Saloni

U Kragujevac otišle dve glavne nagrade Salona arhitekture

Veliku nagradu salona osvojio je Predrag Milutinović za Paraolimpijski centar u Kragujevcu.

Žiri 39. Salona arhitekture u sastavu Irena Videnov, Duško Filipovski, Nenad Stjepanović, Miroljub Stanković i Maruša Zorec dodelio je nagrade u šest kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, publikacije, arhitektonska kritika.

Grand Prix salona osvojio je Predrag Milutinović, a nagradu u kategoriji arhitekture otišla je Mariji i Petru Simoviću, takođe za objekat iz Kragujevca čime se ovaj četvrti grad po veličini u Srbiji pokazao kao plodonosno tle za smele arhitektonske podvige.

Ovo su odluke žirija 39. Salona arhitekture:

Grand Prix: Predrag Milutinović, Paraolimpijski centar Kragujevac

Autor sagledava svu realnost potreba korisnika tematskog centra, sportista sa invaliditetom, bez barijera, za smeštaj, rekonalescenciju, rekreaciju i rehabilitaciju, i ujedno inkorporira kroz jasan i primeren karakter jednostavne, prizemne forme, pristupačne i logične. Autor se ovim delom izdvojio u primeni prirodnih materijala, ne lobirajući aktuelne trendove i materijale, već čvrsto sledi svoju istrajnost u ideji i procesu realizacije celog objekta.

Arhitektura: Marija i Petar Simović, N1 Housing, Kragujevac

Objekat se izdvaja u realizovanoj inovativnosti i interpolaciji ulične 2D forme fasade i unutrašnje organizacije prostora, u hrabroj kompoziciji ulične opnaste strukture od HPL materijala, koja ima svoju jasnu funkciju zaštite, i u kontekstu realnog prostora i nerealnog, haotičnog, urbanog okruženja, koje su autori uspešno savladali. Više o ovom projektu pročitajte ovde.

Delo u inostranstvu: Zoran Radojičić, Svetlana Petrović i Žarko Ćajić, Kargo centar Gana

Povratak na svetsku scenu domaćeg inženjerskog giganta – Energoprojekta, kako u projektovanju, tako i izvodjenju značajnih javnih objekata, van evropskog kontinenta, uliva optimizam u našoj profesionalnoj realnosti. Objekat se izdvaja jasnim projektantskim izrazom, čistom formom, prepoznatljivim autorskim rukopisom, realizovano delo koje daje poseban podsticaj srpskoj arhitektonskoj margini, na svetskom nivou.

Enterijer: Antipod studio, Seven Bridges Genomics, Beograd

Obiman i zahtevan poduhvat od 5.000 m2 poslovnog prostora, u realnosti, kada poslodavci često nisu ‚‚prisutni‚‚ da svojim zaposlenima pruže adekvatan prostor za produktivni rad i stvaranje, za kraći odmor u toku radnog vremena, prostore koji svojom namenom, opremom, instalacijama, primenjenom tehnologijom čine da se u njima ostvare najbolji rezultati; autori su u ovom prostoru otišli i jedan korak dalje, ostvarili su vizuelni i materijalni balans, igru svetla, boje i odraza, kombinujući u svedenoj i logičnoj formi ceo prostor. Autori: Milan Stefanović, Branko Nikolić, Petar Savić

Priznanje Arhitektura: Vesna Cagić Milošević, zgrada u Mike Ilića, Beograd

Priznanje Arhitektura: Miroslav Stefanović, Rekonstrukcija garaže Zeleni venac, Beograd

Priznanje Gosti salona: Veljko Radulović, Đorđe i Branislav Gregović, Vila Mistral, Herceg Novi

Priznanje Enterijer: Bojana Marković, David Bilobrk, Ivana Jevremović i Hristina Stojanović, Goethe institut biblioteka, Beograd

Priznanje Enterijer: Goran Vojvodić i Milena Katić, Dvojni stambeni objekat, Beograd

  • Pohvala u kategoriji – PUBLIKACIJA: Radmila Milosavljević, za knjigu Dizajn centar u Beogradu
  • Pohvala u kategoriji – PUBLIKACIJA: uredniku monografije i priredjivaču dr. Svetislavu G. Popoviću, za knjigu Vukote Tupe Vukotića Trodimenzionalna morfologija Crne Gore
  • Pohvala u kategoriji – EKSPERIMENT I ISTRAŽIVANJE: Stefanu Nešiću za delo W_Workshop

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Arhitekt

    Neverovatno je koliko volimo sebe da hvalimo. Arhitektura koja je izložena na Salonu je u potpunosti prosečna u svetskim okvirima, a kod nas se to predstavlja kao neki uspeh. Jedini iskor su učinili oni momci iz Crne Gore, sa rezidencijom na primorju.
    Ako se ne varam ovo je prvi put da na Salonu bude jedan žiri za sve kategorije, kao da su stručni za sve. Sve u svemu i nije neka posebna godina.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *