Slavni arhitekta i inženjer Felix Candela inspirisao je dizajn ovog inovativnog izuma. Fotografije: Zaha Hadid Architects / ETH Zurich
Materijali

Zaha Hadid Architects i ETH Zurich napravili betonski paviljon s pletivom koje staje u kofer

Naslov vesti govori sve – arhitekte iz jednog od najinovativnijih biroa na svetu napravile su nešto do sada neviđeno i planiraju da nastave tim putem.

Zajedno sa naučnicima sa švajcarskog Federalnog Instituta za Tehnologiju (ETH Zurich) i organizacijom Architecture Extrapolated (R-Ex), projektanti iz biroa slavne Zahe Hadid osmislili su neverovatno arhitektonsko rešenje. U pitanju je trodimenzioalna pletena ljuska koja služi kao primarni element za oblikovanje betonskih konstrukcija.

Ceo paviljon izrađen je tehnologijom 3D štampe za ukupno 36 sati i težak je 5 tona.

Prototip „KnitCandela“ predstavlja prvu primenu ove tehnologije na arhitektonskom nivou, a ova betonska struktura premijerno je izložena na izložbi Museo Universitario Arte Contemporaneo u Meksiko Sitiju. Štaviše, dizajn pavljiona je inspirisan radom latinskog arhitekte i inženjera Fellixa Candele koji je često radio sa betonskim konstrukcijama, pa se može reći da je tehnologija u neku ruku direktno ispratila njegov stil.

Ceo paviljon stao u dva kofera

Ceo paviljon izrađen je tehnologijom 3D štampe za ukupno 36 sati i težak je 5 tona. Dimenzije ljuske su 5,8 x 5,8 x 4,1 metara, a kada bi se betonska površina ispravila, zauzela bi 47,5 kvadrata.

Slobodna forma betonskih površina dobijena je bez upotrebe kalupa. Naime, njen oblik dobijen je uz pomoć mreže kablova i oplatom od balona, a potom je betonska mešavina nanošena sprejom, navodi ArchDaily

Zanimljivo je da je pleteni materijal za KnitCandelu razvijen u ETH Zurich, a potom prevezen je iz Švajcarske u Meksiko u dva čekirana kofera. Ukupna dužina pletiva iznosila je 350 kilometara, a težina samo 25 kilograma.

Baloni za modelovanje

Paviljon je na licu mesta konstruisan korišćenjem dvoslojnog 3D tekstila koji se sastoji od četiri dugačke trake. Donji sloj predstavlja plafon u unutrašnjosti paviljona, dok gornji sloj sadrži „rukavice“ za kablove. Prazna udubljenja nastala su pomoću najjednostavnijih balona. Naime, unikatni oblik paviljona dobijen je uz pomoć 1.000 balona koji su korišćeni pri njegovom modelovanju.

U ovoj galeriji pogledajte kako je tekao proces izrade paviljona u Meksiku:

U nastavku pogledajte kratki video o ovom izumu:

Fotografije: Zaha Hadid Architects / ETH Zurich

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *