Zgrada s iskuknutim vertikalama i horizonatalama
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Stogovo 14 u Skoplju / Attika Arhitekti

Stogovo 14 je nova stambena zgrada koja svojim novim arhitektonskim izrazom vizuelno odskače ne samo u odnosu na komšiluk već i u odnosu na celi grad.

Po projektu studija Attika Arhitekti na čelu s Bojanom Tasevim i Nikolom Tomevskim, u Skoplju je podignuta stambena zgrada površina 1.100 metara kvadratnih u okruženju koje karakterišu niži objekti poput kuća na dve etaže s dvorištem. Nova zgrada u komšiluku sa 12 stanova, krovnom terasom i podzemnom garažom za vozila, iako poštuje sva urbanistička ograničenja, izdvaja se od ostalih objekata zahvaljujući svojim jedinstvenim dizajnom.

 

Zgrada je dobila jedinstven izgled sa čistim geometrijskim formama i elementima s jasnim kontrastom između horizontala i vertikala.

Zgrada je locirana na uskom placu sa otvorenim pogledom u pravcu sever-jug, dok se na ostalim stranama naslanja na postojeće objekte. „Klijent je želeo zgradu projektovanu tako da podiže svet stanara i prenosi važnost arhitekture i dizajna“ – kažu arhitekte za naš portal. Stoga je glavna strategija za projektovanje zgrade bila da najvažnije sobe u enterijeru iskoriste dobar pogled dok su ostale sobe raspoređene tako da gledaju ka komšiluku. Imajući ovo u vidu, svi prozori koji gledaju ka jugu dobili su spoljašnju zaštitu od sunca dok su niži nivoi u zgradi od sunca zaštićeni bogatom vegetacijom.

Zahvaljujući ovakvom konceptu, zgrada je dobila jedinstven izgled sa čistim geometrijskim formama i elementima s jasnim kontrastom između horizontala i vertikala.

Materijalizacija

Konstrukcija je izvedena od armiranog-betona dok je fasada izolovana stiroporom (EPS). Krov je pokriven plastificiranim aluminijumom, dok su krovne terase popločane granitnim pločicama. Ograda je napravljena od nerđajućeg čelika.

Grafičke podloge:

 

Faktografija

  • Ime projekta: Stambena zgrada STOGOVO 14
  • Studio: ATTIKA ARHITEKTI (Bojan Tasev, Nikola Tomevski)
  • Klijent: Hrising FS
  • Lokacija: Skoplje, Severna Makedonija
  • Godina završetka: 2017.
  • Površina: 1.100 m2
  • Plac: 640 m2
  • FotografVladimir Mirchevski

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *