Izdvojeno, Nameštaj i oprema

Ljubomir Beljanski pravi ležaljke nadahnut delima slavnog arhitekte

Le Korbizjeova čuvena ležaljka Long Chair LC 4 inspirisala je ovog kreativca iz Novog Sada da napravi njenu verziju u drvetu.

Veliko iskustvo u bavljenu stolarskim poslovima i izradi nameštaja po meri za stambene i ugostiteljske enterijere širom Srbije, izrodilo je kod Ljubimira Beljanskog ljubav prema dizajnerskim komadima mobilijara koje su kreirale poznate arhitekte. Tako je i ležaljka slavnog Le Korbizjea, čija je dela UNESCO dodao na listu svetske kulturne baštine, pobudila maštu kod ovog stolara i dala mu ideju da napravi njenu drvenu verziju.

Domaća Linea Long Chair po ugledu na slavnu Long Chair LC 4

Le Korbizjeova ležaljka impresionirala me je kako funkcionalno tako i estetski.

 

Nas je zainteresovalo kako tačno od drveta pravi kopiju ove ležaljke, poznate po oblinama i vanvremenskoj formi, kao i da li ima licencu za njenu proizvodnju. Posetili smo ga u njegovoj stolarskoj radionici gde smo ga zatekli zasučenih rukava i prekrivenog iverjem kako delje nešto veoma interesantno.

Šta mi to gledamo? Je li to drveni Long Chair LC 4?

Da, ovo je čuvena ležaljka Long Chair LC 4 samo što je u ovom slučaju napravljena od drveta. Možete videti njene obline koje su identične originalu. Ukoliko pokušate da samo malo modifikujete njene zacrtane dimenzije, ležaljaka više neće biti udobna. Le Korbizje je stvarno bio majstor svog zanata!

Ljubomire, odakle je došla inspiracija za Le Korbizjeovu ležaljku? Zašto baš ona?

Kao mala stolarska radionica za proizvodnju nameštaja i opremanje enterijera, imali smo zadatak da projekte arhitekata i dizajnera pretvorimo u radionicke crteže i sklopove za izvođenje. To me je uvelo u proučavanje stilova nameštaja, arhitekture i dizajna uopšte. Istraživajući brojne enterijere u raznim stilovima, uvideo sam da se Le Korbizjeova ležaljka Long Chair LC 4 često pojavljuje. Impresionirala me je kako funkcionalno tako i estetski.

Šta je za specifično za ovu ležaljku?

Ona je vanvremenska! Nešto kao Porše u autoindustriji.

Toliko se i ceni…

Da, originalna ležaljka Long Chair LC 4 košta oko 4.000 evra. Le Korbizje je zajedno sa Charlote Perriand i Pierre Jeanneret, osmislio ovu stolicu još 1928. godine, ali je postala poznata tek 1965. godine kada je počela da je proizvodi kompanija Cassina. Charlote Perriand dizajnirala je 1940. godine sličnu ležaljku od bambusa zvanu Chaise Longue Tokyo, koja osvaja dizajnom i toplinom, ali ja nisam video pravu funkcionalnost. Masivno drvo i furniri su me više ispunjavali od ostalih materijala. To me je pokrenulo u istraživanje mogućnosti da napravim dizajnerski nesto slično, a funkcionalno veoma ozbiljno.

Postoji vise načina krivljenja drveta, a mi koristimo hladno, suvo lepljenje po šablonu. Tu ne sme biti greške!

 

Koliko će koštati vaša verzija ležaljke?

Očekujem da maloprodajna cena na našem tržištu bude 580 evra + PDV.

Imate li licencu za njenu proizvodnju pošto se radi o autorskom delu slavnog arhitekte?

Zatražio sam dozvolu za proizvodnju od nosioca prava i čekam njihov odgovor. Nadam se pozitivnom odgovoru…

Koje tehnike ste primenili u njenom pravljenju?

Ležaljka, nazvali smo je Linea Long Chair, veoma je lagana. Sastoji se iz dva dela, kompletno je rasklopiva i jednostavna je za pomeranje. Zadovoljava standarde za svoju namenu, a Jugoinspekt iz Novog Sada izdao je sertifikat o kvalitetu.

Materijal za izradu osnovne konstrukcije je jasen masiva i furnir. Postoji vise načina krivljenja drveta, a mi koristimo hladno, suvo lepljenje po šablonu. To je veoma složeno i ne sme biti greške, inače ne može biti popravke. Ostalo je standardna obrada. Završno lakiranje se radi bajc-uljanim voskom ili bajc-vodenim lakom.

Radimo na poboljšanju alata i šablona ali već i sa ovim iskustvom možemo proizvesti deset ležaljki za sedam dana.

 

Koliko je potrebno vremena da se napravi ovakva jedna ležaljka i koji su najveći izazovi?

Obrada drvenih delova ne traje dugo. Vreme sušenja lepka i hemije je mnogo duže. Radimo na poboljšanju alata i šablona ali već i sa ovim iskustvom možemo proizvesti deset ležaljki za sedam dana.

Da li će postojati različiti modeli ove ležaljke? Boje, drugačiji materijali?

Za sada je presvlaka od eko kože. Planiramo verzije i od prirodne kože i krzna. Linea Long Chair je čisto enterijerski predmet. Međutim, kroz istraživanje i diskretnu promenu stilizacije osmislio sam mogućnost da napravim verziju ležaljke koja podnosi eksterijerske uslove. Ona je još u razvoju. Ako osnovni model zaživi na tržistu, napravićemo i ovaj drugi.

Hoćete li praviti i druge modele inspirisane delima slavnih arhitekata?

Volim da radim na veoma komplikovanim i zahtevnim elementima. Ako pronađem nešto izazovno, baviću se time.

Foto: Igor Conić, Gradnja.rs

Korisni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *