Urbanizam

Dve dame zajedničkim snagama uređuju priobalje Memfisa

Arhitektonske firme Studio Gang i  SCAPE, na čijem čelu se nalaze dve žene, odabrane su izvedu projekat priobalja grada Elvisa Preslija. 

Studio Gang je firma koja se bavi kako arhitekturom tako i urbanizmom, a širom sveta poznata je kroz genijalne projekte koje karakteriše jedna reč: kreativnost. Njujorška firma SCAPE koja je takođe veoma poznata po brojnim uspešnim realizacijama u SAD, usmerena je, pak, na pejzažnu arhitekturu. Imajući u vidu da su na čelu većine svetskih arhitektonskih i urbanističkih firmi muškarci, nameće se potreba da se istakne podatak da ove dve firme vode dve dame, Jeanne Gang i Kate Orff.

Imajući u vidu da su na čelu arhitektonskih firmi uglavnom muškarci, nameće se potreba da se istakne podatak da ove dve firme vode dve dame, Jeanne Gang i Kate Orff.

Njihov zajednički projekat transformacije priobalja Memfisa je kreativan, inkluzivan i održiv, a sastoji se iz pet zone pet zona: Fourth Bluff, Mud Island, Tom Lee Park, MLK Park i Greenbelt Park, piše ArchDaily.

Zona Tom Lee Park obuhvata velike ravne površine i pešačke staze, a primarna karakteristika ovog dela parka jeste pogled koji obuhvata kako prirodne tako i urbane elemente gradskog pejzaža.

Podsticanje, obnova i povezivanje

Projekat transformacije priobalja Memfisa vođen je konceptom zasnovanom na tri principa dizajna: podsticanje, obnova i povezivanje. Tačnije, ovaj projekat podstiče građanski ponos i lokalni identitet dok u isto vreme obnavlja prirodu priobalja i povezuje njegove elemente s gradom.

„Mi verujemo u proces zajedničkog kreiranja koji od složenih vizija vodi kroz zajednički rad s lokalnim stanovništvom i svim zainteresovanim stranama do pravog rešenja.“, istakla je Kate Orff, osnivač studija SCAPE.

Projekat omogućava svim posetiocima da se povezu s ovom oblašću kroz raznovrsne aktivnosti koje će privući različite grupe ljudi.

Oživljavanje sredine

Prva faza projekta transformacije priobalja podrazumevala pažljivo istraživanje lokacije, građanskog i ekonomskog aspekta, zatim i angažovanje zajednice, ali i sprovođenje ekološke analize.

Saradnja projektantskog tima s nadležnim službama dovešće do angažovanja javnosti tokom razvijanja čitavog projekta sa krajnjim ciljem da se novo priobalje poveže sa lokalnom kulturom Memfisa.

Rendering: Studio Gang

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *