Izdvojeno, Materijali

Kako se pečurke mogu koristi za izgradnju objekata

Struktura MycoTree dokazuje da se delovi gljive mogu koristiti i kao građevinski materijal.

Osim što su sjajne u krem čorbama i na picama, pečurke se mogu iskoristiti i u drugim recepturama – građevinskim! Već smo pisali i izolacionim materijala od gljiva i pečurkama kao opekama, međutim niko nije otišao toliko daleko u eksperimentisanju s micelijumom gljive u stvaranju materijala za izgradnju objekata koliko je to pošlo za rukom arhitekti Dirku Hebelu i inženjeru Filipeu Bloku. Oni su otišli korak dalje i konstruisali konstruktivni element od pečuraka koji stoji!

Želimo da pokažemo da postoje alternativni građevinski materijali koji nas ne dovode u sukob s prirodom u kojoj živimo.

 – kaže Filipe Blok.

Prema rečima ovog talentovanog dvojca, materijal koji se dobija od korena pečurke ima takve tehničke karakteristike da se od njega može podići dvospratni objekat, ali pod uslovom da se elementi oblikuju i zatim uklapaju po preciznoj geometrijskoj šemi, piše Dezeen.

„Želimo da pokažemo da postoje alternativni građevinski materijali koji nas ne dovode u sukob s prirodom u kojoj živimo, ali to naravno zahteva specifičnu vrstu projektovanja.“, rekao je Blok.

Njihova probna instalacija, nazvana MycoTree sastoji se od desetina komponenti napravljenih od micelijuma. Sistem je povezan bambusovim pločicama i metalnim šinama.

Receptura

Da bi se konstruisali blokovi, spore gljiva mešaju su s piljevinom i šećernom trskom. Gljive se hrane ovim materijama tako da nakon nekoliko dana smesa počinje da se pretvara u gustu i sunđerastu masu. Ona se zatim prebacuje u kalupe u kojima se formiraju blokovi.

Dobijeni materijal se dehidrira kako bi se zaustavio dalji proces rasta pošto je ovo i dalje pečurka.

 

Kada se potpuno razvije, micelijum stvara tanak sloj kože koji pomaže u zaštiti elementa. Nakon formiranja ove opne, dobijeni materijal se dehidrira kako bi se zaustavio dalji proces rasta pošto je ovo i dalje pečurka, odnosno, organizam koji živi.

Blokovi korišćeni u MycoTreeu, dizajnirani su pomoću 3D programa za modelovanje.

Šabloni za kalupe poslati su kompaniji za proizvodnju gljiva u Indoneziji. Blokovi su tamo gajeni, nakon čega su transportovani u Seul gde su sklapani u strukturu nalik drvetu.

MycoTree predstavljen je na izložbi Donuimen Museum Village koja traje do 5. novembra 2017. godine. Na ovoj izložbi razmatraju se ideje i strategije za oblikovanje gradova budućnosti.

Pogledajte kako to izgleda:

Foto: MycoTree

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *