želele da reinterpretiraju tradicionalni trg, koji je obično prisutan u nivou prizemlja, i postave ga u nekom drugačijem kontekstu. Organizovanjem javnog prostora nalik trgu presekla je se homogena vertikalnost kule.

Kula koja prevazilazi granice Japana

Pored trga usred kule, atraktivnosti ovoj projekta doprinosi i kancelarijski prostor na vrhu sa pogledom na nebo, kao i prostori u formi opservatorije, saznaje ArchDaily.

Arhitekte su u najvećoj meri na projektu sarađivale sa građevinskom kompanijom Mitsubishi Jisho Sekkei, a njihov objekat u četvrti Chiyoda će sadržati kancelarijske prostore, komercijalne sadržaje, hotele i javne prostore.

Ideja arhitekti je bila da projekat Torch Tower usklade sa vizijom grada budućnosti, da se „ulepša i energetski ojača Japan“, na način koji će prevazilaziti generacije i granice Japana.

Gotovo za 7 godina

Zgrada će imati i četiri podzemne etaže, u kojim će, kao i u donjim nivoima zgrade, biti organizovani podzemni pešački prolazi koji će biti direktno povezani sa stanicom Tokio i prostorima duž reke Nihonbashi.

Završetak radova planiran za 2028. godinu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *