Stanovi se u proseku prodaju za 20 posto manju cenu od oglašavanih; Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Koja je razlika oglašavanih i prodajnih cena novogradnje u Beogradu

Stanovi se u proseku prodaju za 20 posto manju cenu od oglašavanih na teritoriji cele opštine Beograd.

Većina kupaca nekretnina nada se da će, u konačnom dogovoru o kupovini, postići za sebe bolju, odnosno nižu cenu od one koja je oglašena. Takođe, i mnogi oglašivači se rukovode ovom logikom, pa u oglase postave višu cenu, kako bi sebi ostavili prostora za pregovore.

Iako se ovo, po pravilu, češće dešava u starogradnji, i u novogradnji možemo videti da investitori zainteresovanim kupcima spuštaju cene svojih stanova, pogotovo ako se ti stanovi već neko vreme nalaze na tržištu. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida istraživao je kakav je odnos prosečnih oglašenih i prodajnih cena novogradnje u Beogradu.

Najveća razlika na Paliluli

Ako posmatramo celu opštinu Beograd prosečna oglašavana cena stanova u novogradnji, prema podacima ovog portala ona iznosi 2.347 evra/m2. Prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na celoj beogradskoj opštini je 1.741 evro/m2, pokazuju podaci RGZ-a. Na osnovu ovoga možemo videti da je oglašavana cena za oko 20% viša od zabeležene prodajne cene.

Najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd.

Najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd, gde je prodajna cena novogradnje za 10% niža od one koja se nalazi u oglasima. Na Zvezdari, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu razlika između oglašavanih i prodajnih cena stanova u novogradnji se kreće od 15% do 20%. Najveću spremnost za snižavanjem cena pokazuju investitori na Paliluli gde je prodajna cena za čak 35% niža nego cena koja se nalazi u oglasima, pokazuju podaci.

“U opštinama gde je manja tražnja za stanovima ili gde investitori duže čekaju da prodaju sve stambene jedinice, veća je spremnosti da se potencijalnim kupcima izađe u susret u smislu korekcije cena, a to vidimo najbolje na primeru opštine Palilula” – izjavila je Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.

Na Savskom vencu drugačija situacija

Zanimljiva je situacija u opštini Savski venac gde je prošle godine prodat najskuplji kvadrat u novogradnji. Ako ukrstimo podatke sa ovom sajta i RGZ-a vidimo da je prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na opštini Savski venac čak viša nego prosečna oglašavana cena – 3.046 evra/m2 (prodajna) prema 2.691 evro/m2 (oglašavana).

Na osnovu ovoga može se zaključiti da se najluksuzniji stanovi ponekad i ne oglašavaju u oglasnicima, nego se njihova prodaja vrši direktno. Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, ali u konačnom zbiru značajno utiču na statistiku, jer je cena njihovog kvadrata ponekad i duplo viša nego što je prosek na toj opštini.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sasa

    Oglasavanje stanova najcesce ide preko agencija za nekretnine ja kad sam kupovao moj kupio sam ga preko agencije cena je bila zagarantovana nije moglo da se cenka ni gore ni dole sa cenom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *