Zgrada Monaco dugo je bila sedište narko-bosa; foto: datruth8 | Instagram
Aktuelno

Na mestu bivše rezidencije ozloglašenog Pabla Eskobara niče park

Nakon niza propalih pokušaja rušenja zgrade najpoznatijeg narko-bosa svih vremena u kolumbijskom gradu Medeljin ona će ipak biti sravnjena sa zemljom.

Zgrada Monaco koja je ove godine potpala pod nadleženost gradskih vlasti, konačno će biti srušena, pišu kolumbijske novine El Tiempo. Ovaj objekat je godinama bila rezidencija Pabla Eskobara, pokojnog narko-bosa koji se 1989. godine nalazio se na sedmom mestu Forbsove liste najbogatijih na svetu sa procenjenom imovinom od 25 milijardi dolara.

Zgrada Monaco ušla je u istoriju što je na nju u januaru 1988. godine bačena auto-bomba sa 70 kilograma dinamita, a baš taj događaj pokrenuo je niz obračuna među kartelima u Medeljinu koji je na kraju, pet godina kasnije, doveo do pada El Patrona.

Prikupljeno je čak 460 predloga za novu namenu parcele. Predlozi su se manje-više sveli na isto – rušenje!

Prošlog avgusta, tokom sastanka sa tužiocima za organizovani kriminal, Federico Gutierrez, gradonačelnik Medeljina, najavio je da će objekat biti srušen u januaru 2019. godine. Prema navodima lista El Tiempo, tokom serije radionica u kojima su učestvovali direktne i indirektne žrtve narko-rata, koji je trajao tokom osamdesetih devedesetih godina, prikupljeno je čak 460 predloga za novu namenu parcele. Predlozi su se manje-više sveli na isto – rušenje!

Kancelarija gradonačelnika, zajedno sa Kolumbijskim društvom arhitekata i urbanistima, pokrenuo je konkurs za memorijalni park koji će odavati počast žrtvama narko-rata. Rezultati konkursa biće objavljeni takođe početkom naredne godine.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *