Kućice obložene drvetom za savršeni sklad s prirodom; Foto: Matthijs van Roon
Svetski projekti

Vikendica dizajnirana za savršen beg iz gradske vreve

Villa Tonden u holandskom mestu Tonden pažljivo je projektovana kako bi se neometano uklopila u šumsko okruženje.

Arhitektonski biro HofmanDujardin pažljivo je oblikovao formu i organizaciju objekata, te ovu šarmantnu vikendicu čine tri jedinice i to tako da se iz svake prostorije može uživati u pogledu na okolinu.

Vikendica od 150 kvadratnih metara opremljena je svim sadržajima koji su potrebni jednoj porodici ili grupi prijatelja da uživaju na svom odmoru.

Tri volumena u formi tipične kuće; Foto: Matthijs van Roon

Volumeni, koji su gledano spolja razdvojeni, zapravo su povezani u jedinstvenu celinu.

Kroz organizovanje tri volumena u formi tipične kuće, ali i zahvaljujući završnoj obradi – drvena fasada – njihovo prisustvo u okolnom pejzažu je ublaženo. Svaki od volumena ima svoje jedinstvene prostore u unutrašnjosti, ali zapravo volumeni koji su gledano spolja razdvojeni, zapravo su povezani u jedinstvenu celinu što je još jedan veliki plus za ovaj projekat.

Kuće se obložene drvetom; Foto: Matthijs van Roon
Osnova prizemlja

Eksponirana drvena konstrukcija

Tako se na primer na prostor za čitanje koji se nalazi neposredno uz ulaznu zonu, nadovezuje dnevni boravak. Dnevni boravak, koji je i centar dešavanja objekta naglašen je vidnom drvenom konstrukcijom krova, što je ujedno doprinelo dodatnoj prozračnosti prostora, navode arhitekte za ArchDaily.

Vidna drvena konstrukcija krova koja dominira enterijerom; Foto: Matthijs van Roon
Neutralna paleta boja i plava sofa koju unosi vedrinu; Foto: Matthijs van Roon

Ogromne staklene površine omogućavaju prodor velike količine svetlosti u unutrašnjost prostora.

Master soba se nalazi na prizemlju, kao i dečija soba koju zapravo jedino čine dva ugradna kreveta na sprat, orijentisana ka velikom prozoru, te deca mogu uživati u pogledu na ptice i jelene koji se mogu videti u šumi.

Dečija soba sa krevetima na sprat; Foto: Matthijs van Roon

Krovni prozori s pogledom na zvezde

Osim spavaćih soba na prizemlju, na spratu se nalaze dve dodatne sobe, u kolima se zahvaljujući krovnim prozorima poče uživati u pogledu na okolne krošnje ali i zvezdano nebo.

Ogromne staklene površine omogućavaju prodor velike količine svetlosti; Foto: Matthijs van Roon

Ostvarena je jaka veza između unutrašnjosti i okoline, pa se prostori za sedenje na otvorenom suptilno nadovezuju na enterijer.

Veliki otvori su orijentisani u tri pravca, pa tako u unutrašnjost vikendice ulazi znatna količina prirodne svetlosti. Osim toga, na ovaj način je napravljena jaka veza između unutrašnjosti i okoline, pa se prostori za sedenje na otvorenom suptilno nadovezuju na enterijer.

Krovni prozor da dodatnog svetla iz pravca juga; Foto: Matthijs van Roon
Savršeno, zar ne? Foto: Matthijs van Roon

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *