Budva; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje šetališta u Budvi

Novi prostor svojim sadržajem i izgledom treba da doprinese kulturnom i turističkom razvoju opštine, a konkurs je otvoren do 20. januara 2023. godine.

Opština Budva u Crnoj Gori raspisala je međunarodni, opšti, jednostepeni i anonimni konkurs za za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja šetališta u delu „budvanske školjke“, dela šetališta Budva – Bečići, prva faza.

Konkursnim zadatkom je obuhvaćen deo Opštine Budva koji predstavlja centar kulturnih, zabavnih i informativnih dešavanja.  Konkursom se obrađuju četiri prirodne i nasleđene sredine – akvatorijum, plaža, zeleni pojas i šetalište.

Pročitajte još na Gradnja.rs

Obuhvat konkursa

Cilj konkursa

Osnovni cilj Konkursa je izbor najboljeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja za šetalište u opštini Budva koje će poslužiti kao osnov za razradu kroz glavni projekat, što će uslediti nakon odabira prvonagrađenog konkursnog rada.

Opšti i krajnji cilj je stvaranje novog ekološki održivog prostora koji će svojim sadržajem i izgledom doprineti kulturnom i turističkom razvoju opštine Budva, koji će poštovati kulturno nasleđe opštine i radikalno izmeniti režim korišćenja obalne zone stvaranjem serija novih javnih prostora, povećanjem kapaciteta postojećeg šetališta i njegovim povezivanjem sa Bečićkim šetalištem.

Planirano povećanje kapaciteta postojećeg šetališta; Foto: Konkursna dokumentacija

Formiranje kolektivne svesti na dva nivoa

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, idejnim urbanističko-arhitektonskim rešenjem potrebno je pružiti osnovu za formiranje kolektivne svesti na dva nivoa.

Na primarnom nivou je to stvaranje kolektivne svesti među građanima Budve kao stalnim korisnicima prostora i njihovog ophođenja prema sredini u kojoj se nalaze.

Na sekundarnom nivou je to slika koju grad šalje svetu i turistima kao privremenim i povremenim korisnicima prostora.

Veoma je važno crpiti inspiraciju iz ogromnog kulturnog nasleđa u Starom gradu Budva i njegove 2.500 godina duge istorije

Veoma je važno crpiti inspiraciju iz ogromnog kulturnog nasleđa u Starom gradu Budva i njegove 2.500 godina duge istorije i urbane zone “budvanske školjke”.

Posebnu pažnju posvetiti disperziji sadržaja na obuhvatu sa akcentom na linearan tok kretanja korisnika i ukrštanje sa lateralnim pravcima iz zaleđa i kontakt zonama.

Neophodno je radikalno promeniti režim korišćenja priobalnog pojasa sa akcentom na uvođenje javnih površina za komunikaciju, rekreaciju i događaje na otvorenom.

Novi prostor trebalo bi povezati sa Bečićkim šetalištem; Foto: Konkursna dokumentacija

Nagradni fond i članovi žirija

Ukupan nagradni fond iznosi 223.000 evra, a nagrade će biti dodeljene u sledećim neto iznosima: prva nagrada 120.000 evra, druga nagrada 60.000 evra, treća nagrada 30.000 evra, te dva otkupa po 6.500 evra.

Sastav žirija

  • Vladan Stevović, m.arch, glavni gradski arhitekta – predsednik žirija
  • Mirko Žižić, dipl.inž.arh, glavni državni arhitekta – stručni član
  • prof. dr Vladan Đokić, dipl.inž. arh. – stručni član, Beograd, Srbija
  • prof. dr Malina Čvoro, dipl.inž.arh. – stručni član, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • prof. dr Luka Skansi, dipl.inž.arh. – stručni član, Milano, Italija
  • Milo Božović, predsednik opštine Budva
  • Savo Pavlović, slikar
Ukupan nagradni fond iznosi 223.000 evra; Foto: Konkursna dokumentacija

Konkursni rokovi

Konkurs je otvoren do 20. januara 2023. godine, a konkursni radovi i pitanja dostavljaju se putem i-mejla na adresu: [email protected].

Rok za postavljanje pitanja: Svi učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do 10. 11. 2022. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objavljeni na internet stranici Opštine Budva do 20. 11. 2022.

Rok za predaju radova: Rok za predaju radova je 20. 1. 2023. do 23.59 (UTC+1).

Rezultati konkursa: Svi učesnici konkursa biće obavešteni o odluci žirija do 20. 2. 2023.

Izložba konkursnih radova: Izložba konkursnih radova biće organizovana najkasnije u roku od 30 dana od dana objave rezultata konkursa.

Kompletnu konkursnu dokumentaciju možete preuzeti na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *