Nagradni fond konkursa iznosi bruto 33.500 evra; Foto: Prijestonica Crne Gore
Konkursi

Raspisan međunarodni konkurs za idejno rešenje sportske hale na Cetinju

Dvorana za minimum 2.000 gledalaca trebalo bi da ima prateće sadržaje u skladu sa propisima koji važe u međunarodnim rukometnim i košarkaškim ligama.

Prestoni grad Crne Gore raspisao je u ponedeljak međunarodni, opšti, jednostepeni i anonimni Konkurs za idejno arhitektonsko rešenje sportskog objekta – hale u okviru istorijskog jezgra u Cetinju.

Nagradni fond iznosi bruto 33.500 evra i biće raspodeljen na sledeći način: prva nagrada – 15.000,00 €, druga nagrada – 9.000 €, treća nagrada – 6.500 €, kao i dva otkupa od po 1.500 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Postojeće stanje; Foto: Prijestonica Cetinje

Specifični programsko-organizacioni zahtevi

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, sportska hala biće namenjena prvenstveno za odigravanje rukometnih i košarkaških utakmica, kao i odbojke, futsala i ostalih dvoranskih sportova, što nameće potrebu za dodatnim promišljanjem prilikom projektovanja ove vrste objekata, koji moraju zadovoljiti specifične programsko-organizacione zahteve u cilju optimalnog, kvalitetnog i bezbednog funkcionisanja objekta i njegovih korisnika.

Posebnu pažnju, naglašava se, potrebno je posvetiti pratećim sadržajima u skladu sa propisima koji važe u EHF, SEHA, ABA, FIBA ligi, koje propisuju minimum uslova u objektima za odigravanje utakmica za klubove koji se takmiče u ovim ligama, vodeći naročito računa o energetskoj efikasnosti i samoodrživosti objekta.

Nova hala biće namenjena prvenstveno za odigravanje rukometnih i košarkaških utakmica; Foto: Prijestonica Cetinje

U okviru predmetne zone u izgradnji je stadion sa 5.192 sedišta, dok je na celoj urbanističkoj parceli planirano 9.200 mesta za posetioce.

Cilj konkursa je izbor najkvalitetnijeg idejnog arhitektonskog rešenja, koje će, pre svega, zadovoljiti propisane uslove i postići maksimalno usaglašavanje svih aspekata preciziranih konkursnim zadatkom, te ponuditi savremeno rešenje koje će svojom oblikovnošću i materijalizacijom predstavljati prostorni reper šireg gradskog jezgra.

Ukupna površina zahvata konkursa iznosi 15.500 kvadratnih metara, dok je površina urbanističke parcele 46.181,09 m². U okviru predmetne zone u izgradnji je stadion sa 5.192 sedišta, dok je na celoj urbanističkoj parceli Planom planirano 9.200 mesta za posetioce.

U skladu sa potrebama u okviru predmetne urbanističke parcele i preostalih planiranih 4.008 mesta donesena je Odluka o određivanju lokacije sa elementima urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa  – sportskog objekta-hale za minimum 2.000 gledalaca, kako bi ista ispunila minimalne zahteve za odigravanje utakmica u EHF, SEHA i ABA ligi i pravila za ostale dvoranske sportove, budući da grad nema sportsku dvoranu koja ispunjava traženi standard.

Fazna realizacija projekta

Tehničkom dokumentacijom je potrebno predvideti faznu realizaciju na predmetnim katastarskim parcelama, a sve zajedno uraditi kao jednu celinu pri čemu bi linija razgraničenja dve faze bila takva da prelaz dve faze ne stvara estetski prekid u prostoru.

Prva faza podrazumeva projekat same sportske hale na površini od 5.500 kvadrata, dok druga faza, koja će se razvijati odvojeno i potencijalno izvoditi u perspektivi zavisno od mogućnosti, predviđa projekat uređenja terena na delu katastarske parcele na kojoj se trenutno nalazi pomoćni stadion, a čije je izmeštanje planirano kada se za to steknu odgovarajući uslovi.

Geodetska podloga sa oznakama faza

Objekat specifične namene i velikih raspona

Idejnim arhitektonskim rješenjem treba definisati koncept adekvatne organizacije prostora, kojim treba obuhvatiti projektovanje reprezentativnog objekta koji je funkcionalan, estetski jedinstven, ekonomski isplativ i energetski efikasan.

Prostor ispod tribina (gde broj redova to omogućava) potrebno je iskoristiti za smeštaj pomoćnih prostorija, svlačionica, tuševa, prostorije za potrebe administracije, kao i prostorije poslovno-komercijalnog sadržaja.

Konstruktivni sistem može biti unikatno rešenje u sklopu arhitekture samog objekta kako u eksterijeru, tako i u enterijeru.

Uz navedene sadržaje potrebno je projektovati sve pomoćne i tehničke prostorije, prateće prostore i sadržaje neophodne za funkcionisanje i održavanje objekta i instalacija i neometan rad zaposlenih i boravak posetilaca.

Osim toga, budući da se radi o objektu specifične namene i velikih raspona, konstruktivni sistem može biti unikatno rešenje u sklopu arhitekture samog objekta kako u eksterijeru, tako i u enterijeru, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Konkurs je otvoren do 1. oktobra 2022. godine; Foto: Prijestonica Cetinje

Konkursni rokovi

Konkurs je otvoren od 11. jula 2022. godine do 1. oktobra 2022. godine, dok se konkursna dokumentacija može preuzeti elektronski, sa zvanične internet stranice Prijestonice Cetinje – www.cetinje.me.

Svi zainteresovani učesnici mogu postavljati pitanja u vezi sa konkursom, zaključno sa 1. avgustom 2022. godine, nakon čega će sva pristigla pitanja i odgovori biti objedinjeni i objavljeni na internet stranici Prijestonice Cetinje, a najkasnije do 15. avgusta 2022. godine.

U slučaju da na konkurs pristigne manje od tri rada, raspisivač će obustaviti konkursni postupak.

Takođe, objedinjena lista sa pristiglim pitanjima i odgovorima, biće dostavljena elektronskim putem onim učesnicima koji su postavili neko od pitanja, i to u gore naznačenom roku.

Rok za predaju radova je 1. oktobar 2022. godine, a u slučaju da na Konkurs pristigne manje od tri rada, raspisivač će obustaviti konkursni postupak.

Svi učesnici biće obavešteni o odluci žirija do 20. oktobra 2022. godine, a raspisivač konkursa će, nakon donošenja odluke žirija i predaje izvještaja, objaviti rezultate konkursa na način na koji je oglašen i poziv na konkurs.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *