Arhitektura koja ne narušava obalu; Rendering: Studio Vural
Svetski projekti

Kuća koja je podelila brdo

Na obali gde su jedine komšije peščane dine, smestila se kuća zvana Dune tako da silueta obale ostane nepromenjena.

Objekat isklesan u peščanim dinama urađen je prema projektu arhitektonske firme Studio Vural i nalazi se u popularnom zalivu Kejp Kod u Masačusetsu. Osnivač ove bruklinske prakse Selim Vural dobro poznaje predmetnu lokaciju, jer baš na ovo mesto dolazi svakog leta na odmor sa porodicom, što mu je pomoglo pri definisanju lokacijskih uslova.

Nakon godina proučavanja lokalne klime, pejzaža i arhitekture Vural je dobio ponudu od jednog njujorškog investitora, koji je baš na ovom mestu želeo da izgradi kuću za odmor u kojoj bi uživao sa svojom porodicom i prijateljima.

Vural je objekat osmislio kao dvospratnu, samostalnu strukturu, urezanu u peščane dine, te je takav pristup okarakterisao kao „arhitekturu oduzimanja“.

Silueta obale ostaje nepromenjena, kuća biva uronjena, a ne nametnuta.

„Imajući u vidu da je kuća gledano sa mora samo jedan krug sa prorezom, ona se neprimetno stapa sa prirodom. Silueta obale ostaje nepromenjena, kuća biva uronjena, a ne nametnuta.“, istakao je Vural.

Objekat se sastoji iz dva krila međusobno podeljena ali i povezana centralnim prolazom. Dok je osnova prizemlja kuće pravougaone forme, spratovi imaju zajedničku oktagonalnu formu. U ovom slučaju imamo još jedan vid izlaska van konvencionalnih standarda, pa su spavaće sobe i dnevni boravak u prizemlju, dok su kuhinja i trpezarija na spratu.

Prozori otporni na oluje

Predviđeno je da zidovi kuće budu izvedeni od betona, a veliki transparentni delovi biće izvedeni od trostruko izolovanog stakla, koje će se postaviti u metalne okvire. Prozori su dizajnirani tako da budu otporni na oluje, koje su uobičajena lokalna pojava.

Zeleni krov

Znatna površina kuće biće prekrivena autohtonim biljkama, koje će pomoći u neutralisanju emisije ugljenika. Za popločavanje prolaza predviđena je granitna keramika koja na prikazanoj vizualizaciji verno imitira teksturu drveta.

Prema predstavljnim prikazima, betonski zidovi u unutrašnjosti će biti obojeni u belo, dok će na podovima vladati polirani beton. Predviđeno je da drvo bambusa bude korišćeno za izradu nameštaja i dodatnih panelnih obloga.

Kuća će potrebnu energiju dobijati preko solarnih panela i mini vetroturbina, dok će se kišnica koristiti i za piće.

Dune House je u znatnoj meri usmerena na održivost, tako da bi kuća potrebnu energiju dobijala preko solarnih panela i mini vetroturbina. Osim ovih sistema tu je i sistem za sakupljanje i čuvanje kišnice, koja bi se koristila kao pijaća voda, dok bi umivaonici i tuševi dobijali podzemnu filtriranu vodu, koje ima u izobilju u ovom području.

Zahvaljujući geotermalnim izvorima planirano je zagrevanje i hlađenje kuće, a „ekobetonski bazen“smešten ispod kuće bi pomagao u kontroli temperature, piše Dezeen.

Vural pretpostavlja da bi gradnja kuće trebalo da počne ove jeseni, nakon što se ispune svi potrebni „obalski propisi“.

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *