Budući izgled centra World of Volvo; Render: Henning Larsen Architects
Svetski projekti

Renesansa drveta: Predstavljen dizajn za novu Volvovu zgradu

Konstruktivni stubovi i grede biće izvedeni od lameliranog drveta, dok će unutrašnjost objekta biti organizovana oko tri kružne zatvorene forme nalik stablima.

Danska arhitektonska firma Henning Larsen Architects predstavila je nedavno dizajn zgrade od masivnog drveta nazvane World of Volvo, koja će biti izgrađena u švedskom gradu Geteborgu za potrebe promocije poznatog proizvođača automobila.

Projekat za objekat od 22.000 kvadrata ima za cilj da kombinuje tradicionalno zanatsko umeće skandinavskog dizajna i drvenih konstrukcija sa, kako ističu autori, „modernim pristupom“ arhitekturi.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada će u potpunosti biti obavijena staklenim panelima; Render: Henning Larsen Architects

Uzbudljiva prilika za pomeranje granica

„Arhitektura je trenutno usred renesanse drveta, sa novim prekretnicama u drvenim konstrukcijama koje se smenjuju vrtoglavim tempom. World of Volvo je bila uzbudljiva prilika za pomeranje granica i nadamo se da može postaviti nove standarde za načine na koje sve drvo koristimo u arhitekturi“, rekao je za Dezeen Filip Frankati, glavni arhitekta u praksi Henning Larsen.

Novoprojektovani objekat koristiće se za okupljanje svih Volvo brendova pod jednim krovom, uključujući Volvo Group i Volvo Cars, kako bi zajedno predstavili istoriju, tradiciju i budućnost nadaleko čuvene švedske kompanije.

Istorija, tradicija i budućnost Volvoa na jednom mestu; Render: Henning Larsen Architects

Eksterijer i unutrašnjost zgrade će biti podeljeni zakrivljenim staklenim panelima koji obavijaju čitavu zgradu.

U zgradi World of Volvo će biti organizovani izložbeni prostori i restoran, kao i prostorije za održavanje konferencija i sastanaka.

Prema predstavljenom dizajnu, eksterijer i unutrašnjost zgrade će biti podeljeni zakrivljenim staklenim panelima koji obavijaju čitavu zgradu.

Može se videti da je unutrašnjost zgrade organizovana oko tri kružne zatvorene forme, nalik stablima drveća, u kojima će biti smešteni mali izložbeni prostori i servisne prostorije.

Unutrašnjost zgrade organizovana je oko tri kružne zatvorene forme nalik stablima drveća; Render: Henning Larsen Architects

Stubovi i grede od lameliranog drveta

Ovi prostori će biti okruženi stubovima koji se dalje protežu preko plafona, nalik granama drveća. Konstruktivni stubovi i grede će biti izvedeni od lameliranog drveta, koje će biti spojeno lepkom otpornim na vlagu.

U unutrašnjosti će se nalaziti i masivno stepenište koje će povezivati nivoe objekta, ali i služiti kao dodatni izložbeni prostor.

Pejzaž oko World of Volvo će biti ispunjen autohtonim biljkama i cvećem, zasađenim između vijugavih staza i stepenasto organizovanih popločanih površina.

Pristup danskih arhitekata donosi izvorni deo švedske prirode u središte Geteborga; Render: Henning Larsen Architects

Očekuje se da će World of Volvo biti otvoren za javnost 2024. godine.

„Naš pristup donosi izvorni deo švedske prirode u središte Geteborga. Pejzaž izveden uz primenu švedskog kamena i sađenjem borova, mahovine i žbunja iz švedskih šuma čini prirodu koja okružuje World of Volvo“, rekla je Sonja Stokmar, direktorka sektora za pejzažnu arhitekturu u firmi Henning Larsen.

Očekuje se da će izgradnja World of Volvo biti završen krajem 2023, a da će centar za javnost biti otvoren 2024. godine.

Staze oko objekta biće popločane švedskim kamenom; Render: Henning Larsen Architects

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *