Pobednički predlog holandskog UNStudija; Render: UNStudio
Svetski projekti

UNStudio pobedio na konkursu za novi stambeni kompleks u Rumuniji

Intenzivnim proučavanjem urbanog konteksta dizajniran je projekat koji ima za cilj da ponudi koherentan odgovor na specifične uslove lokacije.

Međunarodni arhitektonski konkurs bio je raspisan kako bi se pronašlo najbolje rešenje za novi stambeni okrug u istorijskom centru grada Jašija, kulturnog i privrednog centra rumunske Moldavije.

Kao glavni izazov za učesnike pokazalo se projektovanje zgrade koja bi bila dobro integrisana u kompleksno urbano okruženje, a koje karakterišu i istorijski spomenici različite starosti, kao i nova arheološka otkrića i otvoreni javni prostori i bašte.

Za pobednika konkursa pod nazivom „Un Iași pentru Viitor“ (srp. Jaši za budućnost) proglašena je holandska praksa UNStudio, koja je bila pozvana da učestvuje zajedno s firmama MVRDV, Foster + Partners i Zaha Hadid Architects.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat nudi koherentan odgovor na specifične uslove lokacije; Render: UNStudio

Suptilna implementacija objekta

Pobednički predlog pod imenom „Bridging Time, Bridging Communities“ (srp. premošćavanje vremena, premošćavanje zajednice) ima za cilj da ponudi koherentan odgovor na specifične uslove lokacije, piše ArchDaily.

Prema projektu, kompleks će nuditi stambene prostore kao i mešovite javne sadržaje. Volumetrijsko rešenje uzima u obzir obrise grada i nada se se da će objekat predstavljati suptilnu implementaciju.

Kompleks će nuditi stambene prostore kao i mešovite javne sadržaje; Render: UNStudio

Različite terase pomažu u stvaranju zelene oaze u centru kompleksa.

Niži nivoi su dizajnirani tako da omoguće adekvatno kretanje pešaka kroz lokaciju i da podstaknu veze između kvarta Sveti Andrej i Trga palata, najreprezentativnijeg javnog prostora u gradu.

Kompleksna topografija lokacije takođe je bila odlučujući faktor, jer različite terase pomažu u stvaranju zelene oaze u centru kompleksa.

Kompleks je dodatno razuđen razbijanjem tela na šest volumena; Render: UNStudio

Aktivni javni prostori

Dizajn je prilagođen na način da uokviri perspektive prema okolnim istorijskim spomenicima. Ose definisane ovim perspektivama takođe i razbijaju telo u šest volumena, dodatno razuđujući kompleks.

Tako su osnovni nivoi namenjeni javnim objektima, te se na taj način, uz pomoć uređenih terasa stvaraju aktivni javni prostori za buduće stanovnike lokalne zajednice.

Projekat predviđa aktivne javne prostore za buduće stanovnike; Render: UNStudio

Intenzivno smo proučavali urbani kontekst kako bismo dizajnirali projekat koji poštuje istorijske spomenike.

„Ovo je četvrti put da posećujem grad Jaši i svaki put kada dođem ovde otkrijem nešto novo. Intenzivno smo proučavali urbani kontekst kako bismo dizajnirali projekat koji poštuje istorijske spomenike u gradu. Razvili smo održiv projekat za grad i buduće generacije i čast nam je da budemo deo ovog procesa“ – rekao je Arjan Dingste, direktor i viši arhitekta u UNStudio.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *