Zemunica na savremen način; Fotografije: Ivar Kvaal
Svetski projekti

Nevidljiva kuća u Norveškoj koja viri iz zelenila

Ova vila u seoskom okruženju poštuje okolnu prirodu i arhitekturu tako što je delimično ukopana u zemlju.

Danski arhitektonski studio CF Møller Architects projektovao je diskretnu, skoro nevidljivu kuću, smeštenu među brdima i seoskim kućama u Norveškoj. S obzirom na to da je kuća izvedena u modernom stilu, da ne bi odudarala od okruženja, ona je ukopana u teren te je uspela da ostane potpuno nenametljiva.

Cilj je bio ostati diskretan i izbegavati bilo kakve arhitektonske gestove koji bi kuću istakli u svom okruženju.

Od samog početka razvoja projekta cilj je bio ostati diskretan i izbegavati bilo kakve arhitektonske gestove koji bi kuću istakli u svom okruženju, a istovremeno uspostaviti elegantan, minimalistički i suptilan porodični dom.

U cilju zaštite pogleda na okruženje, biodiverziteta i pejzaža, Vila Aa smeštena je na padini, delimično ukopana, a delom potpuno otvorena, kako bi se obezbedio neometan pogled na okolna polja i vodene površine.

Zeleni krov, pažljivo odabrani materijali i relativno mala ukupna zapremina objekta obezbedili su da se arhitektura neprimetno implementira u lokaciju.

Otvorenost ka fjordu

„Veliki delovi južne fasade su prekriveni staklom, što pruža dobre uslove osvetljenja, mogućnost prirodne ventilacije i fantastičan pogled na fjord.“, objasnile su arhitekte za Wallpaper.

Dnevni boravak, kuhinja i trpezarija vire iz zemlje i gledaju ka idiličnom okruženju.

Otvoreni prostor ispod zemlje

Glavni životni prostor kuće, prostrana površina otvorenog plana koja obuhvata dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, orijentisan je ka pogledu na okruženje. U zaleđini kuće smeštena je neformalnija porodična soba, spavaće sobe i kupatila.

Osim standardnih prostorija, kuća sadrži i foaje u kom je smeštena mala staklena vitrina sa porodičnim relikvijama, a tu su i kancelarija, gostinska soba i ostava.

Vidljivi otisci oplate, kao i primenjeni beli cement i agregat daju betonu taktilni osećaj.

Kao primaran konstruktivni materijal izabran je beton, u najvećoj meri zbog svoje izdržljivosti i funkcionalnosti. Dominira kako u enterijeru, tako i u eksterijeru u vidu terase i stepeništa. Vidljivi otisci oplate, kao i primenjeni beli cement i agregat daju betonu taktilni osećaj.

Netretirana obloga od kedra, prethodno patinirani cink i čelik daju potrebne akcente i doprinose teksturi objekta, dok stakleni delovi na fasadi daju potrebnu lakoću i prozračnost.

Voda koja spaja arhitekturu s prirodom

Spoljašnji prostori kod ovog projekta su podjednako važni kao i unutrašnji i njih čini široki spektar fino uređenih životnih prostora. Tu je terasa za druženje i sunčanje, a jako je i prisustvo vode u vidu bazena i vodenih zidova, koji „omekšavaju“ tvrde površine kompleksa.

Jedan od vodenih elemenata je bogato naseljen vodenim biljkama, naglašavajući kako se priroda i arhitektura bez napora spajaju u ovoj pametnoj, nevidljivoj kući.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *