Aktuelno

Rešenje za novu autobusku i železničku stanicu Novi Beograd

Prva nagrada na Konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd pripala autorskom timu Proaspekt.

Stručni žiri Konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd, kome je predsedavao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, doneo je danas jednoglasnu odluku o dodeli prve i druge nagrade na konkursu.

Prva nagrada pripala je autorskom timu Proaspekt d.o.o. (Vladimir Lojanica i Milan Lojanica sa saradnicima), a druga autorskom timu Kolubara invest gradnja d.o.o. (Dragan Vuković). Kako nije postignuta saglasnost u vezi sa trećom nagradom, žiri je doneo odluku da raspoloživi nagradni fond opredeli za ukupno četiri otkupa i dva obeštećenja.

autobuska-nbgd-2

Investitor konkursa bila je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a sprovodilac Urbanistički zavod Beograda u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda. Na konkurs su pristigla 54 šifrovana rada. Cilj je bio da se dobije najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje za novi saobraćajni terminal u centralnoj zoni Novog Beograda i da se izradom plana detaljne regulacije stvore uslovi za izmeštanje postojeće autobuske stanice i izgradnju nove, a zatim i uredi i izgradi železnička stanica u Novom Beogradu, kao i poslovno-komercijalni sadržaj u bloku.

autobuska-nbgd-1

Žiri se prilikom izbora rukovodio sledećim kriterijumima – kvalitet saobraćajnog rešenja, urbanističko-arhitektonski aspekt, uspešno oblikovanje u kontekstu Novog Beograda i mogućnost faznog sprovođenja.

idejno_resenje_autobuska_stanica_novi_beograd_proaspekt_3_020614_tw1024 idejno_resenje_autobuska_stanica_novi_beograd_proaspekt_2_020614_tw1024 idejno_resenje_autobuska_stanica_novi_beograd_proaspekt_020614_tw1024

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *