Izdvojeno, Svetski projekti

Pogon za proizvodnju opijuma pretvoren u luksuzni hotel

Novootvoreni Warehouse Hotel u Singapuru ima veoma zanimljivu istoriju…

Bavljenje arhitekturom zanimljivo je i zato što nikada ne znate čemu sve može poslužiti vaš objekat kojeg ste tako brižljivo i uz toliko muke projektovali. Tako je i ova hala na obali reke u Singapuru prvenstveno projektovana za potrebe lučkih operacija ali su je brzo zamenile one kriminalne. Umesto „mirisa“ sveže upecane ribe, halom se početkom 20. veka širio vonj psihoaktivnog opijuma.

Kako je to nekada izgledalo

Doborodošli u hotel Warehouse: Luksuzno odmarilište u oživljenoj industrijskoj zoni Singapura! Hala je 1895. godine podignuta na samoj obali rece i zbog njene specifične lokacije i nezanemarljive kvadrature brzo se je zapala za oko singapurskoj mafiji koja je ovde, proteravši prvobitne vlasnike, dugi niz godina proizvodila opijate daleko od očiju javnosti, piše Inhabitat.

Današnji izgled hale

Svaka soba hotela Warehouse opremljena je takozvanim Minibarom poroka. Sami se poslužite…

 

Kada su policajci mafijašima stali na rep, industrijska zona počela je da se rapidno menja. Sada je ovo veoma urbana i trendi lokacija pa je pretvaranje istorijske hale u hotel bio sasvim logičan potez. Taj zadatak poveren je birou Zarch Collaboratives, koji je zajedno sa konsultantima za enterijer Asylum Creatives, zgradu staru 121. godinu adaptirao u butik hotel sa 37 jedinstvenih soba koje odaju počast industrijskoj eri ovoga kraja.

Gledano spolja, objekat i dalje izgleda kao trobroda hala. Testerasti krov, beli zidovi, veliki otvori u fasadi… Međutim, dodati završni detalji na fasadi i noćna rasveta nagoveštavaju da se ovde radi o nečemu sasvim drugačijem.

Enterijer je priča za sebe. Estetika industrijskih objekata je potpuno zadržana kroz zidove od opeke, zasvođene tavanice i vidljive konstrukcije krova. Međutim, utilitaristička estetika obogaćena je savremenom dekoracijom i rasvetom koji ovom hotelu daju nesvakidašnji posh izgled.

Arhitekte su želele da unesu u enterijer i neke elemente koje bi podsećale na kriminalne aktivnosti koje su se nekada odvijale pod krovom ove hale. Pored recepcije, vidno su ostavljene da vise lisice i druge mafijaške sitnice, dok svaka soba ima takozvani „Minibar poroka“. Sami se poslužite…

Foto: Justina

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *