Kada su park i zgrada jedno; Rendering: Zaha Hadid Architects
Svetski projekti

Nova kula u Šenženu biće isprepletena s pejzažem

Firma Zaha Hadid Architects osvojila je konkurs za vertikalni grad u zalivu Šenžena kojeg čine dve spojene kule amorfne forme.

Čuvena iračka arhitektica Zaha Hadid preminula je pre pet godina, međutim njen arhitektonski biro nastavio je da hrabro gazi njenim stopama… i prepoznatljivim krivinama.

Predloženo rešenje nove kule u Šenženu nazvane Tower C visine 400 metara svojom prostornom organizacijom i formom odgovara gradskom preseku zelene ose u pravcu sever-jug i gradske aleje pravca istok-zapad. Arhitektura objekta povezana je sa susednim parkom i trgovima, tako što se postepeno u zoni baze transformiše u terasasti pejzaž koji se blago uvija u prostor između dve kule.

Zgrada je povezana je sa parkom tako što se postepeno u zoni baze transformiše u terasasti pejzaž koji se blago uvija u prostor između dve kule.

Ovo usidreno proširenje poziva posetioce u središte zgrade u kom su smešteni kulturni i zabavni programi. Osim u osnovi objekta, kule su povezane i na većim visinama i to putem pasarela sa kojih će se pružati panoramski pogledi na grad, prenosi ArchDaily.

Kad su park i zgrada jedno

Arhitekte su želele da ujedine urbani pejzaž okruženja, te je objekat direktno povezan preko stepenastog platoa sa susednim parkom ali i mrežom metroa Šenžena, te je kao rezultat dobijen jedinstven javni prostor. Budući da su arhitektama prioritet bili pešaci, na lokaciji je predviđen znatan broj parking mesta za bicikle ali i za električna vozila.

Optimizacija gradnje i održavanja

Zahvaljujući inovativnoj alatki za 3D modelovanje, razvijenoj od strane ZHA, dobijena je optimalna arhitektonska struktura visine gotovo 400 metara, obmotana dvostruko izolovanim staklenim zavesama.

Kroz koordinisane pametne sisteme objekat će konstantno biti nadgledan, biće praćeni kako unutrašnji tako i spoljašnji uslovi, kako bi se povećala njegova efikasnost i ugodnost boravka njegovih korisnika i kako bi se vremenom što više smanjila potrošnja energije.

U projekat će biti uključeni i sistemi za prikupljanje vode i sistemi za reciklažu i fotonaponski paneli. Takođe, u objekat će biti ugrađeni niskoisparivi organski materijali, kako bi se zagađenje okruženja i unutrašnjosti svelo na minimum.

Zgrada od 400m biće poslovno čvorište u kom će na dnevnom nivou boraviti i raditi 300.000 zaposlenih.

Pretpostavlja se da će planirani objekat biti važan ekonomski centar ovog kineskog grada, kao i da će biti značajan i za Guangdong, Hong Kong i Makao. Predviđeno je da objekat funkcioniše kao globalno poslovno čvorište u kom će na dnevnom nivou boraviti i raditi 300.000 zaposlenih. Pored poslovnih prostora, Tower C će sadržati i prostore namenjene za održavanje međunarodnih konferencija, izložbi i kulturnih programa, kao stambene zone i prostore predviđene za botaniku.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

Оставите одговор

Obavezna polja *