Ovakvom proizvodnom tehnologijom znatno se smanjuje upotreba energetskih resursa, dok se trošenje prirodnih sirovina svodi na minimum.
Industrija, Materijali

Ova domaća fabrika koristi vodenu paru iz susedne termoelektrane kao primarni energetski izvor

Znate li da je prepoznatljiva žuta YTONG folija koja se koristi za zaštitu proizvoda na paleti je samorazgradiva i ne zagađuje prirodnu okolinu?

Održivost je tema o kojoj se u Srbiji puno priča, a malo šta praktično preduzima. Između ideala i realizacije stoje akterska i tehnološka podnormiranost. Međutim, jedna kompanija pitanje održivosti uzima krajnje ozbiljno. Strateškim planiranjem i dugogodišnjim zalaganjem Xella Srbija postala je lider u oblasti energetske efikasnosti i ekonomične gradnje. Mnogobrojne prednosti Xella proizvoda od posebnog su značaja za privatne investitore koji svoj novac planiraju da ulože u izgradnju poslovnih ili stambenih objekata.

Priča o kompaniji Xella Srbija priča je o savesnom poslovanju. Reč je o međunarodnoj kompaniji Xella Group iz Nemačke koja je 2004. godine kupila preduzeće Kolubara Gasbeton a.d. u Vreocima nadomak Beograda, gde deceniju i po uspešno proizvodi građevinske materijale visokih energetskih performansi. Pored upotrebe postojećih industrijskih objekata, za proizvodnju Kompanija Xella Srbija najvećim delom koristi vodenu paru iz susedne termoelektrane kao primarni energetski izvor. Ovakvom proizvodnom tehnologijom znatno se smanjuje upotreba energetskih resursa, dok se trošenje prirodnih sirovina svodi na minimum. Priroda se štiti, a ušteđeni novac ulaže se u razvoj poslovanja, mladog i talentovanog kadra.

Za proizvodnju YTONG blokova u Vreocima nadomak Beograda koristi se vodena para iz susedne termoelektrane

Xella je već dostigla cilj postavljen za 2020. godinu, a to je da se 70% građevinskog materijala reciklira.

Najvažnije od svega, ideji održivosti kompanija Xella Srbija pristupa na sveobuhvatan način. Zaštitu životne sredine posmatramo isključivo kroz koncept sveobuhvatne održivosti, što znači da primenjujemo sistem recikliranja proizvoda, koji se prečišćavanju i koriste ponovo u proizvodnji blokova. Izuzetno smo ponosni što je kompanija Xella već dostigla cilj postavljen za 2020. godinu, a to je da se 70% građevinskog materijala reciklira – ističe generalni direktor kompanije Xella Srbija, Dragan Lazić. Pored navedenog, prepoznatljiva žuta YTONG folija koja se koristi za zaštitu proizvoda na paleti je samorazgradiva i ne zagađuje prirodnu okolinu.

Energetska efikasnost i racionalnost gradnje ključne su prednosti Xella proizvoda. Benefiti primene ovih materijala u gradnji stambenih, komercijalnih i poslovnih objekata su višestruki. Ušteda se ostvaruje na vremenu ugradnje materijala i na kvadraturi jer YTONG blokovi imaju nizak koeficijent toplotne provodljivosti. Zbog značajnih ušteda u troškovima grejanja i hlađenja (čak i do 50%), YTONG objekti su dugoročno isplativiji od objekata koji su zidani klasičnom opekom.

Generalni direktor kompanije Xella Srbija, Dragan Lazić

Da li je održiva gradnja u interesu privatnih investitora?

Gradnja objekta u privatnoj inicijativi je riskantan poduhvat. Nekoliko pogrešnih odluka lako može dovesti do velikih gubitaka. Neophodno je misliti na vreme.

Iz ugla projektnog investiranja, ističu se dve posebne prednosti Xella proizvoda. Efektivnost u ugradnji materijala doprinosi bržoj finalizaciji velikih izvođačkih pozicija kao što su zidarski radovi, što skraćuje rok završetka objekta i period povratka investicije. Visoki koeficijent toplotne provodljivosti čini da YTONG termoblok i Xella sistemska rešenja imaju manju debljinu od klasičnih zidarskih i termoizolacionih paketa. To doprinosi efektivnijem korišćenju bruto razvijene građevinske površine, odnosno većoj količini neto kvadrata za prodaju. Sagledano u celini, održiva i ekonomski efektivna gradnja od najvećeg je važnosti upravo za privatne investitore.

Primenom Xella proizvoda u Srbiji se godišnje sazida između 100 i 150 jednoporodičnih stambenih objekata

Ka energetski i ekonomski održivijoj gradnji

Svrha svakog poslovanja je maksimalni profit uz minimalne troškove. Izgradnja objekata u privatnoj inicijativni nije jednostavan proces. Diverzifikacija tržišta stambenih nekretnina sve više nameće kvalitet gradnje kao jedan od opredeljujućih faktora prilikom izbora mesta stanovanja. U cilju opstanka na tržištu, neophodno je jeftinije, brže i kvalitetnije graditi. Da bi uspeh bio zagarantovan, potrebno je osloniti se na materijale koji pouzdano dovode do pozitivnih rezultata.

Održiva gradnja nije apstraktni ideal već pitanje konkretnih brojeva. U središtu svake održivosti su objedinjeni ekonomski i ekološki interesi. Od proizvodnog procesa, preko pakovanja do višegodišnje eksploatacije objekata, Xella Group garantuje uštedu novca, energije i resursa. Kada se računica stavi na papir i podvuče crta, Xella proizvodi su dobar izbor za sve privatne investitore koji svoj novac planiraju da ulože u izgradnju poslovnih ili stambenih objekata.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *