Granica između unutrašnjosti i spoljašnjosti ne postoji; Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda
Svetski projekti

Kuća s plutajućim zidovima za brisanje granice između enterijera i eksterijera

Ovako izgleda porodična kuća koja je po čitavom obimu obavijena uskim dvorištima i zidovima odignutnim od zemlje.

Na blagoj padini, u zbijenom naselju japanskog grada Fujeida, nastala je kuća zvana Green Edge House od 73 kvadrata čiji projekat potpisuju mA-style architects. Ideja vodilja za ovaj projekat bila je stvaranje privatnosti koju je trebalo obezbediti u odnosu na susede, te su se arhitekte odlučile na zatvoreni tip dvorišta.

Prva zamisao bila je da se kreira unutrašnje dvorište. Međutim, na ovaj način nije obezbeđena potpuna privatnost, a pored toga prirodna svetlost i vazduh bi teško cirkulisali. Imajući ovo na umu arhitekte su se odlučile za obodno zatvoreno dvorište, ali sa spoljne strane kuće. Na ovaj način priroda intenzivno prodire u sve delove kuće, ali je ovo ima jedan problem – prodor svetlosti.

Obratite pažnju na ulicu i automobil koji viri ispod zida; Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda

Plutajući zidovi

Da bi se ovako zabarakadiran objekat otvorio, postavljen je veoma zanimljiv sistem plutajućih zidova visine gotovo 2,5 metara oko celog dvorišta, koji su od zemlje odignuti za 80 centimetara, pišu arhitekte za ArchDaily. Na ovaj način ukućani su vizuelno odvojeni od suseda, a da pritom nije narušen protok vazduha i svetlosti.

Zidovi visine gotovo 2,5 metara odignuti su od zemlje za 80 centimetara što je omogućilo protok svetlosti i vazduha.

Osnova kuće

Bez ukrštanja pogleda

Organizacija unutrašnjeg prostora i obodnih plutajućih zidova veoma je precizno razmatrana i uslovno povezana. Na primer, gledano prema fiziologiji odraslog čoveka linija njegovog pogleda je prosečno u nivou od 150 do 180 centimetara prilikom stajanja i od 82 do 99 centimetara prilikom sedenja, a sa druge strane radna sredina je usmerena na visinu od 75 do 85 cm. Imajući ovo u vidu plutajući zid je izdignut na visinu od 65 centimetara od poda a 80 centimetara od tla, te se pogledi suseda i ukućana ne mogu ukrstiti.

Na ovaj način plutajući zid stvara jasnu granicu, a sa druge strane transparentna fasada ipak ukućanima pruža osećaj otvorenosti i ublažava granicu između enterijera i eksterijera.

Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda
Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda
Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda
Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda

U svakoj svojoj zoni kuća je povezana sa baštama, te zapravo ne postoji jasna granica između zatvorenog i otvorenog.

Zbog svoje koncepcije, gde je sam objekat potpuno okružen uskim baštama kuća je nazvana „zelena ivica(Green Edge House). Takođe, na ovaj način je omogućeno da fasadni zidovi budu transparentni, pa je kuća u svakoj svojoj zoni povezana sa baštama, te zapravo ne postoji jasna granica između zatvorenog i otvorenog.

S obzirom na to da je kuća blisko povezana sa svojim okolnim baštama, ona zajedno sa njima prolazi kroz promene godišnjih doba.

Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda
Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda
Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda
Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda

Svedeni enterijer

Što se tiče enterijera ove kuće, on je minimalistički – onakav kakav se i očekuje za japansku savremenu arhitekturu. Površine su bele, linije su pročišćene, a napadnih detalja nema.

Bez suvišnih detalja; Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda

… sem detalja poput kamena po podu koji ulazi u kupatilo.

Osim kamenja po podu; Foto: Nacasa & Partners Makoto Yasuda

Grafički prilozi

Aksonometrija
Aksonometrija
Osnova kuće
Osnova kuće
Presek kroz kuću
Presek kroz kuću
Detalj preseka
Detalj preseka

Kad ste već ovde…

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *