Objekat V1 po projektu KontraStudio; Foto: Relja Ivanić
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Upečatljiva stambena zgrada V1 kao novi gradski orijentir Niša

Žaluzine, čelični „V“ stubovi i naglašeni erkerni ispusti samo su neki od elemenata koji daju autentičan izgled objektu podignutom u blizini Nišave.

Kroz višegodišnju praksu, KontraStudio težio je stvaranju objekata koji će u funkcionalnom i arhitektonskom smislu pomeriti nivo arhitekture stambene gradnje u Nišu. To je ujedno bio glavni motiv koji ih je vodio kroz ceo proces projektovanja ali i izvođenja stambenog objekta V1 smeštenog u Vojvođanskoj ulici u blizini reke Nišave.

Iako koncept kondominijuma u praksi u Nišu nije zastupljen u velikoj meri, vodeća ideja je bila upravo stvaranje savremenog mesta za život koji će ponuditi udobnost i privatnost sopstvenog doma ali i uživanje u dodatnim zajedničkim sadržajima.

Južna fasada dobija karakter simbola po kome ova stambena zgrada postaje upečatljiva i prepoznatljiva.

U estetskom smislu, glavna karakteristika ovog objekta je višeslojnost. Primena različitih materijala, razigranost u visinskoj regulaciji kao i kombinaciji puno-prazno daju autentičan i upečatljiv izgled celom objektu.

Južna fasada koja je okrenuta prema reci, dobila je veće fasadne otvore u vidu prozora i terasa okrenutih ka mirnoj zoni zelenih površina.

“Ova fasada, zbog karakterističnog rasporeda i odnosa otvora i zidova, čini se dobija karakter simbola po kome ova stambena zgrada postaje upečatljiva i prepoznatljiva.” – kažu arhitekte iz KontraStudio za naš portal.

Likovnost fasade

U funkcionalnom smislu, objekat je spratnosti Po+P+3, koncipiran tako da su veliki stanovi okrenuti ka južnom delu parcele sa pogledom na reku, u sredini objekta su stanovi srednje kvadrature dok su ka severnom delu orjentisani manji stanovi. Omogućena je dvostruka orijentacija svih stanova ili čak trostruka, čime se značajno poboljšao kvalitet stanovanja.

Posebna pažnja u oblikovanju objekta usmerena je na likovnost fasade. Sagledavanjem šireg okruženja, u oblikovanju objekta težilo se razbijanju većih fasadnih ravni primenom različitih materijala, boja i formi.

Dekomponovanjem volumena objekta stvoreni su intimni prostori u gabaritu pogodni za formiranje terasa sa panoramskim pogledom prema reci. Asimetričan raspored terasa i nejednak raspored otvora na fasadi doprineo je dinaničnoj estetici zgrade.

Objekat je kaskadno podeljen u dve celine koje se međusobno prepliću.

Parcela se nalazi u neposrednoj blizini reke Nišave, u stambenom delu grada u kome je dominantna porodična izgradnja gde je planom predviđena transformacija u višeporodičnu stambenu izgradnju niže spratnosti.

U cilju bolje komunikacije sa okruženjem, objekat je kaskadno podeljen u dve celine koje se međusobno prepliću. Vizuelnim povezivanjem fasadnih otvora težilo se “usitnjavanju” fasadnih ravni, koje je delimično prisutno u arhitekturi stambenih objekata u okruženju.

Naglašeni erkerni ispusti i dominantni čelični “V” stubovi

Objekat je rađen kao klasična zidana konstrukcija sa naglašenim erkernim ispustima i dominantnim čeličnim “V” stubovima na ulaznim partijama objekta.

Krov je u jednom delu urađen kao zeleni krov, sa niskim rastinjem, u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekta.

Fasadni zidovi su obrađeni kao kontaktna fasada sa slojem termoizolacije od 15cm. Kao završni sloj korišćeni su fasadni mineralni malter u beloj boji sa efektom samočišćenja Baumit NanoporTop i fasadni dekorativni malter na bazi čistog akrila u tamno sivoj boji specijalno namenjen za tamne nijanse fasada Baumit PuraTop.

Određeni delovi fasade obloženi su fasadnim panelima Fundermax u dezenu drveta. Ulazne zone objekta obložene su dekorativnom opekom – listelom.

Žaluzine na većim terasama smanjenju prekomerno grejanje ali i hlađenje stanova južne orijentacije.

U cilju smanjenja prekomernog grejanja ali i hlađenja stanova južne orijentacije, predviđene su žaluzine na većim terasama. Na taj način stvoreni su dupli prostori koji imaju i značajnu estetsku ulogu u oblikovanju objekta.

Grejanje objekta je kombinovano, toplotnim pumpama vazduh-voda, inverterskim klimama i etažno, električnim kotlovima na struju.

“Najveći izazov u projektovanju ovog objekta bio je stvoriti arhitektonski kvalitetan objekat ali zadržati se u okvirima široko rasprostranjenih i dostupnih fasadnih materijala. Cenovni nivo kvadrata u ovom delu grada koji je dosta niži, takođe je ograničavao primenu određenih materijala i proizvoda u izgradnji.” – kažu arhitekte iz KontraStudio.

Unutrašnje dvorište i kaskadno uređenje partera

Pored osnovnih sadržaja svake stambene zgrade, glavna karakteristika ovog objekta je i unutrašnje dvorište koje je dodatno opremljeno mobilijarom, mestom za roštilj i prostorom za igru dece. Ovaj zajednički spoljni prostor direktno je povezan sa prostorijom za boravak i okupljanje gde stanari mogu uživati u raznim društvenim aktivnostima.

Postojeće zelenilo koje su činila četri stabla, posečeno je prilikom izgradnje objekta i zamenjeno sa novih dvadeset šest stabla.

Blaga denivelacija terena, omogućila je kaskadno uređenje partera, sa puno zelenila, niskim i srednjim rastinjem.

Signalizacija i piktogrami

“Posebna pažnja se obratila na brendiranje celog objekta u vidu signalizacije i obeležavanja zajedničkih i individualnih prostora specijalno dizajniranim piktogramima.” – zaključuju arhitekte za naš portal.

Noćno izdanje

Stambena zgrada V1 u Nišu atraktivno izgleda i noću zahvaljujući prijatnom i nenametljivom osvetljenju.

Fotogalerija

Objekat V1 po projektu KontraStudio; Foto: Relja Ivanić
Objekat V1 po projektu KontraStudio; Foto: Relja Ivanić

Faktografija:

  • naziv objekta: stambeni objekat V1
  • mesto: Niš
  • autori projekta: KontraStudio
  • godina projektovanja: 2016.
  • godina izgradnje: 2020.
  • površina: 1.600m2
  • spratnost: Po+P+3
  • fotografija: Relja Ivanić

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

7 komentara

  1. Joe

    Užas. Kućica za ptice,malecni prozori,nema terasa…štedi investitor.

    1. Vlada

      Baš si promašio sa svojim komentarom !
      Zgrada je baš dobra i ima puno staklenih površina

    2. Boban

      Razumem da se različitim ljudima različite stvari dopadaju, ali o činjenicama se nema mnogo raspravljati. A činjenica je da ovakav objekat nije jeftin, niti izgleda jeftino, a tu se priča o štednji investitora završava. Stolarija u antracit boji (za uštedu – bela je 30% jeftinija), ograde u potpunosti od stakla (i tu je priličan prostor za uštedu), fundermax detalji na fasadi (3 – 4 – 5 puta skuplje od demit fasade), žaluzine (nimalo jeftina igračka), sakriveni oluci (ozbiljan tehnički zahvat), objekat ograđen (a ne mora), urađeno dvorište (a ne mora) i tako dalje. Svakako – o štednji kao primarnom motivu nema govora.

      Volim da vidim osnove kad su u pitanju ovako atraktivni objekti, uvek me interesuje nivo kompromisa u funkcionalnosti stanova koji je potrebno napraviti da bi se dobila ovaka fasada, ali spoljašnji izgled objekta je izuzetan, ne samo u poređenju sa našom uobičajenom novogradnjom.

  2. Ma nebitno

    Više mi je muka od pretencioznih arhitektonskih rešenja koja na kraju ispadnu noćna mora za stanovanje. Arhitekte moraju da se dovedu u red i da ostave svoju viziju da su likovno kreativni već da ovladaju ovdašnjim procesima izgradnje i da ih majstorski iskoriste na najbolji način tako da na kraju dobijemo kvalitet i udobnost koji će trajati, a ne likovno rešenje koje će zadovoljiti krhki ego projektanata i stvoriti problem vlasnicima. Arhitektama je u poslednje vreme najbitnija forma i neka izmišljena funkcija. Udobnost je nebitna, bitni su fensi materijali do kojih je nemoguće doći kasnije ako treba da se nešto održava. To je neodrživo, skupo, troši resurse, snagu…

  3. MLADEN

    Da li ima slobodnih šta ova za prodaju?

  4. arhitekta

    je l ima neka osnova?

  5. Kimi

    Da li smeju da suše Ves na terasi? 🤔

Ostavite odgovor

Obavezna polja *