Golden House u Trpnju na Pelješcu; Foto: Fo4a Architecture
Regionalni projekti

Golden House na Pelješcu: Montažne kuće koje modernizam mire s tradicijom

Projekat je obuhvatio čišćenje parcele i oblikovanje terena, izgradnju dve montažne kuće od po 50 kvadrata, te postavljanje grejanog bazena, terasa i parkinga.

Nakon porodične kuće “Bushido” u sarajevskom gradskom naselju Vogošća, rad arhitekte Armina Mešića iz studija Fo4a Architecture predstavićemo vam i kroz projekat izveden prošle godine u Trpnju, mestu na severnoj obali poluostrva Pelješac u Hrvatskoj.

U pitanju je montažna kuća za odmor „Golden House“, izgrađena na terenu pod nagibom, sa ciljem da njeno arhitektonsko oblikovanje predstavlja spoj modernog stila sa tradicionalnim elementima kako bi se postigao osećaj luksuza i topline.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat je izveden 2022. godine; Foto: Fo4a Architecture

Snovi klijenata pretvoreni u stvarnost

Kako objašnjava Mešić, na terenu su zapravo dve montažne kuće koje su izgradili dugogodišnji prijatelji željni zajedničkog druženja i nezaboravnih trenutaka.

Nakon dugog traženja, privukla ih je upravo ova parcela zbog mira i blizine mora, te su se odlučili na kupovinu kako bi svoje snove pretvorili u stvarnost.

„Mene su angažovali po preporuci prijatelja. Odlična stvar je što smo odmah kliknuli i shvatili da delimo istu viziju i entuzijazam u stvaranju savršenog prostora za opuštanje i druženje“, kaže arhitekta za Jutarnji.hr .

Kako dodaje, planirano je da se kućice koriste tokom sezone, a u budućnosti će se iznajmljivati.

Terase su funkcionalne i prilagođene nagibu terena; Foto: Fo4a Architecture

Arhitekte su s posebnom pažnjom planirale i uredile okolinu kako bi se postigla ravnoteža između prirode i modernog dizajna.

Mešić dodaje kako je parcela na samom početku bila prilično zapuštena i zarasla u korov, te da je bilo je potrebno dosta truda da se prostor pripremi za gradnju.

„Projekat je obuhvatio mnogo toga. Krenuli smo s čišćenjem parcele, oblikovanjem terena za funkcionalne terase, izgradnjom dve montažne kuće, postavljanjem grejanog bazena, terasa i parkinga“, navodi arhitekta.

Napominje da su s posebnom pažnjom planirali i uredili okolinu kako bi se postigla ravnoteža između prirode i modernog dizajna.

„Svi smo se složili da želimo spojiti moderan stil s tradicionalnim elementima kako bismo postigli osećaj luksuza i topline. Hteli smo da u krajnjem ishodu stvorimo mesto gde će se svi koji tu borave osećati ugodno i dobrodošlo“, ističe Mešić.

Svaka kuća ima oko 50 kvadratnih metara; Foto: Fo4a Architecture

Čarobne vizure iz obe kuće

Svaka kuća ima oko 50 kvadrata, a posebno oduševljavaju terase oblikovane u kaskadama s kojih se pruža prekrasan pogled na more.

Nadalje, svaka kuća ima dnevni boravak povezan s kuhinjom i trpezarijom, spavaću sobu, kupatilo i radni prostor. Iako dele dvorište, kuće imaju svoj zasebni ulaz radi očuvanja privatnosti.

„Kad zakoračite u dvorište, videćete stepenice koje vode na terase. Levo je prva montažna kuća, a desno druga. S oba mesta možete uživati ​​u čarobnim vizurama“ – kaže Mešić.

Boje su pažljivo odabrane kako bi se objekat uklopio u okolinu; Foto: Fo4a Architecture

U dizajnu dominiraju prirodni materijali poput kamena za suvozid i fasade, stakla za ograde i drveta za terase.

Autor projekta „Golden House“ ističe i to da su se on i njegovi saradnici posebno potrudili da terase budu funkcionalne i prilagođene nagibu terena.

„Za potporne zidove upotrebili smo suvozidne ploče i kombinovali minimalistički nameštaj s prirodnim elementima kako bismo postigli skladan izgled“ – opisuje sarajevski arhitekta.

Inače, u dizajnu objekata dominiraju prirodni materijali poput kamena za suvozid i fasade, stakla za ograde i drveta za terase. Boje su pažljivo odabrane kako bi se uklopile u okolinu.

Minimalistički nameštaj kombinovan je s prirodnim elementima; Foto: Fo4a Architecture

U potrazi sa savršenim položajem bazena

Kako navodi Mešić, ceo projekat trajao je oko godinu dana, dok je najzahtevniji trenutak bilo ravnanje terena i oblikovanje terasa.

„Zabavna anegdota koja se ističe je potraga za savršenim položajem bazena kako bismo mogli uživati ​​u najboljem pogledu na more, što je zahtevalo kreativne inženjerske i dizajnerske odluke“ – zaključuje na kraju arhitekta iz Sarajeva.

Foto-galerija

Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Projekat je izveden 2022. godine; Foto: Fo4a Architecture
Projekat je izveden 2022. godine; Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture
Foto: Fo4a Architecture

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *