Kuća u Veterniku (Modena Art Studio); Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Vila Veternik: Fenestracija kao dominantan motiv čitavog objekta

Glavna ideja za oblikovanje ovog objekta kraj Novog Sada bila je zasnovana na igranju volumena, odnosno erkerima na prvoj etaži kako bi se dobile asimetrične fasadne ravni.

Osnovano 1923. godine kao naselje za ratne vojne invalide, veterane iz Prvog svetskog rata, novosadsko pregrađe Veternik je od seoceta sa svega dve ulice preraslo tokom decenija u jedno od najpopularnijih mesta za život u blizini najvećeg vojvođanskog grada i danas ima gotovo 20.000 stanovnika.

Od ove godine, Veternik je bogatiji i za jedno upečatljivo arhitektonsko ostvarenje, porodičnu vilu koja ponosno nosi ime naselja, a iza čijeg oblikovanja stoji Jovana Đorđević, mia, iz novosadskog Modena art studija.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vila je projektovana 2021, a izvedena 2023. godine; Foto: Relja Ivanić

Dodatno smanjen prostor za dvorište

Zahtev klijenta je bio da se na veoma maloj parceli od 321 m2 isprojektuje objekat koji je po planu tražen kao slobodnostojeći, čime se prostor za dvorište dodatno smanjio, a da pored objekta bude i bazen koji odgovara potrebama klijenta.

„Takođe, pored svega navedenog neophodno je bilo smestiti i pomoćni objekat koji će služiti tehničkim uslovima bazena i dvorišta, tako da je u veoma malim okvirima sve ovo moralo da bude smešteno“ – objašnjava za Gradnju Đorđević.

Demit fasada sa detaljima drvene obloge vrata ispresecana je vanstandardnim dimenzijama spoljne stolarije, rađene od aluminijuma.

Glavna ideja za oblikovanje je bila zasnovana na igranju volumena, odnosno erkerima na prvoj etaži kako bi se dobile asimetrične fasadne ravni.

„Pored minimalističkog pristupa materijalima, razigranost fasade je dobijena fenestracijom koja je dominantan motiv čitavog objekta“, navodi naša sagovornica.

Demit fasada sa detaljima drvene obloge vrata ispresecana je vanstandardnim dimenzijama spoljne stolarije, rađene od aluminijuma.

Foto: Relja Ivanić

Razrada prostora

Unutar objekta je u prizemnom delu zastupljen isključivo zajednički dnevni sadržaj, dok se na spratu nalazi master soba sa svojim garedoberom i kupatilom, dečija soba, koja je bila najbitnija prostorija u toku projektovanja, jer je zahtevano da pored dela za spavanje poseduje i radni deo, kao i deo za druženje.

„Pored dečije sobe na spratu se nalazi i još jedno kupatilo koje je zbog tinejdžera koji će ga i koristiti izvedeno sa specifičnim motivima na keramici u vidu grafita“ – kaže Đorđević.

Na spratu je smeštena i vešernica.

Osnova prizemlja

Dnevni boravak ima duplu spratnu visinu, čime se postiže određena dinamika u prostoru

Što se tiče materijala u enterijeru, podne obloge su isključivo rađene u keramici, a pretežno je zastupljen dezen drveta. To je bila ideja jer je urađeno podno grejanje u celom objektu, navodi Đorđević.

„Spratna visina je 3,00 m tako da su sobna vrata izvedena 2,40 m, što daje određenu eleganciju. Dnevni boravak ima duplu spratnu visinu, čime se postiže određena dinamika u prostoru“ – objašnjava naša sagovornica.

Sa visine se spušta luster u vidu zlatnih traka koji svojim različitim pozicijama stvara interesantan ambijent.

Detalj iz dnevnog boravka; Foto: Relja Ivanić

Komadni nameštaj usklađen s nameštajem po meri

Hodnik na spratu je podeljen na visini ograde na dve različite boje i obrade zidova, dok je stepenište izvedeno u keramici koja je u dezenu mermera.

Nameštaj je rađen od medijapana i furnira sa detaljima tamnog stakla i aluminijuma. Komadni nameštaj je usklađen s nameštajem po meri kako sa bojama, tako i sa odabirom drvenog dezena.

„Jedan interesantan detalj je izveden u samom ulazu, gde je front ormana nastavljen u vidu vrata ka garaži i stvara sliku jednog plakara“, kaže Đorđević.

Front ormana nastavljen je u vidu vrata ka garaži; Foto: Relja Ivanić

Sto za ručavanje sa staklenom pločom odiše lakoćom u odnosu na postojanost ostrva koje je obloženo u kamenu.

Iz garaže se takođe ulazi kroz ostavu u kuhinju kako bi se ostvarila veza u slučaju nabavke ili sličnog. Vrata od ostave ka kuhinji su rađena od perforiranog lima sa zlatnom obradom.

Kuhinja je podeljena na zidne elemente i ostrvo, dok se u nastavku trpezarije nalazi sto za ručavanje sa staklenom pločom, koji odiše lakoćom u odnosu na postojanost ostrva koje je obloženo u kamenu.

„Dvorište je traženo da bude samo u obradi keramike i dekinga, bez zelenih površina što je na prvi pogled delovalo da će biti dosta hladno, ali sa obradom fasade pomoćnog objekta i boje dekinga sam objekat je dobio drugu dimenziju“ – objašnjava novosadska arhitektkinja.

Kuhinja je podeljena na zidne elemente i ostrvo; Foto: Relja Ivanić

Udubljenja na ogradi u antracit boji

Kako dalje saznajemo, pomoćni objekat sadrži toalet i tehničku prostoriju, dok je bazen dimenzija 9 x 4 m sa plitkim delom za sunčanje.

„Klijent je imao zahtev da se ograda uradi kao netransparentna, želeo je da zadrži svoju privatnost, a takav zadatak je uticao na sam dizajn ograde, da se ta zatvorenost napravi malo dinamičnijom“ – kaže Đorđević i dodaje:

„Da bi se to postiglo napravili smo udubljenja okrečena u antracit boju, a koja imaju rasvetu iz poda kako bi se noću naglasio taj ritam“.

Vila sa pomoćnim objektom zauzima površinu od 236 kvadrata; Foto: Relja Ivanić

U izvođenju je najveći izazov bilo uspostavljanje dinamike koja odgovara vremenskim uslovima, pogotovo što se tiče fasade.

Najveći izazov u projektovanju je bila postavka objekta u odnosu na parcelu, a da se ispoštuje zauzeće koje je dozvoljeno, kao i sadržaji koji su bili deo projektnog zadatka.

Što se pak tiče izvođenja, naša sagovornica navodi da je najveći izazov bilo uspostavljanje dinamike koja odgovara vremenskim uslovima, pogotovo što se tiče fasade.

„Takođe, tu su i cene na tržištu koje su divljale, tako da smo morali da nabavljamo materijale mnogo ranije u odnosu na dinamiku i lagerujemo ih na raznim mestima, kako bismo uspeli da izvedemo ideju do kraja“, kaže na kraju za Gradnju Jovana Đorđević iz Modena art studija.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Preseci
Preseci

Foto-galerija

Vila sa pomoćnim objektom zauzima površinu od 236 kvadrata; Foto: Relja Ivanić
Vila sa pomoćnim objektom zauzima površinu od 236 kvadrata; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Kuća u Veterniku (Modena Art Studio); Foto: Relja Ivanić
Kuća u Veterniku (Modena Art Studio); Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Faktografija
naziv objekta:

Vila Veternik

lokacija:

Veternik, Novi Sad

klijent:

Biljana Savić

autor:

mast. inž. arh. Jovana Đorđević, Modena art studio, Novi Sad

godina projektovanja:

2021.

godina izgradnje:

2023.

površina:

236,47 m² (sa pomoćnim objektom)

spratnost:

P+1, P

fotografija:

Relja Ivanić

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. miki

  jednostavno, funkcionalno, sjajno, bojim se da će se ljudi otimati za ovakve male kuće… svaka čast jovana

  1. Rale

   236 m2 – mala kuća ?

   1. miki

    pa čoveče čitaj osnove? znači cirka 37kvadrata ide na pomoćni objekat i garažu, a 15 kvadrata na vešeraj, degažman, ostavu i garderober i ostaje ti cirka150 kvadrata zaista upotrebnog prostora, a nema sobe za goste, jedna spavaća, jedna dečija, mala kuća bre za mlad bračni par sa samo jednim detetom haha

 2. Ištvan

  dzaba sve ali meni se ove varijante „bedema“ oko kuce bez sunca i komsija komsiji da bukvalo viri kroz prozor
  nikako ne svidjaju.. plac 350 kuca 250.. ma dajte molim vas

 3. biljana

  Bravo Jovana, sjajno osmišljeno.Svaka čast.

 4. Jo

  Sjajno, bravo 🥰🥰🥰

Ostavite odgovor

Obavezna polja *