Upravna zgrada komapnije RCC u Jekaterinburgu; Fotografije: Oleg Kovalyuk
Svetski projekti

U Rusiji otvorena prva poslovna zgrada Normana Fostera

Jedan od vodećih svetskih proizvođača bakra, kompanija RCC, preselila se u novu zgradu u Jekaterinburgu, a poznati biro potrudio se da objekat bude prepoznatljiv na prvi pogled.

Novi objekat svojom formom, konstrukcijom i organizacijom postavlja nove standarde u kvalitetu, udobnosti i fleksibilnosti poslovnih objekata, a sam objekat od 15 spratova je priča za sebe.

Inovativne modularne kancelarijske jedinice smeštene su u energetski efikasan objekat prve klase od 18.450 kvadrata. Fasada je naravno, inspirisana bakrom, kao i trouglastom formom koja simboliku izvodi iz hemijske strukture ovog plemenitog materijala, kažu iz Foster+Partners.

Bakarna fasada je trouglaste forme koja simboliku izvodi iz hemijske strukture ovog plemenitog materijala.

Krunu zgrade predstavlja integrisani novi logo kompanije RCC koji je inspirisan arhitekturom ovog objekta. Bakarni paneli slagani su na fasadi trouglasto pa se svetlo o njih reflektuje pod drugačijim uglom što pojačava celokupan utisak.

Kuća za zaposlene

Polazna tačka projektovanja kancelarijskih prostora bila je zasnovana na stvaranju „kuće za zaposlene“, te se umesto uobičajenih velikih radnih prostora mogu videti manje prostorije, dizajnirane tako da daju više domaće atmosfere.

Umesto uobičajenih velikih radnih prostora, prostorije su dizajnirane tako da daju više domaće atmosfere.

Konsultantska grupa je u saradnji sa arhitektama analizirala poslovanje svojih klijenata, te su zajedno osmislili inovativni modularni sistem za ove prostorije. Zatim su inženjerski timovi dalje razvili sistem kako bi se omogućila brza izgradnja i osigurao idealan nivo prirodne svetlosti za produktivan rad.

Dvospratne etaže

Dobijeni su dvospratni moduli, gde svaki sadrži par kancelarija, koje su u sistemu jedna iznad druge, što se odražava i na nivou eksterijera kroz dvospratne modularne fasadne obloge.

Modularni prostori

Moduli su organizovani u redovima, sa obe strane centralnog hodnika, koji primarno funkcioniše kao cirkulacioni prostor, a sadrži i dnevni boravak sa pogledom na grad kroz zastakljeno okno lifta.

Na vrhu zgrade

Na samom vrhu zgrade, na petnaestom spratu, nalazi se fleksibilni prostor, predviđen za raznovrsna okupljanja zaposlenih u kompaniji, kao i za organizovanje događaja.

Fasada efikasno koristi nisko zimsko sunčevo zračenje, dok ublažava prekomernu toplotu leti.

Kroz projekat zgrade predstavništva kompanije RCC, Foster+Partners su težili dobijanju ocene BREEAM Excellent. Imajući u vidu da u Jekaterinburgu temperature veoma variraju, često od +30°C do -30°C, uspostavljena ravnoteža staklenih i bakarnih fasadnih panela osmišljena je tako da efikasno koristi nisko zimsko sunčevo zračenje, dok ublažavaju prekomernu toplotu usled direktnog sunčevog zračenja tokom leta.

Spoljašnje sobe

Iz objekta se pruža prelep pogled na grad, kao i na nedavno uređeno priobalje reke, odakle zelene površine vode do same zgrade, gde se otvara bašta za osoblje. U okviru zgrade takođe postoji niz „spoljašnjih soba“ koje pružaju mirne kutke za odmor i obedovanje zaposlenih.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 13. sprata
Osnova 13. sprata
Osnova 14. sprata
Osnova 14. sprata
Podužni predek objekta
Podužni predek objekta
Poprečni predek objekta
Poprečni predek objekta

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *