Aktuelno

Ne sviđa vam se plan za Kinesku četvrt? Sada imate priliku da to javno kažete

Za Kinesku četvrt u Novom Sadu postoji plan koji se mnogima ne dopada.

Prva industrijska zona u Novom Sadu, sagrađena još dvadesetih godina prošlog veka, decenijama je bila zaboravljeni deo grada. Sve do pre nekoliko godina, kada su je zauzeli umetnici i aktivisti, koji su samostalno počeli da kreiraju program. Pred najavom da će taj prostor uskoro posetiti bageri, pitaju se – zašto privatizovati kreativnost?

Stoga vas Društvo arhitekata Novog Sada poziva da prisustvujete javnoj sednici komisije za planove na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti i podnete primedbe, predlozi i sugestije na Nacrt plana detaljne regulacije Kineske četvrti sa Češkim magacinom u Novom Sadu.

Sednica će se održati u sredu, 8. februara 2017. godine, u zgradi Skupštine grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina br.2, u Plavoj sali na I spratu, sa početkom u 9 časova.

DaNS je zajednički u kordinaciji i dogovoru sa trenutnim korisnicima Kineske četvrti, drugim zainteresovanim udruženjima građana i pojedincima iz struke, podneo nekoliko primedbi na predloženi plan. Zajedničke primedbe predložene su u smeru planskog i pažljivog odnosa prema postojećoj ambijentalnoj celini, kao i zadržavanja postojećih korisnika i sadržaja koji su delovanjem na ovoj lokaciji kroz duži niz godina doprineli stvaranju raznolikog i kreativnog ambijenta. Ovaj cilj predložen je kroz nekoliko stavki u primedbama:

  • Uvođenje u plan obavezu raspisivanja javnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa, sprovedenog ujedno sa postupkom javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije, a koji bi doneo sveukupnu viziju razvoja ove lokacije i pažljivije definisao programski sadržaj.
  • Obavezu angažovanja nezavisnog stručnog veštačenja boniteta postojećih objekata, posle koje bi se utvrdio tačan obim rekonstrukcija objekata, rušenja, dogradnje i sl.
  • Bližeg procentualnog definisanja odnosa komercijalnih i kulturnih sadržaja predviđenih u objektima, koji bi se naknadno precizno definisali u raspisu konkursa.

Za sprovođenje svih ovih tačaka, DaNS je ponudio punu logističku i stručnu pomoć, a sve u cilju što kvalitetnije realizacije ovog projekta od opšteg interesa za sve građane Novog Sada.

Ne sviđa vam se plan za Kinesku četvrt? Sada imate priliku da to javno kažete.

Korisni link: Džentrifikacija naša nasušna

Foto: N1

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *