Veliku nagradu salona osvojio je Predrag Milutinović za Paraolimpijski centar u Kragujevcu.

Žiri 39. Salona arhitekture u sastavu Irena Videnov, Duško Filipovski, Nenad Stjepanović, Miroljub Stanković i Maruša Zorec dodelio je nagrade u šest kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, publikacije, arhitektonska kritika.

Grand Prix salona osvojio je Predrag Milutinović, a nagradu u kategoriji arhitekture otišla je Mariji i Petru Simoviću, takođe za objekat iz Kragujevca čime se ovaj četvrti grad po veličini u Srbiji pokazao kao plodonosno tle za smele arhitektonske podvige.

Ovo su odluke žirija 39. Salona arhitekture:

Grand Prix: Predrag Milutinović, Paraolimpijski centar Kragujevac

Autor sagledava svu realnost potreba korisnika tematskog centra, sportista sa invaliditetom, bez barijera, za smeštaj, rekonalescenciju, rekreaciju i rehabilitaciju, i ujedno inkorporira kroz jasan i primeren karakter jednostavne, prizemne forme, pristupačne i logične. Autor se ovim delom izdvojio u primeni prirodnih materijala, ne lobirajući aktuelne trendove i materijale, već čvrsto sledi svoju istrajnost u ideji i procesu realizacije celog objekta.

Arhitektura: Marija i Petar Simović, N1 Housing, Kragujevac

Objekat se izdvaja u realizovanoj inovativnosti i interpolaciji ulične 2D forme fasade i unutrašnje organizacije prostora, u hrabroj kompoziciji ulične opnaste strukture od HPL materijala, koja ima svoju jasnu funkciju zaštite, i u kontekstu realnog prostora i nerealnog, haotičnog, urbanog okruženja, koje su autori uspešno savladali. Više o ovom projektu pročitajte ovde.

Delo u inostranstvu: Zoran Radojičić, Svetlana Petrović i Žarko Ćajić, Kargo centar Gana

Povratak na svetsku scenu domaćeg inženjerskog giganta – Energoprojekta, kako u projektovanju, tako i izvodjenju značajnih javnih objekata, van evropskog kontinenta, uliva optimizam u našoj profesionalnoj realnosti. Objekat se izdvaja jasnim projektantskim izrazom, čistom formom, prepoznatljivim autorskim rukopisom, realizovano delo koje daje poseban podsticaj srpskoj arhitektonskoj margini, na svetskom nivou.

Enterijer: Antipod studio, Seven Bridges Genomics, Beograd

Obiman i zahtevan poduhvat od 5.000 m2 poslovnog prostora, u realnosti, kada poslodavci često nisu ‚‚prisutni‚‚ da svojim zaposlenima pruže adekvatan prostor za produktivni rad i stvaranje, za kraći odmor u toku radnog vremena, prostore koji svojom namenom, opremom, instalacijama, primenjenom tehnologijom čine da se u njima ostvare najbolji rezultati; autori su u ovom prostoru otišli i jedan korak dalje, ostvarili su vizuelni i materijalni balans, igru svetla, boje i odraza, kombinujući u svedenoj i logičnoj formi ceo prostor. Autori: Milan Stefanović, Branko Nikolić, Petar Savić

Priznanje Arhitektura: Vesna Cagić Milošević, zgrada u Mike Ilića, Beograd

Priznanje Arhitektura: Miroslav Stefanović, Rekonstrukcija garaže Zeleni venac, Beograd

Priznanje Gosti salona: Veljko Radulović, Đorđe i Branislav Gregović, Vila Mistral, Herceg Novi

Priznanje Enterijer: Bojana Marković, David Bilobrk, Ivana Jevremović i Hristina Stojanović, Goethe institut biblioteka, Beograd

Priznanje Enterijer: Goran Vojvodić i Milena Katić, Dvojni stambeni objekat, Beograd

  • Pohvala u kategoriji – PUBLIKACIJA: Radmila Milosavljević, za knjigu Dizajn centar u Beogradu
  • Pohvala u kategoriji – PUBLIKACIJA: uredniku monografije i priredjivaču dr. Svetislavu G. Popoviću, za knjigu Vukote Tupe Vukotića Trodimenzionalna morfologija Crne Gore
  • Pohvala u kategoriji – EKSPERIMENT I ISTRAŽIVANJE: Stefanu Nešiću za delo W_Workshop

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: