Saloni

8. međunarodni Salon pejzažne arhitekture 2019. u Beogradu od 5. juna

U Galeriji nauke i tehnike SANU od 5. juna 2019. godine biće postavljena izložba VIII međunarodnog Salona pejzažne arhitekture 2019. Organizator Salona je Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije.

Svečano otvaranje izložbe Salona sa dodelom nagrada je u petak, 7. juna 2019. u 18h.

Salon pejzažne arhitekture u Srbiji postoji od 2005. godine, kao bijenalna izložba. U okviru Salona izlažu se radovi iz oblasti pejzažne arhitekture: planovi, projekti, studije, publikacije, multimedijalni radovi i studentski radovi. U okviru ovogodišnje izložbe biće izložena 72 rada. Salon je međunarodnog karaktera, pa će pored radova iz Srbije, biti izloženo 38 radova iz inostranstva i to iz 17 zemalja.

Priznanje će biti dodeljeno u spomen na Aleksandra Krstića (1902-1980), koji je bio prvi školovani pejzažni arhitekta u Srbiji.

U okviru Salona, međunarodni žiri dodeljuje priznanja za najbolje radove u okviru svake kategorije, kao i Veliku nagradu Salona – Grand Prix. U okviru Salona će, po prvi put, ove godine biti dodeljena i dva posebna priznanja.
Nagrada pod nazivom „Aleksandar Krstić“ će se dodeliti za najbolji rad domaćih autora, za projekat realizovan u Srbiji. Ovo priznanje će biti dodeljeno u spomen na inženjera Aleksandra Krstića (1902-1980), koji je bio prvi školovani pejzažni arhitekta u Srbiji.

Pored toga, dodeliće se i nagrada „Stevan Milinković“ za najbolji studentski rad, a u spomen na Stevana Milinkovića (1926-1992), profesora pejzažne arhitekture.

Posetioci izložbe će moći da vide planerska i dizajnerska rešenja uređenja različitih prostora, počev od širokih predela u kojima se nude rešavanja problema zaštite prirode, zaštite kulturnog nasleđa i sl, pa do oblikovnih rešenja parkova, vrtova, stambenih otvorenih prostora, rekreativnih prostora, zelenih krovova, poslovnih vrtova itd. Takođe se mogu videti i pojedina istraživačka razmišljanja o problemima prostornog razvoja, vrednovanju karaktera pejzaža i uređivanju predela i životne sredine.

Osim afirmacije profesije i autora, cilj Salona je širenje pozitivnog uticaja na javnost Srbije radi unapređenja kulture uređivanja prostora, kao i zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti.

Prateći događaji

Pored izložbe, tokom trajanja Salona su predviđeni i prateći događaji.

četvrtak, 06.06.2019. u 18h – svečana sala Gradske opštine Stari grad
– predstavljanje nagrađenih radova Salona
– predavanje specijalnog gosta Salona Frica Auveka, profesora iz Nemačke Fritz Auweck: Contemporary relevance – Landscape Architecture projects in Germany

petak, 07.06.2019. u 18h – Galerija nauke i tehnike SANU
– svečano otvaranje izložbe Salona sa dodelom priznanja

sreda, 12.06.2019. u 17h – Galerija nauke i tehnike SANU
Predavanja:
– dr Mirjana Sekulić: Aleksandar Krstić – prvi pejzažni arhitekta u Srbiji
– mr Dragan Vujičić: Stevan Milinković – pejzažni arhitekta, planer-urbanista i profesor

četvrtak, 20.06.2019. u 17h – Galerija nauke i tehnike SANU
Predavanja:
– Miodrag Stojanović: Razvojni koncepti urbanog zelenila Beča, paralele zelenila Beograda i Beča
– dr Boris Radić: Plavo je novo zeleno: indigo dete zelene infrastrukture

utorak, 25.06.2019. u 17h – Galerija nauke i tehnike SANU
Okrugli sto: „DA LI SE TO NAS TIČE?“ (Na koje sve načine javnost može da se uključi u procese planiranja javnih gradskih prostora i donošenja odluka? Šta čini jedan zeleni prostor u gradu opštim dobrom?) Moderatori: Nada Jadžić, Mirjana Jovanović, Slavica Čepić, Vesna Gvozdenov

četvrtak, 27.06.2019. u 17h – Galerija nauke i tehnike SANU
– predstavljanje knjige: Planiranje predela: teorije i metode – dr Nevena Vasiljević (autor) i dr Jelena Živković (recenzent).
– predavanje: Danka Grbac Nikolac, Jurica Knego: Krajobrazna arhitektura u prostornom planiranju Hrvatske

Izložba Salona je otvorena za posetioce do petka, 28. juna 2019. godine.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *