KontraStudio se našao na listi 36 najboljih arhitektonskih biroa u Evropi
Dešavanja, Promo

Arhitekte iz Niša u finalu takmičenja Baumit Life Challenge

Po izboru stručnog žirija, KontraStudio se našao na listi 36 najboljih biroa iz Evrope koji će se 19. maja u Valensiji boriti za prestižnu nagradu.

U konkurenciji od 67 projekata porodičnih kuća iz cele Evrope, projekat Kuće i73 u Nišu, koji potpisuju arhitekte iz biroa KontraStudio, našao se u samom vrhu takmičenja Life Challenge 2022 koje organizuje kompanija Baumit.

Baumit Life Challenge je međunarodno arhitektonsko takmičenje u kome se nagrađuju najbolje Baumit fasade iz cele Evrope. „Cilj Baumit Life Challenge takmičenja je da pokaže da postoji mnogo vrednog i kreativnog potencijala u fasadnim malterima i kombinaciji različitih materijala, tekstura, formi i boja“ – navode iz kompanije Baumit.

Nagrade na takmičenju dodeljuju se u šest posebnih kategorija.

Nagrade se na takmičenju dodeljuju u 6 posebnih kategorija. To su: (1) porodična kuća, (2) stambena zgrada, (3) ne-stambeni objekat, (4) termalna obnova, (5) istorijska obnova i (6) zadivljeni teksturom.

Kao takvo, takmičenje privlači veliku pažnju stručne javnosti. Primera radi, ove godine je u takmičenju učestvovalo više od 300 projekata iz 23 zemlje.

Kuća i73 u Nišu ušla je u finale takmičenja; Foto: Relja Ivanić

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Nominovani projekti iz Srbije

Ove godine je 9 domaćih projekata nominovano za nagradu. Prošle godine je nominovano 11 projekata iz Srbije, a kao jedan od najboljih u finale takmičenja ušao objekat M3 Office Space iz Beograda i to u kategoriji „termalna obnova“.

Pored glasanja publike, projekte ocenjuje i stručni žiri koji bira takmičare koji će ići u finale i biti prezentovani na glavnom, ceremonijalnom događaju. Prema mišljenju arhitekata, fasada stambenog objekta u Nišu jedna je od najlepših u Evropi.

Ova fasada jedna je od najlepših u Evropi; Foto: Relja Ivanić

Pomeranje granice domaće prakse

Osim što je ušla u nominaciju za izbor Nagrade za kuću 2021. godine, u samom vrhu međunarodnog takmičenja za najlepšu Baumit fasadu našla se porodična kuća iz Niša. U svakom smislu, reč je o istaknutom primeru pozitivne prakse.

Kuću u Igmanskoj ulici krase beli, čisti volumeni i gotovo apstraktna estetika. Svi elementi fasade ove kuće su uobičajeni i poznati, ali njihov spoj i odnos odlikuje snažan autorski pečat arhitektonskog dvojca kojeg čine Miroljub Stanković i Zoran Nikolić.

„Trudimo se da svojim projektima pomerimo granice domaće i lokalne arhitektonske prakse i da na taj način utičemo na promenu svesti i percepcije arhitekture kod ljudi u našem okruženju“ – navode autori projekta u intervjuu Na kafi sa Kontrašima.

Ovaj značajan međunarodni plasman rezultat je dugotrajnog truda i rada.

Na fasadi ove kuće korišćeni su Baumit sistemi i materijali; Foto: Relja Ivanić

Veliko finale u Valensiji

Stručni žiri koji čine renomirane arhitekte odabrao je 36 finalista. Najboljih 6 fasada iz svake kategorije će učestvovati u finalu, gde će žiri izabrati pobednike svake kategorije i celog takmičenja.

Međunarodno finalne takmičenja za izbor najlepše Baumit fasade u Evropi za 2022. godinu biće održano u Valensiji (Španija), a zakazano je za 19. maj.

Našim kolegama iz Niša želimo puno uspeha u drugom delu takmičenja!

KontraStudio

Zoran Nikolić i Miroljub Stanković rođeni su u Nišu. Obojica su diplomirali na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu 2005. godine. Kasnih devedesetih zajedno su formirali neformalno umetničko udruženje KontraGrupa. Od 2006. godine ovo udruženje prerasta u KontraStudio – multidisciplinarni studio za grafičko i prostorno oblikovanje.

Tokom svog dosadašnjeg rada dobili su brojne prestižne nagrade i priznanja, uključujući Nagradu Salona arhitekture u kategoriji Arhitektura (2016), najveće arhitektonsko priznanje u Nišu Veliku nagradu Trijenala arhitekture (2009, 2015), kao i niz međunarodnih nagrada i priznanja od kojih se posebno izdvaja BIGSee Award (2022).

Takođe, Zoran i Miroljub su suosnivači coworking prostora za kreativno delovanje DELI, osnovanog 2015. godine u Nišu.

Još projekata KontraStudija:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *