Nakon zgrade N1, koja je ovenčana nagradom Salona arhitekture u Beogradu, iz istog biroa stigla je nova zgrada koja pleni pažnju prolaznika.

U toku izgradnje objekta N1 Housing, arhitektonski dvojac Simović, ovoga puta kroz Arhitektonsko Inženjerski Studio – ARIS, dobio je zadatak da u istoj ulici, preko puta pomenutog objekta isprojektuje nov stambeni objekat. Poput N1 Housinga, dobija naziv N8 Housing (Nemanjina 8, Kragujevac) i nastavlja započeti dijalog s ulicom i užim gradskim jezgrom.

Objekat je razuđen i oblikovan u dva stambena kubusa međusobno spojena nižim kubusom u koji je smešteno stepenište.

 

Kako je stav arhitekata s prvim projektom bio da se zanemari kontekst ulice koji se neminovno menja, što je projektni zadatak koji je vrlo brzo stigao za naredni objekat u istoj ulici i dokazao, kao i još jedan projekat drugog projektnog biroa u istoj ulici koji je u slično vreme započeo svoju realizaciju, tako su uslovno rečeno arhitekte naišle na situaciju da ispitaju i potvrde svoj koncept koji čini transformaciju jednosmerne ulice dužine 100 metara. To je značilo da je sada inicijalni i nov kontekst stvoren i da mora da postoji komunikacija između ova dva objekta.

Model N8

Ta komunikacija uspostavljena je ponovo strogom fenestracijom bez terasa na uličnoj fasadi, ali mogućnost da se objekat oblikuje kao deo prekinutog niza zbog duplo veće kvadrature parcele. Tako je objekat dobio na trodimenzionalnosti i percepiranju s više strana, što nije bio slučaj sa N1 koji se percipira kao 2D forma.

Akcentovano stepenište

Objekat je razuđen i oblikovan u dva stambena kubusa međusobno spojena nižim kubusom u koji je smešteno stepenište. Veoma velika pažnja je posvećena tom zajedničkom stepeništu čiji je jedan zid u potpunosti zastakljen, tako da je ono sagledivo iz prilaznog dela.

Ovo je jedna vrsta otklona o uobičajene prakse da se stepenište stavlja u jezgro objekta čime se gubi prirodno osvetljenje. Vizuelni je i fizički deo malog javnog prostora ispred ulaza u zgradu i pruža neprekinute vizure na panoramu grada prilikom penjanja.

Tirkizne špaletne

Kubus ka ulici je u završnom smislu materijalizovan listelama sive boje u karakterističnom slogu i tirkizno vibrantnom bojom na špaletnama prozora, time nastavljajući, kao što je slučaj sa N1, komunikaciju na specifičnom vizuelnom nivou i nivou teksture sa ulicom.

Fasadu određuju listele sive boje u karakterističnom slogu i tirkizne špaletne prozora.

 

Na prednjoj fasadi je napravljena vizuelna „sinkopa“ u pravougaonoj, ritmičnoj fasadi, radi postizanja trodimenzionalnosti, koja natkriva prilaz objektu masama na različitim visinama. Tim istima masama dinamizira se prilaz objektu s jasnom namerom da se od kretanja napravi serija različitih doživljaja. Kubus ka unutrašnjem dvorištu je, s druge strane, oblikovan u neutralnijem smislu, sugerišući miran porodični ambijent.

Struktura prostora

N8 Housing ima 11 stanova, različite strukture (jednosobni, dvosobni, trosobni), a ono što je ostalo karakteristično kao i na N1 jesu dupleksi koji imaju svoj privatan izlaz na krovne terase.

Osnove spratova

Veličina parcele je omogućila da se pojave i različiti polujavni/poluprivatni sadržaji, kao što je plato ispred ulaza u objekat i zajedničko dvorište sa igralištem za decu u dnu parcele. Plato i sam prilaz objektu, zajedno sa kolskom rampom za garažu, akcentovani su crvenim behatonom.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: