Nove tehnologije, automatizacija i roboti mogu smanjiti zagađenje životne sredine; Foto: NEXE
Materijali, Promo

Primena novih tehnologija u borbi za zdraviju životnu sredinu

Poslovni sistem NEXE poboljšanjem poslovnih procesa pozitivno utiče na smanjenje zagađenja.

Klimatske promene već imaju stvarne i merljive uticaje na ljudsko zdravlje i životnu sredinu, svako od nas može dati svoj doprinos zaštiti životne sredine i održivom korišćenju prirodnih resursa. Iako je bitno da kao pojedinci razmišljamo o načinima smanjenja uticaja na prirodu i kako racionalno koristiti prirodne resurse, poslovni sektor može napraviti bitnu razliku na terenu.

Kao proizvodne kompanije, kompanije poslovnog sistema NEXE učestalim poboljšavanjem poslovnih procesa i podizanjem svesti svojih zaposlenih direktno utiču na smanjenje zagađenja životne sredine. Misija NEXE-a je da u smislu očuvanja životne sredine, budemo ekološki osvešćen i proaktivan komšija na svim lokacijama poslovanja, pa su upravo zato katalogom investicija za period do 2025. godine predviđena ulaganja u projekte za unapređenje poslovanja – razvoj, modernizaciju, efikasnost i inovacije s naglaskom najpre na moderne tehnologije za dekarbonizaciju u skladu s evropskim planom smanjenja CO2 emisija. Tu prednjače ulaganja u smanjenje troškova energije, koji čine najveći udeo u troškovima sistema NEXE.

Kompanija AD Polet IGK, koja posluje u okviru sistema NEXE napravila je značajan iskorak kada je reč o povećanju energetske efikasnosti proizvodnih procesa. Njihovi srednjoročni i dugoročni planovi za uštedu i očuvanje energije podrazumevaju unapređenja tehnološkog procesa i poboljšanja sistema automatizacije kroz ugradnju opreme u obe fabrike, i u Sremskim Karlovcima i u Novom Bečeju.

Kompanija NEXE postaje regionalni lired u zaštiti životne sredine; Foto: NEXE

Povezani članci:

Svim NEXE fabrikama je ključni prioritet poboljšati procese koji mogu uticati na emisije u vazduhu ugradnjom novih efikasnih uređaja i primenom novih tehnoloških rešenja kojima se ostvaruju rezultati emisija u vazduh niži od zakonom propisanih, a pri tome unapređivati kvalitet proizvoda.

U NEXE-u uspešno spajaju oblasti proizvodnje i zaštite životne sredine na dobrobit svih. Kvalitet svih NEXE proizvoda prati zahteve savremene gradnje, što su NEXE kupci prepoznali. Kvalitet proizvoda proizlazi iz detaljno promišljenog i propisanog postupka kontrole kvaliteta na svim niovima procesa, od kontrole sirovine, proizvoda u samom procesu proizvodnje do finalne kontrole gotovih proizvoda. Predan rad i trud, kao i kontinuirana ulaganja u unapređenje, kako proizvodnje, tako i gotovih proizvoda, potvrđeni su brojnim priznanjima i sertifikatima.

Kompanija nastavlja s ulaganjima u Srbiji – Tri robota u proizvodnji cigle; Foto: NEXE

Kompanija NEXE napravila je značajan iskorak kada je reč o povećanju energetske efikasnosti proizvodnih procesa.

Polet je nedavno dobio Ekološku deklaraciju proizvoda (EPD) o zaštiti životne sredine kojom su potvrđeni međunarodni standardi održivosti za proizvode iz proizvodnih programa termo blokova, klasičnih i pregradnih blokova koji se izrađuju u pogonu Stražilovo u Sremskim Karlovcima. Potvrda je to dugogodišnjeg rada i ulaganja u oblasti zaštite životne sredine.

Ranije ove godine, istu su deklaraciju dobili i Poletovi crepovi i fazonski komadi od gline čime je potvrđeno da je reč o ekološkim proizvodima čiji je referentni životni vek duži od 50 godina. Deklaraciju „Od kolevke do groba“ izdaje Institut za ispitivanje materijala (IMS) na period od pet godina, a pomaže projektantima, izvođačima i ostalim korisnicima da bolje razumeju karakteristike održivih proizvoda i njihov uticaj na životnu sredinu.

Kada ste već ovde..

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *