Olimpijsko selo u Tokiju za oko 12.000 sportista; Foto: Olympics.com
Aktuelno

Šta će biti s Olimpijskim selom sada kada su Igre završene

U gradu koji vapi za novim nekretninama, na tržište stiže celo jedno selo za prodaju.

Olimpijsko selo podignuto je da privremeno ugosti 11.656 sportista tokom Olimpijskih igara u Tokiju. Ovaj mali grad je potpuno opremljen sa svim onim što bi atletičarima trebalo: od pošte preko poliklinike do kantine i igrališta u obliku piratskog broda (?!). Tu je i zabavni centar sa masažnim stolicama, digitalnim pikadom, video igrama i cyber boćanjem. Da li smo spomenuli i robotizovan prevoz između objekata?

Međutim, šta će se desiti sa ovim kompleksom na vodi, čija je izgradnja koštala 2 milijarde dolara, sada kada su Olimpijske igre završene? Oko 3.600 kuća u Olimpijskom selu, koje gleda na nezaboravni Tokijski zaliv, biće preuređeno u stanove i prodavaće se zainteresovanim licima po ceni i do 2 miliona dolara.

Robotizovani šatlovi koji voze do tražene lokacije; Foto: Olympics.com

Harumi Flag će do 2024. godine postati naselje za 12.000 stanovnika s kompletnom infrastrukturom.

Projekat nazvan Harumi Flag (po veštačkom ostrvu na kojem je selo smešteno), podrazumeva urbanizaciju Olimpijskog sela u tri stambena bloka koja će biti završena do 2023, kao i izgradnju nebodera koji će biti gotov do 2025. godine.

Najveći stambeni blok, Sun Village, imaće 1.822 stana, nešto manji Park Village ponudiće tržištu 1.637 stanova, dok će Sea Village nuditi najveće i najluksuznije stanove površine do (čak) 123 m2 – da, to je ogromna kvadratura za Tokio.

Tako će Harumi Flag, projekat koji finansira Grada i 11 privatnih kompanija, postati do 2024. godine naselje za 12.000 stanovnika. Ovaj deo grada dobiće stanicu sa BRT (bus rapid transport), luku za putničke brodove, dva parka, osnovnu školu kao i jednu srednju školu.

Stanovi s krevetima od kartona

Stanovi u Olimpijskom selu prvi put su ponuđeni za prodaju u julu 2019. godine i pristiglo je 1.543 prijava za prvih 600 stanova. Međutim, prodaja je obustavljena zbog pandemije ali se očekuje da će ona biti nastavljena ove jeseni.

Oskudno opremljeni stanovi u Olimpijskom selu dospeli su na društvene mreže zahvaljujući krevetima od kartona. Od jeseni će ti stanovi biti prodavani po ceni i do 2 miliona dolara. Nadamo se da će za te pare biti malčice bolje opremljeni…

Enterijer sobe u Olimpijskom selu sa krevetom od kartona koji sprečava zbližavanje sportista; Foto: Olympics.com

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *