Iznos neto nagradnog fonda je 56.000 USD; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Raspisan konkurs za urbanu revitalizaciju Studentskog grada u Beogradu

Radovi se primaju do 25. oktobra ove godine, a arhitektonski izraz idejnog rešenja mora biti savremen, primeren ambijentu otvorenog bloka i nameni celine. 

Ministarstvo prosvete Republike Srbije, uz podršku United Nations Development Programme, raspisalo je u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije javni međunarodni jednostepeni arhitektonsko-urbanistički konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u kompleksu „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Ukoliko do 25. oktobra pristigne najmanje 10 radova i ukoliko isti zadovoljavaju propozicije konkursa dodeliće se nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 56.000 američkih dolara prema sledećoj raspodeli – prva nagrada 28.000, druga 14.000, treća 7.000 dolara, kao i pet otkupa od po 1.400 USD.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Studentski grad na Novom Beogradu; Foto: Konkursna dokumentacija

Cilj konkursa

Cilj konkursa je da se, u skladu sa konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, potencijalima i značajem lokacije, izabere najadekvatnije arhitektonsko-urbanističko rešenje za izgradnju novih smeštajnih kapaciteta studentskog stanovanja i uređenja prostora kompleksa celine „Studentski grad“, uključujući i predlog rešenja rekonstrukcije i adaptacije postojećih smeštajnih kapaciteta na anketnom nivou razrade.

Očekuje se da konkursno rešenje urbane revitalizacije kompleksa „Studentski grad“ sve zatečene ambijentalne, funkcionalne i semantičke vrednosti obuhvaćenog prostora integriše u savremen, autentičan i prepoznatljiv multifunkcionalan kompleks studentskog stanovanja koji korespondira sa okruženjem i unapređuje vrednosti ambijenta.

Poseban cilj konkursa je i promocija principa cirkularne ekonomije i održive zelene gradnje, sa niskom potrošnjom energije u eksploataciji.

Poseban cilj konkursa je i promocija principa cirkularne ekonomije i održive zelene gradnje, sa niskom potrošnjom energije u eksploataciji, njihovom implementacijom pri izgradnji objekata u javnom sektoru u Srbiji, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Izabrana rešenja predstavljaće osnov za izradu urbanističko-tehničke i projektne dokumentacije za potrebe izgradnje novih kapaciteta, rekonstrukcije i adaptacije postojećih sadržaja i uređenja kompleksa studentskog stanovanja „Studentski grad“.

Izvod Iz PGR Beograda – Planirana namena površina

Nadogradnja u okviru gabarita postojećih objekata

Na građevinskoj parceli planirana je izgradnja novih objekata za smeštaj oko 1.000 studenata. Moguća je dogradnja/nadogradnja postojećih objekata, u skladu sa definisanim pravilima građenja.

Ukoliko se planira nadogradnja postojećih lamela, realizovati je u okviru gabarita postojećih objekata, a na osnovu obaveznog statičkog proračuna postojećih objekata, napominje se u dokumentaciji.

Na postojećim objektima je moguća adaptacija, sanacija, energetska sanacija, odnosno rekonstrukcija toplotnog omotača zgrade (fasadnih zidova, krovne površine i transparentnih površina) u smislu podizanja kategorije objekta sa stanovišta energetske efikasnosti.

Orto foto snimak sa prikazom konkursnog obuhvata i zone nove gradnje

Arhitektonsko oblikovanje

Pri realizaciji objekata potrebno je maksimalno koristiti nova tehnička i tehnološka rešenja u cilju energetski efikasnije gradnje, kaže se u projektnoj dokumentaciji.

Takođe, dodaje se, arhitektonski izraz mora biti savremen, primeren ambijentu otvorenog bloka i nameni celine.

Potrebno je primeniti energetski efikasna rešenja, tj. da se značajan procenat energije dobija iz obnovljivih izvora  (toplotne pumpe i solarni paneli), te planirati „zelene krovove“ – ekstenzivne i/ili intenzivne krovove.

Konkursni rokovi i članovi žirija

  • pitanja učesnika vezi konkursa: do 25. septembra 2022. godine.
  • krajnji rok za podnošenje konkursnih radova: 25. oktobar 2022. godine do 15.00 časova (GMT +1).
  • objavljivanje rezultata konkursa: 14. novembar 2022. godine do 23.59 časova (GMT +1).

Žirijem će predsedavati arhitektkinja Grozdana Šišović, a preostali članovi biće njene kolege Lazar Kuzmanov, dr Đorđe Alfirević i Matija Bevk, kao i Milutin Đurović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zamenik člana žirija je Goran Minić, Ustanova Studentski centar Beograd, konsultant za energetsku efikasnost je Ranko Božović, dipl. inž. maš, a izvestiteljke su arhitektkinje Marija Pjevač i dr Milena Grbić.

Sve potrebne informacije u vezi sa konkursom možete naći na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *