Konkursi

Naše arhitekte pobedile na berlinskom konkursu o mikrostanovanju

Inspirisani starom fotografijom neobične terase, tim Sinestezia uradio je rešenje mikro stana koje je proglašeno za najbolje.

Na arhitektonskom konkursu koji je u proleće održan u Berlinu, u konkurenciji od 12 berlinskih biroa, nakon predselekcije, studio Sinestezia osvojio je prvo mesto! Tema konkursa bila je “Mikrostanovanje na 27 kvadrata” (u originalu Mikrowohnen auf 27 m²). Beogradsko-berlinski tim Sintezia, kojeg čine arhitekte Ana Zatezalo Schenk (osnivač i glavni arhitekta), Jovana Miletić, Miloje Krunić, Aleksandar Ćopić i Sonja Elaković, uradio je pobedičko rešenje inspirisani starom fotografijom. Saznajte o čemu je reč!

sinestezija-mikrostanovanje-1

Mikrostanovanje zauzima sve važnije mesto u planiranju mnogih evropskih i svetskih metropola pa i Berlina.

Mikrostanovanje zauzima sve važnije mesto u planiranju mnogih evropskih i svetskih metropola, koje se iz godine u godinu ubrzano šire. Berlin nije izuzetak jer se broj njegovih stanovnika godišnje uveća za 40.000. U protekloj godini, stanovnik Berlina je u proseku na raspolaganju imao 41 kvadrata, što je i dalje zavidna kvadratura u odnosu na stanovnika Londona sa 21 ili Moskve i Japana sa 15 kvadrata. Čelnici grada Berlina ne sede skršenih ruku, pa su se oni ovim konkursom već pripremili na uslove stanovanja koji će se u bliskoj budućnosti nalaziti daleko ispod sadašnje prosečne kvadrature.

terasa-1937
Nepoznati autor, 1937.

Inspiracija

Ključni momenat koji je po samim autorima odigrao presudnu ulogu u osvajanju prvog mesta jeste nestandardni “izlazak napolje”, to jest, otvorenost stambene jedinice prema spoljnom svetu putam zastakljene terase. Inspiraciju za ovu terasu autori su dobili iz jedne fotografije nepoznatog autora iz 1937. godine, na kojoj je prikazano dete u nekoj vrsti žičanog kaveza, koji mu omogućava da i pored života u stambenoj zgradi, bez angažovanosti roditelja provodi vreme na svežem vazduhu. Možda pomalo brutalno i nebezbedno, ali pedagogija i odgoj dece su u to vreme bili na potpuno drugačijem nivou nego danas.

 

Rešenje podrazumeva stan sa staklenom kutijom, na kojoj je frontalni panel fiksiran, dok se bočni paneli otvaraju klizno, stvarajući time letnju terasu.

 

Konkursom su bile zadate sledeće dimenzije: između 270 i 300 cm visine, 430 cm širine i 630 cm dubine. Naravno, na slobodu autorima je bilo i projektovanje terase, naravno u skladu sa tehničkim i finansijskim mogućnostima. Kolege iz Sinestezie su to efektno rešile staklenom kutijom, na kojoj je frontalni panel fiksiran, dok se bočni paneli otvaraju klizno, stvarajući time letnju terasu.

sinestezija-mikrostanovanje-3

Unutrašnji prostor je gotovo u potpunosti slobodan jer je sav modularni nameštaj, koji se kreće u dimenzijama od 60 i 90 cm, raspoređen uz zidove stambene jedinice. Ovim se daje sloboda budućih korisnika u jednostavnom kreiranju sopstvenog životnog prostora, ali i veći slobodni prostor za druge aktivnosti u stanu.

sinestezija-mikrostanovanje-5

Jedinica sanitarnog čvora je na zidu s hodnikom zgrade, a umesto punog zida predviđeno je peskirano mlečno belo staklo. Na taj način je linija između unutrašnjeg i spoljnog prostora gotovo izbrisana, a podstaknuta je veća komunikacija između samih stanovnika zgrade. Revolucionarno rešenje za naše prostore, ali već uveliko primenjiv puritanski koncept stanovnika iz severne Evrope.

sinestezija-mikrostanovanje-8

Timu Sinestezia sve čestitke na ostvarenom uspehu i želja da nastave u pomeranju granica arhitekture, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a drugim kolegama preporučeni uzor za dalje promišljanje i realizaciju arhitektonskih zamisli.

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

 1. Herman

  Ovo nije stan, već logorska jedinica za smeštaj logoraša koji misle da imaju slobodu.
  Arhitektura ne sme da bude u službi degradacije stanovanja, jer stan treba da bude po meri čoveka, kvadratura stana takođe.

 2. Herman

  Tri kreveta na 27 m2, znači svaka osoba ima po 9 m2 stana. Haos.

 3. Igor Conic

  @Herman: Tema je bila „Mikrostanovanje na 27 kvadrata“. Takve su tendencije u velikim gradovima. Uvek ima mesta u predgrađu…

 4. TDL

  Hermane, arhitekti su kvalitetno odgovorili na raspisani konkurs sa tačnim zadatim kriterijumima.
  Kvalitet stanovanja u tim metropolama i tako alim stanovima je druga priča, kome želi živeti u većem prostoru definitivno imam puno para ili živi na većoj razdaljini od tih centara gradova 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *