Izdaleka, ova zgrada izgleda kao da je izrasla iz zemlje, a onda joj se približite i shvatite da ona krije nešto sasvim drugačije. (Hong Sung Jun za studio OMA)
Izdvojeno, Svetski projekti

Korejci u zadnji čas dovršili zgradu koja podseća na mineralni kamen

Impresivni tržni centar završen je tik pre proglašenja globalne pandemije koronavirusa, ali je otvaranje pomereno da daljnjeg. Ipak, to ne znači da se već sada ne može uživati u njegovoj arhitekturi. 

U južnokorejskom gradu Gvangdžu nedavno je nikla nova neobična građevina koja izgleda kao je da je dospela sa neke druge planete. Ipak u pitanju je novi tržni centar iz velikog lanca Galleria u kojem se, pretpostavićete po izgledu, prodaju isključivo luksuzni proizvodi.

Radove na ovoj građevini nadgledao je čuveni roterdamski studio Office for Metropolitan Architecture (OMA). Kako poručuju iz ovog proslavljenog studija, izgled građevine originalno je inspirisan kamenjem i prirodom iz obližnjeg jezera i urađena je u obliku monolitne granitne ploče sa pikselastom mozaičnom fasadom i staklenim „izbočinama“.

Luksuzni tržni centar Galleria smešten je odmah uz stambene solitere u novom kvartu grada Gvangjo (Foto: Hong Sung Jun za studio OMA)

Fasada je urađena u obliku monolitne granitne ploče sa pikselastom mozaičnom fasadom i staklenim „izbočinama“.

Ove izbočine zapravo su višeslojni stakleni prolazi sa nizom kaskadnih terasa koje su dovoljno dugačke da dva puta okruže fasadu zgrade od osam spratova – počevši od prizemlja, pa sve do terase na vrhu zgrade. Izazovni hodnik služi kao javna ruta na kojoj kupci, ali i građani, mogu napraviti pauzu i uživati u raznim umetničkim aktivnostima, uključujući izložbe i performanse.

Ovaj tržni centar nema klasične prozore, već samo sitne okrugle otvore i nepravilne staklene izbočine kroz koje prolazi spektakularni hodnik (Hong Sung Jun za studio OMA)
Enterijer zgrade takođe je impresivan. (Hong Sung Jun za studio OMA)

Nova zgrada lanca Galleria zauzima oko 150.000 kvadratnih metara, u šta spada i veliki podzemni prostor na više nivoa sa prodajnom halom, prenosi Archpaper. Na gornjim spratovima zgrade nalaze se bioskop, saloni, restorani i drugi sadržaji.

Nova zgrada postaće jedna od bitnih turističkih atrakcija u ovom delu sveta čija moderna arhitektura prosto mami. (Hong Sung Jun za studio OMA)

Odloženo otvaranje

Kako navodi devnik The Korea Times, tržni centar je završen tik pre proglašenja globalne pandemije novog koronavirusa, te je njegovo otvaranje, inače zakazano za februar, pomereno do daljnjeg.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *